Enerji yolsuzluğunda tutuklu kalmadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2005 16:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, tutuklu sanıklar İbrahim Selçuk ve Servet Üst, mevcut delil durumu, tutuklu kaldıkları süre, suçun vasıf ve mahiyeti dikkate alınarak tahliye edildi.

Tutuklu sanıkların avukatları, yeni TCK ile birlikte 'Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'nun yürürlükten kalkmasıyla tutuklamanın dayanağı kalmadığını öne sürdüler.

Tutuklu sanık Selçuk'un avukatlarından Salim Özdemir, bugün yeni Türk Ceza Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle yepyeni bir dönem başladığını söyledi.

TCK'nın yürürlüğe girmesiyle 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'nun ortadan kalktığına işaret eden Özdemir, müvekkili hakkında 4422 sayılı yasa uyarınca verilen tutuklama kararının da dayanaksız kaldığını ifade etti.

Özdemir, bu nedenle müvekkilinin tahliyesine karar verilmesi gerektiğini savundu. Selçuk'un diğer avukatı Jirhat Kılıç da müvekkilinin dört aydır tutuklu olduğunu, suç vasfının değişebileceğini ileri sürerek, tahliye talebinde bulundu.

İddianameden...

İddianamede, Ezgi İnşaat Şirketi'nin ortağı müteahhit İbrahim Selçuk'un, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda geçmiş ve bu dönemlerden aldığı siyasi güç ve çeşitli yöntemlerle oluşturduğu baskı, şiddet ve tehdit sonucu çıkar amaçlı suç örgütü oluşturduğu ve bu örgütü yönettiği öne sürülüyor.

İddianamede Selçuk'un Enerji Bakanlığı'nın tüm ihaleleri ile ilgilendiği, bu ihalelerin kendi şirketi veya şirket sahibi diğer sanıklar adına alınması için yoğun çaba sarf ettiği, bu amaçla ihalelerin ertelenmesini, şartnamelerin değiştirilmesini, ilan sürelerinin uzatılmasını temin etmeye yönelik faaliyetlerde bulunduğu savunuluyor.

Diğer sanıkların da örgüt adına faaliyette bulundukları, ihalelerden elde ettikleri paralardan bir kısmını Selçuk'a verdikleri öne sürülen iddianamede, çıkar amaçlı suç örgütünün, bürokratlara hediye adı altında değerli saat ve mücevher, cep telefonu, para dağıttığı, uçak biletlerini karşıladığı da belirtiliyor.

İddianamede, Selçuk, Piyade, Üst, Nasıroğlu, Kazancı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bekir Aksoy ve Özel Kalem Müdür Yardımcısı Cemalettin Tüney, eski BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Fuat Celepçi'nin de aralarında bulunduğu 18 kişi hakkında, 'çıkar amaçlı suç örgütü kurma, örgüt adına faaliyette bulunma, örgüt üyesi olma, rüşvet verme ve alma, ihaleye fesat karıştırma' suçlarından 2 yıl ile 25.5 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

İlk duruşmada da Önder Piyade, Muzaffer Nasıroğlu ve Cemil Kazancı tahliye edilmişti.

Cemal Kaya hakkında hapis istemi

Dün de Enerji yolsuzluğu operasyonu sonrası milletvekilliğinden istifa eden Cemal Kaya hakkında, 'çıkar amaçlı suç örgütü adına faaliyette bulunma ve ihaleye fesat karıştırma' suçlarından 7 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Organize suçlara bakmakla görevlendirilen Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Hamza Keleş, Kaya'nın milletvekilliğinin düşmesinin ardından başlattığı soruşturmayı tamamlayarak, Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açtı.

Soruşturma süreci özetlenen iddianamede, Kaya ile 'Enerjide Yolsuzluk' operasyonu davası sanıkları arasında yapılan telefon görüşmelerinden alıntılara yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber