Bülent Arınç: Süt vakaları zehirlenme değil

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2012 18:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, bugün bazı illerde 'Okul Sütü Projesi' kapsamında dağıtılan sütlerden etkilenerek öğrencilerin hastaneye kaldırılmasına ilişkin, olaylarda bir zehirlenme vakasına rastlanmadığını açıkladı.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Bülent Arınç, yaşanan vakaların besin zehirlenmesi belirtileri olmadığının ortaya çıktığını söyledi. Arınç, konunun 'üzücü ancak büyütülecek ve kampanyayı gölgeleyecek noktada' olmadığını ifade etti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in Bakanlar Kurulu'nda da paylaştığı bilgilerden alıntı yapan Bülent Arınç, dağıtımdan önce sağlık ve hijyen konularında bazı ön incelemeler yapıldığını hatırlattı.

Süt tüketimi sonrasında ortaya çıkabilecek olumsuz durumlar için tedbirlerin alındığını ve hem okul yönetimlerinin hem de ailelerin bu konuda uyarıldığını dile getiren Arınç, bugün Diyarbakır, Sivas, Edirne ve Konya illerinde meydana gelen vakaların 'besin zehirlenmesi belirtileri olmadığını' kaydetti.

Bugün ülke genelinde 7 milyon 200 bin çocuğa süt dağıtıldığını belirten Bülent Arınç, ?Aşırı gaz, karın ağrısı, şişkinlik, bulantı ve ishal belirtisi olduğu da ortaya çıkmıştır. Bu da memnuniyet vericidir çünkü ilk planda biz de 'Acaba bir zehirlenme söz konusu oldu mu?' diye endişe etmiştik. Valilikler konuyu takip ediyor. Bugün dikkat ederseniz 7 milyon 200 bin çocuğumuza süt dağıttık. Bunların belki on binde birinde bu tür belirtilerin görülmesi de dikkat çekici bir diğer husustur.? dedi.

MURAT ÖZÇELİK'İN İSTİFASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Hükümet Sözcüsü'ne bugün bazı medya organlarında Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik'in istifa ettiğine dair yer alan haberler de soruldu. Özçelik'in görevden alınmasının söz konusu olmadığını ve bu bilgiyi teyit etmediklerini vurgulayan Arınç, ?Böyle bir gelişme yok. Yani Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı'nın istifası söz konusu değil. Şuanda görevden alınması da söz konusu değil.? şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tiyatroların özelleştirilmesine ilişkin sözlerinin hatırlatılarak, bu konunun Bakanlar Kurulu gündemine gelip gelmediğinin sorulması üzerine Bülent Arınç, konuyu toplantıda Başbakan Erdoğan'ın gündeme getirdiğini söyledi. Arınç, konunun bütün teknik ayrıntılarıyla incelenerek bir taslak hazırlanması için ilgili bakanlara görev verildiğini aktardı.

Arınç, bu konuda şu ifadeleri kullandı: ?Burada mesele şudur; Devlet Tiyatrosu'nda veya Şehir Tiyatroları'nda ama daha çok tartışılan konu Şehir Tiyatroları'nda belediyelerin yani işveren olduğu maaşlarını ve tüm imkanlarını tiyatro ve çalışanlarının ödenmekte olduğu yerlerde biz gerekli kalitenin artmadığını, izleyici sayısının fevkalade dikkat çekecek kadar yükselmediğini ve özgürlük anlayışının yeterince yer bulamadığını görüyoruz. Dolayısıyla sanat gibi bir alanda özgürlüğün daha geniş anlamda sağlanması lazım. Bir tarafta işveren, bir tarafta da işçiler diyelim, yani daha çok çalışanlar bunların arasındaki ilişkiyi sağlıklı olarak kurmak mümkün değil. Bakıyorsunuz basit bir yönetmelik veya yönetim anlayışına bile isyan edebiliyorlar. Diyelim ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi işveren konumundadır, maaşlarını ödediği sanatçılarımızın hangi repertuarları tercih edeceklerini, neyi, ne zaman oynayacaklarını, yönetimle ilgili sorunlarını, yönetimden birilerinin daha güçlü inisiyatif almasına isyan edebilmektedirler. Oysa bütün dünyada geleneksel olarak bir kural vardır ki işveren durumunda olanların sürekli müdahalelerinden veya kurulacak bir müşterek yönetimle her zaman ağırlıklarını hissettirmelerinden bahsedebiliriz. Bunu sanatçı kimliği ile bağdaştıramayanlar olduğu gibi meseleye ideolojik olarak bakanlar da bulunabiliyor. O yüzden Sayın Başbakanımız çok da isabetli bir düşünce ile özerk veya devlete ait bir yapıyı değil, bundan sonra özelleştirme alanının daha da genişlemesi ile rekabetin ve kalitenin daha da yükseleceğini ve özgürlük alanlarının daha da güçleneceğini ifade etti. Bu konu Bakanlar Kurulumuzda tam bir kabul gördü.?

"TİYATRODA TÜRKİYE'YE ÖZGÜ BİR MODEL GETİRİLEBİLİR"

Konuyu toplantıda enine boyuna masaya yatırdıklarını söyleyen Arınç, ?Bu konudaki kararımız kesindir. Bu konuda teknik bir çalışmanın dünyadaki örnekleri de dikkate alınmak suretiyle çünkü elimizdeki veriler devlete ait tiyatro ve sanatın pek çok çağdaş batı ülkesinde bulunmadığını gösteriyor. Sadece bazı eserlere sponsor olmak suretiyle veya imkan hazırlamak suretiyle yarı zamanlı çalışan sanatçılardan bahsedilebiliyor.? diye konuştu.

Tiyatro konusunda Türkiye'ye özgü bir modelin de meydana getirilebileceğini vurgulayan Arınç, ilgili bakanlıkların konu hakkında bir ön inceleme yapacaklarını ve Bakanlar Kuruluna sunacaklarını, ardından da kesin kararın verileceğini kaydetti.

"STANDART&POORS HAKSIZ VE YERSİZ BİR KARAR VERDİ"

Standart&Poors şirketinin Türkiye'nin kredi notu görünümünde yaptığı değişikliğin sorulması üzerine de Bülent Arınç, kredi derecelendirme kuruluşunun kredi notunu değiştirmediğine, sadece kredi notu görünümünü pozitiften durağana çevirdiğine dikkat çekti. Ancak bu değişikliği 'haksız ve yersiz bir karar' olarak niteleyen Arınç, Maliye Bakanlığı ve Hazine'nin kuruluştan gerekli açıklamaları isteyeceğini dile getirdi. Şirketin bazı rakamları yanlış aktardığını kaydeden Arınç, bu rakamların sorulacağını ve SP'deki bilgilerin yanlış olduğunu savundu.

Bakanlar Kurulu toplantısında Suriye'nin de gündeme geldiğini aktaran Arınç, ?Maalesef Suriye ile ilgili gelişmeler olumlu değil,? dedi.

Arınç, Suriye'den gelen bilgilerin burada öldürmelerin devam ettiğini gösterdiğini kaydederek, BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın kararlarının uygulanması, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in de alınan kararlara uymaması halinde Birleşmiş Milletler'in daha radikal kararlar alması için Türkiye ve bazı ülkelerin baskı oluşturacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber