60 yaş kartları, yeniden işleme koyuldu

Sayıştay'ın Kişiselleştirilmiş Toplu Ulaşım Kartları Yönetmeliği'ni onaylamasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edilen 60 yaş kartları, yeniden işleme koyuldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2012 21:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyükşehir Belediye Meclisi, 60 yaş kartlarını oybirliğiyle yeniden başlatma kararı aldı. Kartlar için yıllık 50 TL kullanım bedeli ödenmesi kararlaştırıldı. Kartlar, 10.00?16.00 ve 19.00?24.00 saatleri arasında kullanılabilecek ve biniş sınırlaması olmayacak. Daha önceki yönetmeliğe göre yıllık 750 biniş sınırlaması uygulanıyordu. 2 Mayıs 2012'den itibaren vize işlemlerini yaptıran kart sahipleri, uygulamadan yararlanmaya başlayacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, yaklaşık 45 bin kişinin kullandığı 60 yaş kartları için uygulanacak kullanım bedelini karara bağlamak üzere toplandı. Mecliste temsil edilen siyasi partilerin grup başkan vekillerinin imzaladığı ortak önergeyle yıllık kullanım bedelinin 50 TL olması ve biniş sayısına sınırlama getirilmemesi teklif edildi. Gündeme alınması oybirliğiyle kabul edilen önerge, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan ve meclisten yine oybirliği ile geçtikten sonra yürürlüğe girdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, acil bir problemi çözmek üzere toplanan meclisin, oybirliği ile karar almasının mutluluk verici olduğunu söyledi. Gündemdeki yeni bir uygulamadan da bahseden Başkan Kocaoğlu, planladıkları yeni düzenlemeyle toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanan hak sahiplerinin Kentkart sistemine dahil edileceğini söyledi. Kocaoğlu, bilet toplama sistemindeki açıkları kapatmak konusunda uzun süredir çalıştıklarını, bu yolla hem yolcu sayılarına ilişkin sağlıklı veri toplamayı hem de suistimallerin önüne geçmeyi hedeflediklerini belirtti. Bazı kamu görevlileri ve kanunla tarif edilmiş kişilere ücretsiz seyahat hakkı verildiğini hatırlatan Kocaoğlu, ?Ancak bu sistemde çeşitli problemlerle karşılaşıyoruz. Şoför arkadaşlar, belli sıkıntılar yaşıyor. Bu işin belli oranda da suistimali oluyor. Eğer yasayla hak tanınmış görevlilere de ücretsiz geçiş sağlayacak Kentkart verirsek, kaçaklar hemen hemen sıfıra indirgenmiş olur.? diye konuştu. Sistem üzerinde titizlikle çalıştıklarını ifade eden Kocaoğlu, şunları dile getirdi: ?Şu anda bizim bilgisayar yazılımlarımızla hangi saatte hangi duraktan kaç kişi bindiğini buluyoruz ancak serbest geçişle binen insanları takip edemediğimiz için otobüsteki gerçek yolcu sayısını tespit edemiyoruz. Tüm bunları topladığımızda, kaçağı önlemek ve planlı programlı çalışmak için böyle bir yöntem öngördük.? İlgili kurumlarla temasa geçilerek, 30 Mayıs'a kadar bütün hak sahiplerinin kişisel Kentkart alması yönünde çalıştıklarını sözlerine ekleyen Kocaoğlu, ?Bir tek açık kapı bırakmadan bu sistemi kurmak ve yaşatmak istiyoruz.? diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'deki bin 117 tane "M" plakalı minibüsü de validatör takarak sistem içine almayı planladıklarını söyledi. Minibüsleri metro ve İZBAN bağlantılı besleme hatlarında kullanmak istediklerini dile getiren Başkan Kocaoğlu, ücretsiz taşınan yolcuların kayıt altına alınmasıyla birlikte vatandaşların dolmuşlarda da aynı otobüste, vapurda, İZBAN ve metroda olduğu gibi seyahat etmesini sağlayabileceklerini ifade etti. Başkan Aziz Kocaoğlu, sistem sayesinde hem minibüsçü esnafının işlerini sürdürmesini sağlayacaklarını hem de onları ana arterlerden çekerek trafiği rahatlatacaklarını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber