Vergi bağımlısı olduk

Haber Giriş : 19 Mayıs 2005 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzun zamandır gündemde olan hafif ticari araçlarda vergi düzenlemesine yönelik ilk önerge tamamlandı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Maliye Bakanlığı önergesine göre, ticari araç olarak vergi ödeyen, binek olarak kullanılan lüks araçların ÖTV oranlarının yükseltilmesi hedeflendi. Bu kapsamda, yolcu taşıma kapasitesi, istiap haddinin yüzde 50'sini geçmeyen ve motor silindir hacmi 2 litrenin altında olan araçların ÖTV'si yüzde 10 olarak belirlendi. Düzenlemede ticari amaçla kullanılan araçların vergilerinde bir değişiklik yapılmadı.

Bununla birlikte istiap haddi 850 kilogramı geçen ancak motor hacmi 2.8 litrenin altında kalan araçların da ÖTV'si yüzde 10 olacak. Maliye'nin 2.8 litre sınırlamasıyla başta ABD'den ithal edilen ve lüks binek araç olarak kullanılan otomobillerin vergilerinin artırılması hedefleniyor.

Yüzde 6'lık artış

Bununla birlikte önergede yer alan 'kapalı kasalı ve istiap haddi 620 kilogramın altında kalan araçlar için ÖTV'nin yüzde 10 olarak uygulanması' maddesi ile de pazarın yüzde 7'sine sahip olan mini vanların vergileri artırılıyor. İlgili tanıma uyan FIAT Palio, Peugeot 206, Opel Corsa ve Ford Fiesta'nın van modellerinin ÖTV'leri yüzde 4 olarak uygulanıyordu. Eğer tasarı bu şekliyle yasalaşırsa, toplam pazardan geçen yıl yüzde 5,8, bu yıl ise yüzde 6,9 pay alan söz konusu araçların vergileri altı puan artırılmış olacak.

Sporculara indirim

Ayrıca komisyonda alınan kararla, futbol ve basketbolda birinci ligde oynayan sporcuların sözleşmelerindeki vergi yükümlülüğü yüzde 40'tan 15'e çekildi. Kabul edilen önerge doğrultusunda söz konusu spor dallarının ikinci liglerinde oynayanlar yüzde 10, üçüncü ligde oynayanlar ise yüzde 5 vergi verecek. Sporcu transferlerindeki Damga Vergisi mecburiyeti de kaldırıldı.

Sanal kumara % 20

Öte yandan, aynı komisyonda uzun süredir gündemde olan internet üzerinden oynanan şans oyunlarına da vergi getirilmesi konusu da görüşüldü.

AKP ve CHP'li üyelerinin tam katılımıyla sanal ortamda oynanan şans oyunlarına katılım bedelinin yüzde 20'si kadar vergi getirilmesi kararlaştırıldı. Vergi miktarı, ödemenin yapıldığı kredi kartı üzerindeki özel kod sayesinde tespit edilerek, bankalardan tahsil edilecek.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber