Hangi Bakan niçin görevden alındı?

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2005 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) ile başlayacak üyelik müzakereleri çerçevesinde, Devlet Bakanı Ali Babacan'ı baş müzakereci olarak atamasının ardından şimdi de kabinede 'Avrupa Birliği' makyajı yaptı.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın AB ile üyelik müzakerelerinin kilit konumda olması revizyonu da beraberinde getirdi. Erdoğan, AK Parti milletvekillerinin de sık sık eleştiri oklarına hedef olan ve müzakerelerde 'yetersiz' kalacağı belirtilen Tarım ve Köy İşleri Bakanı Sami Güçlü'yü görevinden aldı. Güçlü'nün görevden alınmasında müzakerelerin en önemli ayağını 'tarım' konusunun oluşturması etkili oldu. Erdoğan, Güçlü'nün yerine Necmettin Erbakan'ın başbakanlığında Tarım Bakanlığı müşaviri olarak görev yapan, daha sonra da ANAP-DSP-MHP koalisyonu döneminde bakanlıkta üst düzey bürokratlık yapan Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker'i getirdi. Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Eker'in ismi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 'deli dana'lı etlerin ithalatıyla ilgili soruşturmada adı geçmişti. Eker, deli dana vakası görülen ülkelerden et ve et ürünleri ithalini yasaklamaları gerekirken, bazı idari tasarruflarla ithalata izin vermekle suçlanmıştı. O dönemde Tarımsal Üretimi ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürü, Yüksek Komiserler Kurulu Genel Sekreteri olarak görev yapan Eker'in dosyası, milletvekili olması nedeniyle ayrılmıştı.

Başbakan Erdoğan'ın, Devlet Bakanı Güldal Akşit'in yerine İstanbul Milletvekili Nimet Çubukçu'yu getirmesindeki en önemli etken ise Akşit'in sağlık sorunları oldu. Daha önce sağlığı elvermediği için Erdoğan'ın 'affını' istediği belirtilen Akşit, kabinedeki koltuğuna veda etti.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen'i de 'duble yol' hedefine ulaşılamaması koltuğundan etti. Hükümet kurulurken açıklanan Acil Eylem Planı'nda AK Parti iktidarının 15 bin kilometre 'duble yol' yapacağı taahhüt edilmişti. Ancak acil eylem planında en yavaş ilerleyen hedeflerin başında 'duble yol' geldi. 15 bin kilometrelik duble yol hedefinden sadece 2 bin kilometresi tamamlanabildi.

Başbakan Erdoğan'ın 'duble yol'da istenilen randıman elde edilememesi nedeniyle Ergezen'i görevinden aldığı belirtiliyor. Ergezen'in yerine atanan Trabzon Milletvekili Faruk Nafız Özak ise sporcu kimliğiyle tanınıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı 58. hükümetin Başbakanı Abdullah Gül'den devralırken, kabinenin tüm üyelerinden 'boş kağıda imzalı' istifa dilekçeleri almıştı. Erdoğan, daha önce Turgut Özal'ın izlediği yönteme başvurarak başbakan olurken, tüm bakanlardan 'istediği zaman yürürlüğe koyacağı' istifa dilekçelerini almıştı. Başbakan, aldığı boş istifa dilekçelerini revizyon yaparken doğrudan işleme koyuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber