Ağabeyini kanserden kaybeden müsteşar sigarayı yasakladı

Haber Giriş : 05 Haziran 2005 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, sigara tiryakisi çalışanlarına yönelik sert tedbirler almaya hazırlanıyor. Sigara tiryakisi ağabeyini 46 yaşında akciğer kanserinden kaybeden Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necat Birinci, bakanlıktaki makam odalarında ve çalışma mekanlarında bundan sonra kesinlikle sigara içilmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.

Tiryakiler için her kata ?camdan bir hücre' yapacaklarını belirten Birinci, konuyla ilgili önümüzdeki hafta bir müsteşarlık emri çıkaracağını söyledi.

Sigara içen müsteşar yardımcıları ve genel müdürlerin yanında bu görüşlerini dile getiren Birinci, ?Bizim temiz havamızı bozmaya ne hakkınız var, çıkın dışarıda için.? dedi. Hayatı boyunca toplam bir paket sigara içtiğini, bunu da ağabeyi sağken haftada bir buluştuklarında kahvenin yanında bir tek sigara olarak içtiğini kaydeden Birinci, ?Babam, ağabeyim ve kardeşim sigara içtiler; ama ben içmedim, alışmadım. İşadamı olan ağabeyim Ferhat Birinci, günde 4 paket sigara alır, üçünü içer, birini de başkalarına ikram ederdi. 46 yaşında akciğer kanserinden vefat etti.? şeklinde konuştu.

Bakanlıkta çok fazla sigara içen personel bulunduğunu anlatan Birinci, ?Geçenlerde bir bayan çalışanın odasına girdim, odası leş gibi sigara kokuyordu. ?Bu bir bayan olarak size yakışmıyor.' dedim, o da ?Elvan elvan dert var.' dedi. Ben de ?Bundan sonra size bir hücre yapayım da orada için.' dedim.? diye konuştu. Birinci, havaalanlarındaki cam bölümlere benzeyecek ?hücrelerde' herkesin sigara içenleri göreceğini ve ibret alacağını söyledi. Makam veya çalışma odalarında sigara içenlerin nasıl takip edileceğinin sorulması üzerine ise Birinci, ?Onların vicdanları yok mu?? diye sordu.

?İnsan kendine zarar verme hakkına sahip mi?? diye soran Birinci, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı çalışanlarının herkese örnek olması için sigara içmemesi gerektiğini ifade etti. Birinci, okullarda ve öğretmenevlerinde de öğretmenlerin sigara içebileceği ?hücreler' oluşturulması için bir yazı göndereceklerini söyledi. Müsteşar Birinci'nin bu açıklamalarından en çok, günde bir paketten fazla sigara içen müsteşar yardımcısı Salih Çelik alınırken, ?Efendim, o zaman benim bakanlığa gelmemem lazım.? diye espri yaptı. Müsteşar yardımcılarından Cevdet Cengiz, Birinci'ye, ?Bırak dediğiniz zaman bırakmaya hazırım. 3-4 sene bıraktım; ama tekrar başladım.? derken, bir başka Müsteşar Yardımcısı Cumali Demirtaş, günde birkaç tane sigara içtiğini, bunu da makam odasında artık içmeyeceğini söyledi. Günde bir paket sigara içen İlköğretim Genel Müdürü Servet Özdemir ise, yasa kararını ?yerinde bir karar' olarak nitelendirdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber