Memur zamlarındaki uyuşmazlık bu hafta sonuna kadar giderilecek

Haber Giriş : 02 Eylül 2003 09:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memur zamlarındaki uyuşmazlık bu hafta sonuna kadar giderilecek

Memur maaşlarının belirleneceği toplu görüşmelerde uyuşmazlık çıkması üzerine memur konfederasyonları dilekçeyle başvurarak toplu görüşmeleri Uzlaştırma Kurulu'na götürdüler.

Başkanlığını Yüksek Hakem Kurulu Başkanı Engin Doğu'nun yaptığı ve üyeleri memur olan üniversite hocalarından oluşan Uzlaştırma Kurulu'nun en geç hafta sonuna kadar konfederasyonların da görüşlerini alarak memur maaşlarını belirlemesi bekleniyor. Engin Doğu başkanlığındaki Uzlaştırma Kurulu Prof. Dr. Turan Yıldırım, Prof. Dr. Eyüp Bedir, Prof. Dr. İsmail Aktürk ve Prof. Dr. Kadir Arıcı'dan oluşuyor. Geçen yılki Uzlaştırma Kurulu ise Prof. Dr. Fevzi Devrim, Prof. Dr. Eyüp Bedir, Prof. Dr. Haluk Hadi Sümer ve Prof. Dr. Turgut Tan'dan oluşmuştu.

Kamu İşveren Kurulu ile her hizmet kolunda yetkili kamu görevlileri sendikaları ve bağlı bulundukları konfederasyonlar arasında 15 Ağustos tarihinde başlayan toplu görüşmelerin yasal süresi olan 30 Ağustos tarihine kadar uzlaşma sağlanamamasının ardından; memur sendikaları, taraflar arasında üzerinde uzlaşma varılamayan konuların çözümlenmesi için Uzlaştırma Kurulu'nu dilekçeyle başvurarak toplantıya çağırdı. Uzlaştırma Kurulu'na ilk müracaatı yapan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) oldu. KESK Genel Başkanı Sami Evren ve sendika yöneticileri dün saat 10.00 civarlarında Uzlaştırma Kurulu'na gelerek müracaatlarını yaptılar. Uzlaştırma Kurulu'nun önünde basına bilgi veren KESK Genel Başkanı Sami Evren, hükümetin taban maaşlara yansımamak kaydıyla önerdiği 160 milyon liralık artışı kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, hükümetin taban maaşlara yansımak kaydıyla 25 milyon lira zam yapması halinde, bu artışı kabul edebilecekleri mesajını verdi. Başbakan Erdoğan'ın KESK'e yönelik eleştirisini değerlendiren Evren, ?Başbakan bizim muhatabımız değil. Başbakan bizimle uğraşacağına, sorunları çözsün.? dedi.

Öğle saatlerinde Uzlaştırma Kurulu'na gelen Türkiye Kamu-Sen de bir dilekçeyle başvurarak kurula göreve çağırdı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve sendika başkanlarının açlık grevinde olması nedeniyle Uzlaştırma Kurulu'na müracaatı Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Yücel Coşkun ile konfederasyon Avukatı Hamit Kocabey yaptı. Dilekçeyi Uzlaştırma Kurulu'na verdikten sonra bir açıklama yapan Coşkun, Uzlaştırma Kurulu'nun çarşamba günü toplanacağını ve memur konfederasyonlarının görüşlerini almak üzere çağıracağını belirtti. Coşkun, yasa gereği Uzlaştırma Kurulu'nun beş gün içinde karar vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Memur maaşlarına karar verecek Uzlaştırma Kurulu'nun üyeleri ise yine kendileri de memur olan üniversite hocalarından oluşuyor.

Öte yandan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı ve konfederasyona bağlı 10 sendikanın başkanları Abdi İpekçi Parkı'nda önceki gün başlattıkları açlık grevini sürdürüyorlar. Açlık grevini sürdüren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Zaman'a yaptığı açıklamada, grevin 71 ilde ve 2800 kişiyle başladığını belirterek, sayının 5000'e kadar yükseleceğini kaydetti. Bugün akşam nöbeti sendika başkanlarından sendika merkez yöneticilerinin alacağını, arkasından da açlık grevini şube başkanlarının sürdüreceğini söyleyen Akyıldız, eylemin Uzlaştırma Kurulu'nun kararına kadar devam edeceğini ifade etti. KESK'in memur maaşlarına yansıtılmak kaydıyla 25 milyon liralık maaş artışını kabul ettiğinin hatırlatılması üzerine ise Akyıldız, ?Biz başka konfederasyonların kararlarına karışmıyoruz. Ancak biz maaşlara yansıtılmak şartıyla 70 milyon liralık maaş artışı yapılması halinde kabul edebiliriz.? şeklinde konuştu.

Uzlaştırma Kurulu'nun hükümet ile konfederasyonlar arasındaki toplu görüşme uyuşmazlığını pazar gününe kadar sonuçlandırması bekleniyor. Daha sonra Uzlaştırma Kurulu'nun raporu tarafların imzasına sunulacak. Raporu tarafların imzalaması halinde ortaya çıkacak olan mutabakat metni Bakanlar Kurulu'na sevk edilecek. Tarafların rapora şerh koyma hakları da bulunuyor. Kanun düzenlemesine göre, Bakanlar Kurulu ortaya çıkan mutabakat metnini aynen yerine getirmek zorunda değil.

zaman

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber