Devlet Denetim Elemanları'ndan açıklama...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Mayıs 2005 14:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanı Sn. Binali Yıldırım'ın Denetim Elemanlarını Rencide Edici Beyanı Üzerine; DENETDE Devlet Denetim Elemanları Derneği'nden açıklamada bulunuldu:

11.05.2005 tarihli Sabah Gazetesi'nin ekonomi sayfalarında yer alan haber yazıda; Ulaştırma Bakanı Sn. Binali Yıldırım tarafından ifade edildiği belirtilen "Kamu yöneticileri, teftiş terörü nedeniyle inisiyatif kullanamıyor. İnisiyatif kullanamayan, karar alamayan yöneticinin, şevki kırılıyor, çalışma azmi kalmıyor." Şeklindeki ifadeleri denetim elemanları olarak bizleri üzmüştür.

Siyasi otorite tarafından atanmış yöneticilerden kaynaklanan, başarısızlıklardan ve yolsuzluklardan tamamen denetim elemanlarının sorumlu tutulması hakkaniyetle bağdaşmamaktadır. Özel sektörümüzün büyük ve başarılı şirketlerinde de denetim/teftiş kurulları ve müfettişler/denetim elemanları bulunmaktadır. Denetim görevlilerinin çalışmalarındaki yol anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik vb. mevzuatla belirlenmiş hukuki bir yoldur. Kamuda denetim elemanları, bakana, müsteşara ve genel müdürlere bağlı olarak çalışmakta ve emirleri onlardan almakta, yine onların onayları ile raporları işleme konulmaktadır. Kendi iktidarları döneminde kendilerine yakın duran bazı meslek mensuplarını yine bazı yöneticilerin üzerlerine göndermişlerse, bu kendilerinin bileceği bir husustur ve kendilerinin sorunudur.

Eğer teftiş yapan denetim elemanları terörist olarak görülüyorsa, bu meslek mensuplarını, inceleme- soruşturma, teftiş-denetim yapmakla görevlendiren ve raporlarına onay veren yöneticilerin de terörist başı olarak tanımlanması anlamı çıkabilir ki, bunu herhalde Sayın Bakanın kendileri de kabul etmeyeceklerdir. Teftişi neden bir terör olarak gördüklerini, teftiş yapan denetim elemanlarıyla bir sorunlarının olup olmadığını Sayın Bakan'ın açıklamasını, maksadını aştığını düşündüğümüz söz konusu ifadelerinden dolayı da , tüm denetim elemanlarından öztir dilemelerini beklemekteyiz.

Yine aynı haberdeki Sayın Bakanın Türk Telekom şirketinin özelleştirmesi ile ilgili açıklamalarına gelince:

Aria ile birleştirilen Aycell'in yalnızca lisans bedeline Türk Telekom'ca 3 milyar dolar ödenmiştir. 3 milyar dolara yakın da yatırım yapılmıştır. Aycell ile Aria adlı GSM şirketlerinin birleştirilmesini amaçlayan 5071 sayılı yasanın 3. Maddesinde; "Türk Telekom, Aycell Haberleşme ve Pazarlama Hizmetleri A. Ş.'yi borçtan arındırarak ve birleşme sonrasında bünyesinde birleşilen şirketin kayıtlarındaki toplam lisans ücreti tutarının en fazla % 10'unu da ödemek suretiyle bünyesinde birleşilen şirketin % 40 payına sahip olur." denilmektedir.

Görüldüğü gibi Türk Telekom A.Ş.'nin bir iştiraki konumunda bulunan Avea, Ulaştırma Bakanı Sn. Binali Yıldırım'ın dedikleri gibi "denizde bir katre" değildir, milyar dolarlarla ifade edilen bir değerdir. Kamuya ait böyle bir kurumun, Türk Telekom'un değerinin görmezden gelinerek, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesinin maksadı da anlaşılamamaktadır. Kamu oyuna saygı ile duyurulur.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber