Geçmişten ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa? panelinde Evliya Çelebi sergisi

Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde (AÜ) Evliya Çelebi Seyahatname Sergisi ile ?Geçmişten ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa? isimli panel düzenlendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2012 17:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite Kültür Merkezi'nde Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu, Erzurum AB Bilgi Merkezi ve British Council işbirliği ile düzenlenen program Evliya Çelebi Sergisi'nin açılışı ile başladı. Serginin açılışına Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın ile çok sayıda davetli katıldı. Serginin ardından ?Geçmişten ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa? konulu panele geçildi. Panel açılış konuşmasını yapan ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, Evliya Çelebi'nin 70 yıllık ömrünün 50 yılını seyahatle geçirdiğini ifade ederek, ?Kendi ifadesiyle 7 iklim, 18 padişahlık gezen Evliya Çelebi, özgür düşünce, entelektüel tartışma ve eşitlik kavramlarını 17. yüzyıldan günümüz aydınlarına ve toplumuza yansıtmaya çalışmıştır.? dedi.

Vefatının 400'üncü yılında 'Seyahatname'si bütün dünyaya ilham kaynağı olan ve referans alınan Evliya Çelebi'nin bu büyük eserine yeterince sahip çıkılıp çıkılmadığının tartışma konusu olduğunu dile getiren Özakalın, ?Amerika ve Avrupa toplumları bu ilham kaynağını bizden önce keşfettiler. Kendi kültür ve geleneklerini zaman zaman değerlendirme fırsatlarını bulmuşlardır. Yıllardır ilgi duyduğumuz ve yakından takip ettiğimiz Avrupa toplumları ile sosyal ve kültürel ve hatta ekonomik açıdan entegrasyonu sağlayacak ve bütün toplumların birbirine ön yargısız yaklaşmasına vesile olacak en üst düzeyde ilişkilerin gerçekleştirilmesi noktasında bizlere ışık tutacak, belki de rehberlik edecek bu şahsiyetin ve eserlerinin son derece önem arz ettiği aşikardır. Günümüzden 400 yıl önce yaşamış Evliya Çelebi'nin eserinde yer verdiği batı kültürleri ile batı kültürlerinin de yine aynı heyecan ve merakla alaka gösterdiği Osmanlı ve Türk kültürleri arasındaki kaynaşmanın günümüz AB ve Türkiye ilişkilerine müspet yansımasını ve AB sürecine katkı sağlamasını diliyorum.? diye konuştu.

ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın'ın konuşmasının ardından Evliya Çelebi'nin hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterisi sunuldu. AÜ Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde TRT sunucularından Nilgün Esin, Ege Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Abdullah Temizkan ile Kültür Üniversitesi Türkiye- AB İlişkileri Uzmanı Mithat Can Baydaroğlu konuşmacı olarak katıldı. Panelistler program sonunda katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Panelistlere yöneltilen en iyi soruyu soran 3 katılımcıya Evliya Çelebi'nin seyahatnamesi hediye edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber