Madımak'ın kamulaştırma bedeli karara bağlandı

Sivas'ta 5 milyon 601 bin liraya kamulaştırılan Madımak Oteli'nin, kamulaştırma bedelini az bulan sahiplerinin açtığı dava sonuçlandı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 26 Nisan 2012 15:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivas'ta 5 milyon 601 bin liraya kamulaştırılan Madımak Oteli'nin, kamulaştırma bedelini az bulan sahiplerinin açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme yeni kamulaştırma bedelini 7 milyon 691 bin lira olarak açıkladı.

2010 yılı kasım ayında 5 milyon 601 bin lira bedelle kamulaştırılarak İl Özel İdaresi'ne geçen, yapılan düzenlemeyle Bilim ve Kültür Merkezi'ne çevrilen eski Madımak Oteli'nin binasıyla ilgili sahiplerinin başvurusu üzerine, Yargıtay 5'inci Hukuk Dairesi, kamulaştırma bedeli kararını bozarak yeniden görüşülmesini istedi. Otel sahiplerinin avukatlarının yaptığı itirazlarda, bilirkişi raporlarının yetersiz olduğu belirtilerek, bina civarındaki emsal satışlar örnek gösterildi. Bilirkişi raporunda binanın 40 yaş üzeri bir bina olması nedeniyle yıpranma payı gösterildiği açıklanırken, avukatlar buna da itiraz etti. Binanın 1993 yılındaki olaylardan sonra, sigortadan alınan parayla ciddi bir tadilattan geçirilerek tekrar hizmete açıldığına, dolayısıyla da ağır hasarlı gösterilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekildi. Ayrıca binanın metrekaresinin de yanlış hesaplandığı ifade edildi. İstimlak bedelinin yetersizliği nedeni ile Sivas 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yeniden başlayan kamulaştırma davası çerçevesinde önceki aylarda eski otel binasında keşif çalışması yapıldı. Yeni bilirkişi heyeti oluşturularak fiyat değerlendirmesi tekrar yapıldı. Geçen ay yapılan ara karar duruşmasında bilirkişi raporlarını dikkate alan mahkeme bedeli 2 milyon 90 bin liralık ilave yaparak 7 milyon 691 bin 283 lira olarak açıkladı.

NİHAİ KARAR VERİLDİ

Otel sahiplerinin 10 milyon liranın üzerinde bir talepte bulunduğu davada, İl Özel İdaresi avukatları ise daha önce karar verilen ilk bedelin aynen uygulanmasını talep etmişti. Bugün görülen karar duruşmasına iki tarafın da avukatları katıldı. Mahkeme daha önce ara karar ile verilen 7 milyon 691 bin 283 liralık bedeli nihai karar olarak açıkladı. Gerek İl Özel İdaresi, gerekse otel sahipleri verilen karardan memnun olmadıklarını ve temyize taşıyacaklarını açıkladı.

Alevi çalıştayı kapsamında dönemin Devlet Bakanı Faruk Çelik'in, 24 Şubat 2010 tarihinde Sivas'ta sivil toplum örgütü temsilcileri ile yaptığı toplantının ardından Madımak Oteli'nin kamulaştırması kararlaştırılmış, Aralık 2010'da süreç tamamlanarak bina İl Özel İdaresi'ne teslim edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber