?Su saatimi sökerek sağlık hakkımı ihlal ettiler' dedi saati geri takıldı

Haber Giriş : 21 Mayıs 2005 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği (AB) yolundaki Türkiye, insan hakları konusunda her gün yeni adımlar atarken, vatandaş da hakkını arama konusunda daha hassas olmaya başladı. Ankara'nın Küçükesat semtinde oturan bir kişi, Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi görevlilerinin, ?ödenmeyen bir faturayı gerekçe göstererek' su saatini sökmesini Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na şikayet etti.

Vatandaş dilekçesinde su saatinin sökülmesini ?sağlık hakkının ihlali' olarak değerlendirdi. Başbakanlık, ASKİ'ye bir yazı göndererek durumu sordu. Belediye yetkilileri, İnsan Hakları Başkanlığı'nın uyarısı üzerine sökülen saati yeniden taktı.

Başkentteki ilginç olay mart ayında yaşandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) görevlileri, Küçükesat semtinde oturan N.Ö. isimli vatandaşın su saatini, faturası ödenmediği gerekçesiyle söktü. ASKİ'nin saati sökmesi üzerine susuz kalan vatandaş, çareyi İnsan Hakları Başkanlığı'na başvurmakta buldu. N.Ö., şikayet yazısında, ?ASKİ, 17.03.2005 tarihinde sayacımı sökmüş ve suyumu kesip gitmiştir. Halen suyum akmıyor ve ailece mağduruz. ASKİ'nin bu eylemi yasalara ve insan haklarına aykırıdır. Sağlık hakkım ihlal edildi. Mağduriyetimin giderilmesini istiyorum.? ifadelerine yer verdi. İHB, şikayet üzerine, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na bir yazı göndererek, ?N.Ö., başkanlığımıza gönderdiği başvuru dilekçesinde; ASKİ kurumuna abone olduğunu, borcunu ödemediği gerekçesiyle suyunun kesildiğini, dolayısıyla, ?sağlık hakkı'nın ihlal edildiğini iddia etmektedir. Konu hakkında yapılacak inceleme ve işlem sonucunun başvurana, başkanlığımıza gönderilmesini rica ederim.? dedi.

Belediye yetkilileri, gerekli araştırmaları yaptıktan sonra hem Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na hem de suyu kesilen vatandaşa bilgi verdi. ASKİ'den yapılan açıklamada, ?Dilekçe ile başvuruda bulunan N.Ö., kayıtlı abone olmak istediğini ve kesik bulunan suyun bu suretle açılmasını beyan ettiğini bildirerek konuyla ilgili bilgi verilmesini talep etmektedir. Konu incelendiğinde, N.Ö'nün, 05.04.2005 tarihinde aboneliğe kaydının yapıldığı ve su akışının sağlandığı anlaşılmıştır.? denildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber