Memurun yüzde 16 zam talebine cevap

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tandoğan'daki 1 Mayıs kutlamalarına katılarak işçi ve memurlara seslendi.

Haber Giriş : 01 Mayıs 2012 14:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Çelik, burada yüzde 16 zam taleplerini dile getiren memurlara da yanıt verdi. Kamu çalışanlarına verilecek zamların hükümet tarafından belirlendiği dönemin artık kapandığını söyleyen Bakan Çelik, "Yeni dönemde masada oturacağız. Dün itibariyle oturduk ve demokrasinin gereği olarak sizler isteyeceksiniz, bizler vermeye çalışacağız. Az vereceğiz çok vereceğiz bu işi çözeceğiz inşallah" dedi.

Ankara'daki 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının adreslerinden biri olan Tandoğan Meydanı'ndaki kutlamalara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de katıldı. Memur-Sen ve Hak-İş tarafından organize edilen kutlamalara katılan Bakan Çelik'in bu hareketi ülke tarihinde bir ilk oldu. Kutlama alanında kurulan platforma çıkan Bakan Çelik, buradan işçi ve memurları selamlayarak bir konuşma gerçekleştirdi. Bakan Çelik konuşmasına "Hak diyen, hukuk diyen, insan onuru diyen Türkiye'nin her alanda normalleşmesi için Tandoğan'ı dolduran işçiler, memurlar, çalışanlar hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum" diyerek başladı. 1 Mayıs'ın emeğin, alınterinin dayanışma günü olduğunu söyleyen Bakan Çelik, "Bugün hak arama mücadelesinin sembol günüdür. Bugün tüm emekçilerin Bayram günüdür. Bayramınızı kutluyorum" dedi.

"4+4+4 SİZLERİN TEMSİLİ İLE YASALAŞTI. ALLAH'A NE KADAR HAMDETSEK AZDIR"

1 Mayıs'ın kendiliğinden doğmadığını, 1 Mayıs'ın sınırsız kazanma arzusu, sömürme arzusu, emeğin sömürülmesinde tüm emekçilerin dünyadaki haykırışı neticesinde ortaya çıkan bir gün olduğunu dile getiren Bakan Çelik, "Ülkemizde 1977'deki karanlık güçlerin senaryosu neticesinde 32 yıl 1 Mayıs'ı kutlamak yasaklandı. Çok şükür bizim hükümetimizde ve muadil bu kardeşinize 1 Mayıs'ı takip etmek nasip oldu. Hayırlı olsun diyoruz. Birileri konuştu biz gereğini yaptık. Darbeler yaşandı, sıkıntılar yaşandı, antidemokratik süreçler yaşandı. Bunlar bir bir geride kalıyor, 4+4+4 sizlerin temsili ile yasalaştı. Allah'a ne kadar hamdetsek azdır" diye konuştu.

Kutlamalara katılan emekçilerin memurlar için istenilen yüzde 16 zam talebini hep bir ağızdan haykırması üzerine ise Bakan Çelik, "Teşekkür ediyorum, mesajınızı aldık" yanıtını verdi.

"İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASA TASARISINI HAZİRAN SONUNA KADAR MECLİS'TEN GEÇİRECEĞİZ"

Bakan Çelik, 2821 ve 2822 sayılı yasaların darbe dönemlerinden kalan yasalar olduğunu ifade ederek, 2821 ve 2822'nin değiştirilmesi gerektiğini ve bunun için Yasa'nın şuanda Meclis gündeminde bulunduğunu söyledi.

Meclis'in gündeminde iş sağlığı ve güvenliği yasa tasarısını da getirdiklerini belirten Bakan Çelik, o yasanın da şuanda komisyonlarda görüşüldüğünü söyledi. Bakan Çeklik, "Artık işçi ölümlerine tedbir alınmadan, gerekli önlemler alınmadan işçi kayıplarını önleyecek bu yasayı da inşallah Haziran ayı sonuna kadar Meclis'ten geçireceğiz" diye konuştu.

Çalışma hayatının önünde hangi sorun varsa hepsinin üzerinde çalıştıklarını söyleyen Bakan Çelik, hepsinin çözüme kavuşması için büyük gayret gösterdiklerini belirtti.

"AZ VERECEĞİZ, ÇOK VERECEĞİZ, İNŞALLAH BU İŞİ ÇÖZECEĞİZ"

Memurların toplu sözleşmesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, toplu sözleşme masasına bu yıl ilk kez oturulduğunu, bugüne kadar zam oranını hükümetin belirlediğini, yeni dönemde ise bu oranın masada belirleneceğini söyledi. Bakan Çelik, "Yeni dönem masada oturacağız. Dün itibariyle oturduk ve demokrasinin gereği olarak sizler isteyeceksiniz, bizler vermeye çalışacağız, az vereceğiz çok vereceğiz bu işi çözeceğiz inşallah" dedi.

Dünkü toplu sözleşme görüşmeleri neticesinde ilk olarak 5 gün boyunca hizmet kollarının taleplerinin görüşülmesi kararının alındığını söyleyen Bakan Çelik, "Yoğun bir çalışma olacak. Hizmet kollarındaki arkadaşlarımızın yaşadıkları sıkıntılar nelerse bunları bir bir masada konuşacağız. Ayın 9'u gecesi itibariyle konuşacağız ve umuyorum ki sizide hoşnut edecek, bizim de dünya ekonomileri içerisinde büyümemizi sağlayacak, gelişmemizi sağlayacak bir uzlaşı noktasına 21 Mayıs'ta geleceğimize kalben inanıyorum" dedi.

Bakan Çelik konuşmasının sonunda merkezi olarak Bursa'da kutlamalar düzenleyen Türk-İş ve Kamu-Sen ile Taksim Meydanı'na selam gönderdi.

İLK KEZ BİR BAKAN 1 MAYIS KUTLAMALARINA KATILIYOR

Bakan Çelik, konuşmasının ardından platformdan indikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Çelik, bir gazetecinin "İlk kez mi bir Çalışma Bakanı 1 Mayıs kutlamalarına katılıyor" şeklindeki sorusuna, "Benim aldığım bilgiye göre ki Salim Bey (AKP Milletvekili ve Hak-İş eski Başkanı Salim Uslu) daha deneyimli. Bunun ilk olduğunu söylüyor. "İlk kez bir bakan katılıyor' diyor. Son derece iyi, güzel bir katılım var. 1 Mayıs'ın ruhuna uygun. Emek ve dayanışma anlamında kutlanıyor. Umarım diğer illerdeki etkinlikler de bu çerçevede devam ediyordur. Buradan diğer illerdeki etkinliklere selam gönderiyoruz. Dün toplu sözleşme görüşmeleri olduğu için Ankara'da kalmak durumunda kaldık. Yoksa Bursa'da olsaydık oraya da katılırdık. Bir ayrım filan söz konusu değil. Ama fevkalade olgun bir düzeyde geçiyor etkinlikler" yanıtını verdi.

"NE YÜZDE 100'LERDE NE YÜZDE 50'LERDE ZAM İSTENMESİN"

Bakan Çelik, memurların yüzde 16'lık bir zam talebinin olduğunun hatırlatılması üzerine ise "Konu masada artık. Şimdi burada Bakanların bir inisiyatifi yok. Hükümetin burada söyleyebileceği bir şey yok. Masada çıkacak oran neyse veya masada çıkmaz ise hakem heyetine gidecek olan oran ve orada nihai bir şekil alacak ve hepimiz ona uymak durumundayız. Yani yeni sisteme adapte olmamız gerekiyor. Birçok kesimin yeni sistemi kavrayamadığını görüyorum. "Ne vereceksiniz?' Benim verme şeyim yok ki. Masada ne alacaklarsa ne verilecekse bunun masada belirlenmesi gerekiyor" cevabını verdi.

Bir gazetecinin, emekçiler tarafından atılan "Yüzde 50 verdi Erbakan sıra sende Tayyip Erdoğan" sloganını sorması üzerine ise Bakan Çelik "Mitinglerde çok enteresan sloganlar da ortaya çıkıyor. Rahmetli Erbakan hocamız o dönemde memurlara yüksek düzeyde bir zam vermiş idi, ama bir şeyi de görelim o dönemde enflasyon çok yüksekti. Enflasyona ezilen çalışanlar vardı. Bugün çok şükür ki o enflasyonist politikalardan kurtulduk. O düzeylerde ne zam talep edelim. Yüzde 100'lerde ne yüzde 50'lerde. Ne öyle bir enflasyon olsun ne de öyle bir ekonomi olsun. Olması gerekenler olsun biz de şu an onun peşindeyiz" yanıtını verdi.

SIHHİYE'DEKİ KUTLAMALARA KATILMIYOR

Bakan Çelik, bundan sonrada 1 Mayıs'lara katılıp katılmayacağının sorulması üzerine ise, "1 Mayıs'ı tatil eden hükümet AK Parti hükümetidir ve güzelde bir tevafuk oldu. Benim Çalışma Bakanı olduğum dönemde 1 Mayıs tatil edilmiş idi. Ben de ayrı bir Meclis hikayesi var. Meydanlar hikayesi tartışmalar hikayesi o dönemde yoğunluk icra etmişti. Netice itibariyle Emek ve Dayanışma günü olarak hükümet olarak bunu ilan etmemiz önemli oldu. Bunu konuşanlar çok oldu. Ama AK Parti iktidarı bunu yaptı. Şimdi bu toplantılara bizim katılmamız gerekiyor" yanıtını verdi.

Bakan Çelik, Sıhhiye'de düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına katılıp katılmayacağının sorulması üzerine ise, "Bugün 2 program yapıldı. Taşeron işçileri dediğimiz alt işverenin yanında çalışan işçilerin Gazi Hastanesi'nde bir toplantısı var, onlarla buluşacağım ki çok anlamlı olduğu düşüncesindeyim" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber