İmam -Hatiplerden düz liselere geçiş imkanı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2005 16:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, Anadolu İmam-Hatip Liseleri'ne kayıt, nakil, kontenjan gibi konuları yönetmeliğe kavuşturdu. Yeni çıkan yönetmeliğe göre, Anadolu İmam-Hatip Liseleri'nin hazırlık sınıflarına alınacak öğrenciler merkezi sınav sistemiyle belirlenirken, resmi ve özel orta öğretim kurumlarından resmi Anadolu İmam-Hatip Liseleri'ne öğrenci nakli yapılamayacak. Ancak resmi Anadolu İmam-Hatip Liseleri'nden, resmi ve özel diğer orta öğretim kurumlarına geçiş, "Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Nakil ve Geçiş Yönergesi" hükümleriyle okulların yönetmeliklerinde yer alan nakil şartlarına göre yapılabilecek.

"Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu İmam-Hatip Liseleri Yönetmeliği", bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu zamana kadar Anadolu İmam Hatip Liseleri Yönetmeliği olmadığı normal ortaöğretim kurumları yönetmeliği kapsamında iş ve işlemlerinin yapıldığı öğrenilirken, yeni yönetmelik, Anadolu İmam-Hatip Liseleri'nin hazırlık sınıfı kontenjanlarının tespiti, öğrenci başvuruları, kayıt-kabulleri, nakilleri, eğitim-öğretim ve yönetimle ilgili yapılacak iş ve işlemleri kapsıyor. Hazırlık Sınıfı 9. sınıftan önce öğrencilere Kur'an okuma ve anlama, Arapça ve yabancı dilde dinleme-anlama, okuma-anlama, konuşma ve yazma becerisi kazandırmayı; üst sınıflarda okuyacakları derslere hazırlamayı amaçlayan bir yıllık sınıfı,

KONTENJAN TESPİTİ VE NAKİL KOMİSYONU

Hazırlık sınıflarına alınacak öğrenci kontenjanlarıyla nakillere esas olacak açık kontenjanları tespit etmek ve öğrenci nakillerini değerlendirmek üzere, okul müdürünün başkanlığında bir müdür yardımcısı, bir rehber öğretmen, öğretmenler kurulunca seçilen bir öğretmen ve okul-aile birliğini temsilen bir veliden meydana gelen bir komisyon oluşturulacak. Kontenjan Tespiti, hazırlık sınıflarına her yıl alınacak öğrenci ve şube sayısı, okulun fiziki imkan ve donanımı, yabancı dil ve diğer branşlardaki öğretmen sayısı dikkate alınarak, her şube için 30 öğrenci olmak üzere komisyonca oluşturulacak.

İlköğretimin 8 inci sınıfındaki öğrenciler, sınava başvurmak ve tercih yapmak için öğrenim gördükleri okul müdürlüklerine başvurabilecekler.Tercihler elektronik ortamda da yapılabilecek. İlgili mevzuata göre ülkemizde öğrenim görme şartlarını taşıyan yabancı uyruklu öğrenciler hakkında da diğer öğrenciler gibi işlem yapılacak. Okullara, merkezi sistemle yapılan seçme ve yerleştirme sınavına göre öğrenci alınacak. Sınava başvuru ve kayıt-kabul, Bakanlıkça yayımlanan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı Kılavuzunda; kontenjan, tercih ve yerleştirme ile ilgili esaslar ise Tercih ve Yerleştirme Kılavuzunda belirtilecek. Birinci yerleştirme ve kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra çeşitli sebeplerle okulların açık kalan kontenjanlarına, Tercih ve Yerleştirme Kılavuzundaki esaslara göre öğrenci yerleştirilecek.

NAKİL

Anadolu İmam-Hatip Liseleri arasında öğrenci nakilleri, açık kontenjan bulunması, öğrencinin giriş puanının naklen gitmek istediği okulun sınavını kazandığı yıldaki giriş taban puanından az olması gerekiyor ve nakillerde puan üstünlüğü esasına göre yapılabilecek.

Resmi ve özel orta öğretim kurumlarından resmi Anadolu İmam-Hatip Liselerine öğrenci nakli yapılamayacak. Ancak resmi Anadolu İmam-Hatip Liseleri'nden, resmi ve özel diğer orta öğretim kurumlarına geçiş, "Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Nakil ve Geçiş Yönergesi" hükümleriyle okulların yönetmeliklerinde yer alan nakil şartlarına göre yapılabilecek.

Nakil başvuruları, Öğrenci Nakline Esas Durum Belgesinin nakil gidilecek okulun evrak kaydına girişini izleyen üç iş günü içinde komisyonca; açık kontenjan, okula en son giriş puanı ve puan üstünlüğü esaslarına göre değerlendirilecek.

Sonuç, öğrenci velisine ve ilgili okul müdürlüğüne yazılı olarak bildirilecek. Naklin yapılmasının uygun bulunması halinde öğrencinin tasdiknamesi ve öğrenci dosyası okulundan istenecek. Bu okullardan kendi istekleriyle ayrılan öğrenciler, on gün içinde okullarına geri dönebilecekler.

Hazırlık sınıfından ayrılan öğrencilerle hazırlık sınıfında başarısız olmaları nedeniyle okulla ilişiği kesilenler, kayıt-kabul şartlarını taşımaları halinde diğer orta öğretim kurumlarına süresi içinde kayıt yaptırabilecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber