Sezer, yeni TCK'da değişiklik yapan yasayı veto etti

Haber Giriş : 03 Haziran 2005 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yeni Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik yapan 5357 sayılı "Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un yayımlanmasını uygun bulmayarak, kısmen iade etti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, yasanın 3 ve 29. maddelerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce bir kez daha görüşülmesini istedi.

'Kaçak Kuran kursları' olarak bilinen eğitim kurumları açılmasına ilişkin madde, ceza indiriminin yanı sıra bu kurumlarda öğretmenlik yapanlar için öngörülen hapis cezasının kaldırılmasını içeriyordu. Cumhurbaşkanı, gerekçesinde, bu kurumlarda çalışan öğretmenlere ceza verilmemesine dikkat çekti.

Sezer'in iade ettiği diğer madde ise, insan kaçakçılığına ilişkin düzenlemeyi içeriyor.

? Sezer'den Erdoğan'a ''kamu görevleri vekaleten yürütülmemeli'' yazısı...

VETO EDİLEN MADDE

TCK'daki 261. madde: Kanun ve nizamlara aykırı olarak mektep veya dershane açanlar, açılan mektep veya dershane kapatılmakla beraber altı aydan iki seneye kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Ruhsatsız öğretmenlik edenlerle bunları istihdam eyleyenlere de aynı ceza verilir. Mükerrerler hakkında verilecek ceza bir sene hapisten aşağı olamaz.

Yeni TCK'nın 263. maddesinde öngörülen düzenleme: (1) Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açanlara, bunları çalıştıranlara ve bu kurumlarda kanuna aykırı olarak açıldığını bildiği halde öğretmenlik yapanlara, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Yukarıdaki fıkrada gösterilen yerlerin kapatılmasına da karar verilir.

Meclis'te yapılan değişiklik:

MADDE 263: Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açan veya işleten kişi üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber