Kırmızı kartı diplomatik ajanlar kullanabilecek

Haber Giriş : 24 Mayıs 2005 09:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42


Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'de görev yapan diplomatik, konsüler ve uluslararası kuruluş temsilcilik mensupları için yeni kimlik kartları düzenledi.

Buna göre, diplomatik dokunulmazlığa sahip kırmızı kimlik kartlarını artık yalnızca diplomatik ajan statüsünde bulunanlar kullanabilecek. Eskiden olduğu gibi konsolosluk memurları kırmızı değil, lacivert renk kart kullanacak. Yabancı misyonlarda görev yapanların kartları da rengarenk tasarlandı. Görev özelliklerine göre, yabancı misyonlarda görev yapanlar kırmızı, yeşil, kahverengi, lacivert, turuncu, sarı ve açık sarı renklerden oluşan kimlik kartları kullanacak.

Diplomatik kimliklerin yenilenmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığı bünyesinde devam eden çalışmalar kısa bir süre önce tamamlandı. Bakanlık, yeni kimlikleri, diplomatik ve konsüler misyonlar için dört, fahri konsolosluklar için de bir kategoride düzenledi. Dışişleri Bakanlığı'nca tasarlanan kartlar İçişleri Bakanlığı'na da bildirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Hudut ve İltica Daire Başkanı Mehmet Terzioğlu'nun talimatıyla kartların bir örneği bilgi için valilikler, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı'na da gönderildi. Taşıyanın yasal ikametli olduğunu gösteren kartların ne tür ayrıcalıklar tanıdığı da tek tek açıklandı.

Avrupa Birliği'ne (AB) uyum kapsamında yapılan değişiklikle kırmızı kartları artık yalnıca diplomatik ajan statüsünde olanlar ve aileleri kullanabilecek. Daha önce kırmızı kimlik kartı kullanan konsolosluklarda görevli memurlar, yeni düzenleme ile lacivert kart kullanabilecekler. Büyükelçiliklerde ve uluslararası kuruluş temsilciliklerinde diplomatik ajan statüsünde görev yapan yabancılar ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kırmızı kart kullanacak. Buralarda görev yapan Türk ve yabancı idari ve teknik personel için yeşil kart düzenlenecek. Hizmet personeli olarak görev yapan aile mensupları ise kahverengi kart taşıyacak.

Başkonsolosluklarda, konsüler statüde görev yapan konsolosluk memurları ise daha önce kullandıkları kırmızı kartları kullanamayacaklar. Konsolosluk memurları artık lacivert kart taşıyacak. Başkonsolosluklarda görevli idari ve teknik personel de yine turuncu kart taşıyacak. Başkonsolosluklarda hizmet personeli olarak görev yapan personel ve aileleri de sarı renkli kartları kullanacak.

Türkiye'deki büyükelçilikler, başkonsolosluklar ve uluslararası kuruluş temsilciliklerinde görevli olup, herhangi bir ayrıcalık ve bağışıklıktan yararlanamayan personel ve aile bireylerine ise diplomatik ayrıcalığı olmayanlara mahsus açık mavi renk kart düzenlenecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber