Özelleştirme İdaresi, Tekel'de 11 bin işçiyi bir geceliğine atıp, geri alma formülünü deneyecek.

Haber Giriş : 02 Eylül 2003 06:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirme İdaresi, Tekel'de 11 bin işçiyi bir geceliğine atıp, geri alma formülünü deneyecek.

Özelleştirme İdaresi, Tekel'de 11 bin işçiyi bir geceliğine atıp, geri alma formülünü deneyecek. Bu yöntemle Tekel'deki 11 bin işçi bir gecede kıdem veç ihbar tazminatı olarak 300 trilyon lira alacak. Böylece Tekel'i alan, işçi atarken hak sorunu yaşamayacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, özelleştirmenin en tartışmalı konularından işçilerin durumu konusunda sürpriz bir formül hazırladı. Türkiye'de özelleştirmenin önünü açması beklenen formülü ilk kez, şartnamesine koyduğu Tekel için uygulayacak olan idare, satışın hemen ardından tüm işçilerin haklarını bir gecede ödeyecek.

11 bin Tekel işçisi için 300 trilyon lira tutması beklenen kıdem ve ihbar tazminatları ile alınmayan yıllık izinlerin ücretleri dahil tüm haklar, satış sözleşmesinin imzalanmasının ardından bir gecede işçilerin hesabına yatırılacak.

İdare, formülü şartnameye koyduğu bir madde ile yaşama geçirecek. İş ve işyeri barışının korunması ve çalışanların haklarının korunması amacıyla yapıldığı şartnamede belirtilen uygulama, satış sözleşmesi görüşmelerinin son aşamasında başlayacak. Buna göre, satış sözleşmesinin imzalanmasından hemen önce Tekel'de sermaye artırımı gösterilecek.

AKİTLER FESHEDİLİP ÖDEME YAPILACAK:

Tekel'in satılacak sigara ve alkol işletmeleri ile pazarlama bölümündeki 11 bin işçinin tüm haklarının tutarı olacak bu rakam için 300 trilyon lira hesaplandı. 4857 sayılı İş Kanunu ile 1475 sayılı İş Kanunu kapsamında çalışan kapsam içi personelin tamamı olan 11 bin kişinin iş akitleri bir gün içinde feshedilip tüm hakları bankada açılacak hesaplarına yatırılacak. 300 trilyon kaynağın nasıl sağlanacağının da hesabını yapan idare, tek seferde gerçekleştireceği ödemeyi ya kendi kaynaklarından ya da satış sözleşmesi öncesi alıcı firmanın yatıracağı peşinattan karşılayacak.

AYNI MAAŞLA İŞE DEVAM:

Yine aynı gün tüm işçiler yeniden işe başlatılacak. Yalnızca kağıt üzerinde gerçekleştirilerek iş ortamında bir kesintinin olmayacağı uygulama çerçevesinde 11 bin işçi aynı pozisyonlarında aynı maaşı alarak işlerine devam edecek.

FİYAT DA ARTACAK:

Alıcı firma sonraki süreçte ne kadar işçiyle yola devam etmek isterse istesin tüm işçilerin hakları peşinen ödendiği için hak sorunu yaşanmayacak. Bugüne dek 18 adet şartnamesi satılan ve JTI, BAT gibi dünyanın önde gelen firmalarının milyar dolarlar ayırdıklarını açıkladıkları Tekel'e gelecek tekliflerin de istihdam sorunu çözüldüğü için artması bekleniyor.

FABRİKALARA GİRİLMİYORDU:

İdare bu formülle son dönemde işçilerin alıcıları fabrikalara sokmamasıyla başlayan gerginliğe de son vermeyi amaçlıyor. İşçiler alıcıların inceleme yapmasına izin vermediği için özellikle Tekel için uzak ülkelerden gelen firmalara karşı zor durumda kalan idare, uygulamayı ilerde diğer ihalelere de yayarak özelleştirme sürecini hızlandırmayı tasarlıyor.

Memurlar için sorun görünmüyor

TEKEL'in sigara bölümünün satışıyla ilgili şartnameye eklenen bir maddeye göre, Tekel'de çalışan memurların durumu her iki tarafı mağdur etmeden çözülecek. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilecek çalışanların, nakil işlemleri sonuçlanana kadar aylık ücret, ikramiye, ücrete bağlı diğer mali haklar, sosyal hak ve yardımlar Tekel'i alan şirket tarafından zamanında ödenecek. İşletmede kalan memurların ise kıdem tazminatları ve emeklilik taleplerinin onaylanması ile bunlara ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesi alıcıya ait olacak.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber