Teziç'ten sınavsız yüksekokul geçişlerine eleştiri

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2005 20:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, yüksek okullara sınavsız geçen öğrencilerin, öğrenim hayatlarına, lisedeki gibi devam ettiklerini belirterek, bu konuda birçok şikayet aldıklarını kaydetti.

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere 2 günlüğüne Çankırı'ya gelen YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, burada yaptığı açıklamada, Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) gerekli bir sınav olduğunu belirterek, "ÖSS'yi tamamen yanlış görmek hata olur. Bir yere 300 kişi alınacak, buraya 310 kişi müracaat ediyor. Ne yapacaksınız? Ayrıca aynı seviyede bilgiye sahip insanlar biraraya gelebiliyor, verim artıyor" dedi.

Yüksek okullara meslek liselerinden sınavsız geçiş sağlandığını hatırlatan Teziç, bu şekilde sınavla gelen öğrenci ile sınavsız gelen öğrenci arasında bilgi farkının ciddi biçimde ortaya çıktığını kaydetti. Meslek lisesinden mezun öğrencinin, ilindeki meslek yüksek okuluna gelerek lisede beraber olduğu arkadaşlarıyla birlikte yüksek okul eğitimine devam ettiğine dikkat çeken Teziç, "Herkes lisesinde nasılsa meslek yüksek okulunda aynı şekilde devam ediyor. Şimdi bizlere bu konuda sıkça şikayetler geliyor. Sınavsız geçiş meslek lisesi mezunlarına bir imtiyazdır, ayrıcalıktır" diye konuştu.

Tüm bunlar yaşanırken genel lise mezunlarının da mağdur edildiğini ifade eden Teziç, "İmam Hatip Liseleri mezunları gündeme taşınarak sapla-saman karıştırıldı. Bu kargaşa içinde mağdur olanlar meslek lisesi mezunları değil, genel lise mezunlarıdır. Çünkü meslek lisesi mezunlarına verilen sınavsız geçiş hakkı ile yüksek okul eğitiminden sonra başarı durumlarına göre dikey geçiş imkanları oldu" şeklinde konuştu.

Sınavsız geçişten kaynaklanan eğitimdeki kalite düşüklüğünün, okulların kendi içlerinde yapacakları seviye tespit sınavları ile dengelenebileceğini de ifade eden YÖK Başkanı Teziç, yapılabilecek yeni düzenlemelerle bir ildeki meslek lisesi mezunu öğrencinin başka bir ildeki meslek yüksek okuluna gitme imkanının sağlanabileceğini söyledi.

Teziç'in bu açıklaması, meslek yüksek okullarına sınavsız geçişte yeni düzenlemelerin yapılabileceğine dair bir sinyal olarak kabul edilirken, Teziç, Çankırı gezisini Ilgaz Dağı Yıldıztepe, Kurşunlu ve Çerkeş ilçeleriyle sürdürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber