Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı tarafından sözleşmeli personel iken malulen emekli edilenlerin emekliliğini iptal etti.

Haber Giriş : 30 Ağustos 2003 09:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı tarafından sözleşmeli personel iken malulen emekli edilenlerin emekliliğini iptal etti.

Karar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) sözleşmeli çalışırken malulen emekliler arasında şaşkınlıkla karşılandı. Emekli Sandığı'nın bu kararından 750 civarında ordu mensubunun etkilendiği belirtildi.

Siirt'te sözleşmeli piyade uzman çavuş olarak görev yaparken Genelkurmay'ın kararı ile hepatit B hastalığı sebebiyle malulen emekli edilen Erzurumlu Yakup Aydın da (34) Emekli Sandığı tarafından emekliliği iptal edilenler arasında bulunuyor. Siirt'in Pervari ilçesinde 2001 yılında piyade uzman çavuş olarak görev yaparken, Diyarbakır Askerî Hastanesi'nin kararı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın onayı ile Yakup Aydın'ın TSK'da görev yapamayacağına karar verilerek malulen emekli edilmişti.

Sürekli yorgunluk ile halsizlik belirtileri görülen ve yapılan muayenesinde hepatit B hastası olduğu belirlenen Yakup Aydın, Genelkurmay'ın kararı doğrultusunda 12 yıl sözleşmeli olarak görev yaptığı TSK'daki görevinden malulen emekli edildi. Daha sonra kendisine Emekli Sandığı'nca emekli maaşı bağlandı. Yakup Aydın, yaklaşık 2 yıl bu maaşı aldı. Ancak temmuz ayı içinde yeni bir inceleme başlatan Emekli Sandığı Sağlık Kurulu, ?Kişinin mevcut sağlık durumu çalışmasına engel değildir. Başka kurumlarda ve işlerde çalışabilir.' gerekçesiyle Yakup Aydın'ın emekliliğini iptal etti. Genelkurmay tarafından malul sayılan, ancak Emekli Sandığı tarafından çalışabileceği savunulan Yakup Aydın, yaklaşık 2 yıldır aldığı maaşının kesilmesinin şaşkınlığını yaşıyor.

750 kişi aynı mağduriyeti yaşıyor

Emekli Sandığı'nın kararıyla şoke olan Yakup Aydın, kararı durdurmak için mahkemeye başvurdu. Yakup Aydın, ?İlaç almadan nefes almam mümkün değil, hepatitin yanı sıra astım hastasıyım. Çocuklar okul hazırlığı yapacak, elde yok avuçta yok. Benim gibi 750 kişi daha aynı mağduriyeti yaşıyor.? dedi.

Davayı üstlenen avukat Selim Mesut Atılgan ise, Kara Kuvvetleri Yasası'na göre sağlık sebeplerinden TSK'dan sözleşmesi fesh edilerek ilişiği kesilen uzman erbaşların ikramiye ve emekli aylıklarının Emekli Sandığı tarafından ödendiğini hatırlatarak, ?Emekli Sandığı Sağlık Kurulu tarafından Yakup Aydın'ın malul sayılmayarak aylığının kesilmesinin hiçbir hukuki dayanağı bulunmuyor.? şeklinde konuştu.

Erzurum'da bulunan Emekli Sandığı Bölge Müdürü Ahmet Sürücü, kararı genel müdürlüğün aldığını hatırlatarak, ?Sanırım bu kişilerin durumu sözleşmeli olmalarından kaynaklanıyor. Yani bunlar ne devlet memuru olarak 657. kanuna tabi, ne de TSK personeli olarak 936. kanuna tabi. Bildiğim kadarıyla söz konusu durum için Genelkurmay ile Emekli Sandığı bilgi alışverişinde bulunuyor. Durum ile igili daha ayrıntılı bilgi için Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne başvurulmalı.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber