Eğitim-Sen ILO takibinde

Haber Giriş : 25 Mayıs 2005 06:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devletin anadilde yayın yaparken ve öğretim kursları açılmasına izin verirken, anadilde öğrenim hakkını savunan 200 bin üyeli Eğitim-Sen'in kapatılması ısrarı Uluslararası Çalışma Örgütü'nü (ILO) de harekete geçirdi. ILO, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nda bugün görülecek duruşma öncesi, Çalışma Bakanlığı'na bir yazı yazarak kaygı duyduğu davanın seyri hakkında 'acele' kaydıyla bilgi istedi. Bakanlık da davanın Yargıtay'da olması nedeniyle, önceki gün bu yazıyı Yargıtay Başkanlığı'na iletti. Türkiye ILO'ya yanıtını bugünkü gelişmeye göre verecek.

Tüzüğünde anadilde öğrenimi savunduğu için Eğitim-Sen hakkında açılan kapatılma davasında, bugün Yargıtay Hukuk Genel Kurulu karar verecek. İlk oturumda karar alınması için üçte ikilik nitelikli çoğunluk gerekiyor. Bu çoğunluk sağlanamazsa görüşme bir ya da iki hafta sonraya ertelenecek. Kurulun vereceği karar tüm mahkemeleri bağlayıcı nitelik taşıyacak.

Dava AİHM'ye taşınabilir
Sendikanın kapatılması halinde davanın AİHM'ye taşınması beklenirken, Avrupa ve uluslararası örgütlerin davaya ilgisi de sürüyor. Davayı çalışma yaşamı ve örgütlenme özgürlüğüne aykırı bulanlardan biri de ILO. Türkiye, bugüne kadar en çok parti kapatan, bu nedenle AİHM'de en çok mahkûm edilen ülke. Mahkûmiyet gerekçesi de AİHS'nin düşünce ve örgütlenme özgürlüğüyle ilgili maddelerinin ihlali. AİHM, sendika özgürlüğünü de aynı maddeler içinde değerlendiriliyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber