Soy kütüğü olan hayvan sayısı arttı

Bakan Mehdi Eker Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin 6. Olağan Genel Kurulu toplantısına katıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2012 18:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de soy kütüğüne kayıtlı hayvan sayısının 178 bin dolayında olduğunu anımsatarak, son 8-9 yılda yapılan çalışmalarla rakamın 2 milyon 556 bine yükseldiğini belirtti. Eker, ön soy kütüğüne kayıtlı hayvan sayısının da 3 milyon 118 bin olduğuna işaret etti.

Eker burada yaptığı konuşmada, birliğin 15-16 yıllık bir geçmişi bulunduğunu ifade ederek, 16 ilde örgütlenerek yola çıkıldığını, bugün 80 ilde örgütlü 130 bin üyeli bir yapıya kavuştuğunu anlattı.

Bakan Eker, sığırcılıkta ıslah ve verim çalışmalarında birliklerin belirleyici rolüne dikkati çekerken, ''Dünyayla rekabet edecek verimlilikte üretim yapacak, süt verecek, et verecek hayvanlar, sığırlar yetiştireceksek, bunun bir ölçek ekonomisi olması lazım, kaydının kuydunun olması lazım, verim kayıtlarının, soy kütüklerinin tutulması lazım. Bütün bunlar için 1995-96'lara kadar Türkiye bekledi. 1995-96 yıllarında başlayan bu çabayla yavaş yavaş bir organizasyon oluştu, bugün ülkenin neredeyse tamamında örgütlü 130 bin üyesi var'' diye konuştu.

'Kültür ırkının oranı da yüzde 40'a yükseldi'

Eker, kültür ırkının da önem taşıdığına işaret ederek, göreve geldiklerinde kültür ırkının toplam sığır varlığı içindeki oranın yüzde 18-19 civarında olduğunu, oranın bugün yüzde 40'lara ulaştığını belirtti.

Miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesi

Miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesi sorunu da çözmeye çalıştıklarını belirten Eker, şunları kaydetti:

''Bizim gibi miras yoluyla babadan evlada tarım arazilerini bölük pörçük eden başka bir ülke dünyada yok. Hiçbir gelişmiş ülkede bu yok. Bizim şu anda rekabet halinde bulunduğumuz ülkelerden mesela İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya'da sırasıyla ortalama işletme büyüklükleri 450 dekar, 430 dekar, 420 dekar, en küçüğü bizimle kıyaslanabilecek İspanya, 240 dönüm. Türkiye'de 60 dönüm. 60 dönüm de yekpare değil. 60 dekarlık bir alan ve bu da ortalama 7 parselden oluşuyor. Bunun mutlaka çözülmesi gerekiyor, bu hepimizin sahiplenmesi gereken sosyal bir mesele.''

Küçükbaş hayvancılığın önemine de değinen Eker, küçükbaş hayvancılığın Türkiye'nin vazgeçemeyeceği, vazgeçmemesi gereken bir alan olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber