Yem sıkıntısı çeken köylüler hayvanlarına saman yerine gever otu veriyor

Muş'ta çetin kış aylarında saman fiyatlarının yükselmesi, besicilik yapan vatandaşları, farklı yem bulma arayışına sevk etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Nisan 2012 19:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı vatandaşlar hayvanlarına saman yerine makarna ve bulgur verirken, bazıları da çözümü dağların yüksek kesimlerinde yetişen gever (guni) otunda buldu.

Nisan ayının sonlarına gelinmesine rağmen Muş'un birçok dağ köyünün hala kar altında olduğunu belirten vatandaşlar, 6 ay kar altında kalma zorluğunun dışında, hayvanlarına verecekleri saman bulamadıklarından yakındı.

Yem sıkıntısının yaşandığı köylerden Güdümlü'de çiftçiler, Kozme Dağı'nda yetişen gever adlı otu, kökleriyle söküp evlerine getiriyor. Bir süre ateşe tuttukları otu baltalarla küçük parçalara ayıran köylüler, daha sonra bu otu saman yerine hayvanlarına veriyor.

Kemal Yıldırak adlı besici, "Bu sene çetin bir kış yaşadık, zor günler geçirdik. Saman fiyatları çok yükseldi. Ton fiyatı 1.250 bin lira oldu. Bunu karşılayacak maddi gücümüz yok. Biz de Kozme Dağında yetişen gever (guni) otunu kesiyoruz. Ateşte közleyip ufak doğruyoruz. Saman yerine hayvanlara veriyoruz. Karımız daha erimedi baharı dört gözle bekliyoruz. Bahar gelsin ki biz de hayvanlarımızı otlak alanlara götürelim ve bu saman derdinden kurtulalım." dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber