İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

2012 yılı toplu sözleşme toplantısının ilk oturumunda alınan kararlar

Toplu sözleşmelerin ilk toplantısı 30 nisan 2012 tarihi itibariyle yapıldı. Toplantıya kamu kurumu ve sendika/konfederasyon temsilcileri katıldı. Toplantıda ilk olarak hizmet kolunda, daha sonra ise kamu personelinin geneline yönelik konularda mali ve sosyal hak pazarlığının yapılması kararlaştırıldı. İşte ilk toplantıda alınan kararlar...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2012 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ve memurlar 2012-2013 maaş artışını belirleyecek toplu sözleşme görüşmeleri için bir araya geldi.

Kamu görevlileri sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin ilk oturumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Eşref Moralı Toplantı Salonu'nda başladı.

Toplantının açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısını yaptıklarını belirterek, ''Bugün kamu görevlileri sendikacılığı ve çalışma hayatı açısından tarihi bir gün yaşamaktayız. Çünkü kamu görevlileri sendikacılığında ilk kez toplu sözleşme görüşmesi yapılmaktadır. Bu tarihi gün 2009 yılında hükümetimiz tarafından Emek ve Dayanışma Günü ilan edilen 1 Mayıs'ın hemen arefesinde gelmesi de ayrıca sevindiricidir'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''21'inde nihai olarak toplantı tutanağının imzalanması noktasına gelmişsek 21 Mayıs'ta toplantı tutanağı imzalanacak, değil ise hakem heyeti süreci başlamış olacak'' dedi.

Kamu görevlileri sendikaları ile Hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin ilk oturumu bakanlıktaki Eşref Moralı Toplantı Salonu'nda başladı.

Çelik, toplantıdan çıkarken yaptığı açıklamada, memurlar ile Hükümet arasında yapılan toplu sözleşme görüşmeleri çerçevesinde açılış konuşmalarını yaptıklarını belirterek, daha sonra verilen arada kamu görevlileri sendikaları heyeti başkanı Ahmet Gündoğdu ile yaklaşık bir ay sürecek toplu sözleşme görüşmelerinin çalışma takvimini belirlediklerini anlattı.

Daha sonra toplu sözleşme görüşmelerinin takvimini heyete takdim ettiklerini anlatan Çelik, şöyle konuştu:

''Belirlediğimiz takvim şu şekilde işleyecek. 2-8 Mayıs tarihleri arasında 11 hizmet koluyla ilgili olarak kamu işveren sendikaları alt komisyonuyla hizmet kolları bir araya gelecek ve bu altı günlük süre içerisinde 11 hizmet kolunda değerlendirmelerini yapacaklar. Çalışmaları sürdürecekler. 8 Mayıs'ta bu çalışmalar heyete gelecek, yine bu salona gelecek ve 8-9 Mayıs'ta hizmet kollarında yapılan değerlendirmeleri ele alacağız ve toplu sözleşmenin geneline konu olacak hizmet kollarındaki konuları 8-9 Mayıs tarihlerinde değerlendireceğiz.

9 Mayıs'ta toplu sözleşmenin geneliyle ilgili bir komisyon kuracağız ve bu komisyonun yaptığı çalışmalar ayın 14'ünde heyet tarafından burada ele alınacak. Ayrıca ayın 16'sı, 17'si ve 21'inde de bu toplantılarımızı sürdüreceğiz. Ayın 16'sı ve 17'sinde gerek geneli gerekse hizmet kollarında hangi konular ele alındıysa o başlıklar çerçevesinde değerlendirmemizi sürdüreceğiz. Ve 21'inde nihai olarak toplantı tutanağının imzalanması noktasına gelmişsek 21 Mayıs'ta toplantı tutanağı imzalanacak, değil ise hakem heyeti süreci başlamış olacak. Böyle bir gündem üzerinde mutabakat sağlamış bulunuyoruz. Hayırlı olmasını temenni ediyorum.''

Çelik, ''Hakem heyeti en son 29 Mayıs'ta mı kararını verecek-'' sorusu üzerine, ''21'i ile 29'u arasındaki süreç kamu görevlileri hakem heyetine ayrılan bir süre'' dedi.

Sendikaların taleplerini dile getirdiği hatırlatılarak, bu talepleri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de Çelik, ''Hizmet kolları bazında değerlendirmelerin 6 günlük süre içerisinde yapılacağını ve konuların ayrıntılı şekilde önlerine geleceğini söyledi. Çelik, geneliyle birlikte hizmet kollarına masada ayrıntılı olarak değerlendirme imkanı bulacaklarını kaydetti.

MEMUR-SEN GENEL BAŞKANI GÜNDOĞDU: GÖRÜŞMELER DAHA BAŞLARKEN DEĞERSİZLEŞTİRMEYİ DOĞRU BULMUYORUM

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ''Yasa ortadayken bu yasa adına yapılan görüşmeleri daha başlarken değersizleştirmeyi doğru bulmuyorum. Memurların pazarlanması gibi bir cümle etik değildir'' dedi.

Kamu görevlileri sendikaları ile Hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin ilk oturumu bakanlıktaki Eşref Moralı Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Toplantının ardından, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'nde yer alan konfederasyon başkanları açıklama yaptı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, memurların yüzdelik zam beklentisini karşılamak, hizmetli ile müsteşar, genel müdür arasındaki makası daraltmak için seyyanen zam için tekliflerini verdiklerini belirterek, memurların ek ödeme mağduriyetlerinin ortada olduğunu söyledi.

4/C'lilerin 12 ay boyunca istihdam edilmesini istediklerini anlatan Gündoğdu, diğer sözleşmelilerin de kadroya geçirilmesini önerdiklerini kaydetti. Toplu sözleşme tekliflerini sıralayan Gündoğdu, emekliler için de eş ve çocuk yardımının devam etmesini teklif ettiklerini söyledi.

Toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında kurulan komisyonların toplanma günlerinin belli olduğuna işaret eden Gündoğdu, ''Bu komisyonlarda ilgili bakanlıkların yetkililerinin de var olmasıyla daha verimli hale gelmesini bekliyoruz. Başlangıç iyi başladı, inşallah sonu hayır olur, inşallah büyüyen Türkiye'nin büyümesi memur maaşlarına yansır, inşallah enflasyonu ezen bir sonuç alırız'' diye konuştu.

Bakan Çelik'in memurlara yapılacak zamma ilişkin bir rakam telaffuz edip etmediğinin sorulması üzerine Gündoğdu, ''Şu ana kadar bir teklif önerisi yok. Bundan sonraki genel toplu sözleşmenin görüşüleceği ilk güne teklifle gelinilmesi ısrarımızı, teklifimizi yineledik. Biz bir hafta önce vermiştik teklifleri, bundan sonraki masaya teklifle gelinirse müzakere ve pazarlık anlamlı olur. Toplu görüşme sürecinde olduğu gibi, teklifin son güne kalması, toplu pazarlık olmaz ya da toplu pazarlık anlayışına uymaz'' şeklinde konuştu.

Gündoğdu, bir soru üzerine, 9 Mayıs'ta kamu işveren heyetinin zam teklifiyle masaya gelmesini istediklerini söyledi.

TÜRKİYE KAMU-SEN GENEL BAŞKANI KONCUK: İLK DÜĞME YANLIŞ İLİKLENDİ

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, toplu sözleşme görüşmelerinin gündemi ve takviminin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu arasında belirlendiğini söyleyerek, bu durumu eleştirdi.

Toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısında sağlıksız bir takım gelişmelerin olmamasını arzu ettiklerini dile getiren Koncuk, ''Ancak ilk düğme yanlış iliklendi ve kapalı kapılar ardında toplu sözleşmenin gündemi ve takvimi belirlendi'' dedi.

Toplu sözleşme görüşmelerinin gündemi ve takviminin Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti önünde belirlenmesi gerektiğini ifade eden Koncuk, şunları söyledi:

''Eğer usul, ikili olarak kapalı kapılar ardında bir takım mutabakatlar sağlamazsa o zaman biz bu toplu sözleşmenin akıbetinden endişe duyarız. İki kişi arasında pazarlık olmaz, kapalı kapılar ardında pazarlık olmaz. Türkiye Kamu-Sen olarak kamu çalışanlarını asla kimse pazarlayamayacak. Buna müsaade etmeyeceğiz.''

Bazı bakanların, yaptıkları açıklamalarla toplu sözleşme masasını günler öncesinden baskı altına aldığını öne süren Koncuk, Avrupa'da krizin arkasına saklanılarak kamu çalışanlarına az zam yapılmak istendiğini öne sürdü.

Koncuk, toplu sözleşme takviminin Bakan Çelik ile Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu arasında belirlenmesinin gerekçesi olarak kendisine ne söylendiğinin sorulması üzerine, gerekçe olarak yasa ve yönetmeliğin gösterildiğini söyledi.

Koncuk, ''Yönetmelik, 'heyet başkanı ile bakan arasında belirlenir' diyor ama 'bir odaya çekilip belirlenir' demiyor. Bu heyetin huzurunda belirlenmesi lazım'' dedi.

KESK GENEL BAŞKANI ÖZGEN: TOPLU SÖZLEŞME İLK GÜNÜNDEN PREMATÜRE DOĞDU

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de, toplu sözleşme görüşmelerinin gündemi ve takviminin Bakan Çelik ile Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu arasında belirlenmesini eleştirdi. Gündemin, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti adına belirlenmediğini öne süren Özgen, ''Toplu sözleşme ilk gününden prematüre doğdu. İki kişi üzerinden yürüyecek toplu sözleşmenin çerçevesi zaten ortadadır. Burada, sadece bir kişi üzerinden geliştirilen yöntem, toplu sözleşme sürecini ilk gününde toplu görüşme sürecine dönüştürmüştür'' diye konuştu.

Mevcut takvime göre yapılacak görüşmeler çerçevesinde kamu emekçilerinin taleplerinin masada görüşüleceğine inanmadıklarını anlatan Özgen, sonuna kadar görüşmeleri izleyip, takip edeceklerini dile getirdi.

Bazı bakanların açıklamalarla toplu sözleşme görüşmelerini engellemeye çalıştığını öne süren Özgen, bu bakanların suç işlediklerini savundu.

Kamu görevlilerinin haklarının toplu sözleşme sürecinde pazarlık yaparak hayata geçmesini istediklerini anlatan Özgen, ''Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik olmak üzere hükümet yetkililerine ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'ya şunu söylemek istiyorum. Bu yöntemle, bu tarzla kamu çalışanlarının haklarını masada toplu sözleşme sistemine uygun bir şekilde hayata geçiremezsiniz. Bu yanlıştan, bu yöntemden dönün'' dedi.

GÜNDOĞDU: "HEYET BAŞKANLIĞINI TARTIŞMAYA AÇMAK İSTEYENLER VAR"

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Koncuk ve Özgen'in açıklamalarının ardından tekrar açıklama yaptı. Konfederasyonların toplu sözleşme tekliflerini Devlet Personel Başkanlığına verdiklerini belirten Gündoğdu, aynı yasaya göre kendisinin Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı olduğuna işaret etti.

Heyet Başkanlığını tartışmaya açmak isteyenler olduğunu savunan Gündoğdu, KESK'in kültür sanat hizmet kolu dolayısıyla toplu sözleşme masasında yer aldığını ve yetkili üye sayısının 3 bin 883 olduğunu söyledi.

3 hizmet kolu dolayısıyla masaya oturan Türkiye Kamu-Sen'in ise yetkili üye sayısının 58 bin 685 olduğunu ifade eden Gündoğdu, şöyle devam etti:

''Memur-Sen 7 hizmet kolundan dolayı burada ve 465 bin 675 yetkili sendika üyesi var. Yani KESK'in 120 katı, Kamu-Sen'in 8 katı. Hizmet koluna göre heyet oluşturuldu. KESK'in 1, Kamu-Sen'in 3 ve Memur-Sen'in 7. Yani KESK'in 7 katı, Kamu-Sen'in 2 katından fazla... Dolayısıyla yasa ortadayken bu yasa adına yapılan görüşmeleri daha başlarken değersizleştirmeyi doğru bulmuyorum. Memurların pazarlanması gibi bir cümle etik değildir.''

Gündoğdu, 4,5 milyon insan adına sorumluluklarının farkında olduklarını dile getirerek,şunları kaydetti:

''Yasaya ya uyulur ya reddedilir. 'Masaya kuzu kuzu oturacağım ama yasaya hayır diyorum' demek olmaz. Doğrusu hizmet kolunda olduğu gibi sadece konfederasyonlarda da sadece yetkili konfederasyon olmalıydı. Bu yasanın eksik yanı da budur. 11 hizmet kolunda koalisyonsuz yetki verilmişken, konfederasyonda arkadaşların masada oturma özlemini karşılamak için onlara da teklif sunma imkanı verilmiştir ama imza, sorumluluk, itiraz yetkisi yasada bellidir. Bunu da kamu çalışanları vermiştir. Kamu çalışanlarının verdiği yetkiyi kimseyle tartışmayız. Tartışmaya açtırmayız.''


Kamu görevlileri ile Hükümet, toplu sözleşme masasına oturdu

Memur sendikaları ile Hükümet arasında ilk kez yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinin ilk oturumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Eşref Moralı Toplantı Salonu'nda başladı.

Toplu sözleşme masasında, Kamu İşveren Heyeti'ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlık yapacak.

Heyette, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü Yavuz Selim Köşger, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakcı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, Devlet Personel Başkanı Mehmet Tekinarslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Vekili Namık Ata yer alıyor.

Görüşmelerde, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne de Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık yapacak.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de yer alacağı heyette bulunacak diğer isimler şöyle:

''Memur-Sen temsilcisi Hacı Bayram Tonbul, Kültür Sanat-Sen temsilcisi Yavuz Demirkaya, Türk Haber-Sen İsmail Karadavut, Bem-Bir-Sen temsilcisi Mürsel Turbay, Sağlık-Sen temsilcisi Metin Memiş, Eğitim Bir-Sen temsilcisi Ahmet Özer, Türk Büro-Sen temsilcisi Fahrettin Yokuş, Bayındır Memur-Sen temsilcisi Abdulhadi Karasapan, Türk Ulaşım-Sen temsilcisi Nazmi Güzel, Toç-Bir-Sen temsilcisi Günay Kaya, Enerji Bir-Sen temsilcisi Zahit Borak, Diyanet-Sen temsilcisi Mehmet Bayraktutar.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber