Genel müdür yardımcısına, kendini ve müdürünü soruşturma görevi

Haber Giriş : 05 Haziran 2005 23:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık sektörünün yüzde 25'ini yöneten Ziraat Bankası'nda bir şeyler oluyor. İçeride müthiş bir hareketlilik var. Dışarıdan ise ciddi müdahaleler gelmeye başladı. Dışarı kelimesiyle Meclis'teki AKP grubunu ya da Büyük Birlik Partisi gibi partileri kastediyoruz.
Ortak yönetim kurulu kalkıp yerine güçlü genel müdürlük modeli geldikten sonra ilginç kararlar alınmaya başlandı. Yazıyı hazırladığımız saatlerde banka yönetiminin toplantısı devam ediyordu. Hangi noktada duruldu; bilemiyoruz ama çıkan bazı kararlar Cumhuriyet tarihinde ilk olma özelliği taşıyor. Ziraat'in içi kaynıyor, iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Örneklerle devam edelim...

1. OLAY: Teftiş Kurulu Başkanı Cenap Ergun'un yerine Yusuf Gülmez atandı. Atandı ama Gülmez'in asli görevi genel müdür yardımcılığı. Yani Teftiş Kurulu Başkanlığı genel müdür yardımcılığı uhdesinde yürütülecek.
Gülmez, Kurul başkanı olduğu için denetimden sorumlu yönetim kurulu üyesi Mehmet Emin Özcan'a bağlı çalışacak. Genel Müdür Yardımcısı unvanıyla da Genel Müdür Can Akın Çağlar'ın altında olacak.
Cumhuriyet tarihinde Gülmez gibi hem genel müdür yardımcısı hem Teftiş Kurulu Başkanı unvanı kazanan bir başka bürokrat örneği olduğunu sanmıyoruz. Teftiş Kurulu Başkanı gerektiğinde genel müdür ve yardımcıları hakkında soruşturma yürütür. Gülmez acaba kendisi ya da Çağlar hakkında nasıl soruşturma yapacak?

2. OLAY: Çağlar, genel müdür yardımcılarını belirlemek üzere geçen hafta boyunca çalışma yaptı. Adaylardan bazılarını bankaya davet ederek onar dakikalık mülakatlar yapan Çağlar'la ilgili şu dedikodu yayıldı: Acaba Çağlar bu kişileri yeterince tanımıyor muydu?
Bir iddiaya göre Çağlar'ın mülakat yaptığı isimler ağırlıkla Büyük Birlik Partisi'ne yakın kişilerdi. Somut bazı bilgilere ulaşan ancak Çağlar'dan davet alamayan diğer yönetici adayları soluğu AKP Genel Merkezi'nde aldı. Bazılarına o ilin ya da ilçenin AKP teşkilat yöneticileri de eşlik etti. Gelinen noktada genel müdür yardımcılarının listesi önemli ölçüde değişti. Ama geriye AKP Genel Merkezi'nde yankılanan şu soru kaldı: Ziraat'e Milli Görüş'e ya da AKP fikriyatına yakın kişiler neden atanmıyor? Bu soru AKP Meclis Grubu'nda da yankısını buldu.

3. OLAY:Bir buçuk aydır boş bekletilen Halk Bankası Genel Müdürlüğü'ne Ziraat Bankası Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Aydın getirildi. Aydın, ataması yapılmadan bir kaç gün önce yakın çevresine "Halk'a kim atanacak" diye soruyordu. Çünkü Halk Bankası Genel Müdürlüğü için güçlü adaylar Ziraat yöneticisi Murat Ulus ve Halk Bankası'ndan Cemil Özdemir olarak görülüyordu. Peki Ulus ve Özdemir Devlet Bakanı Ali Babacan'ın ısrarına karşılık neden atanmadı? Bazı iddialara göre devreye etkin AKP milletvekilleri girdi; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Aydın ismi üzerinde karar kıldı.

4. OLAY: Genel Müdür Çağlar'ın Beşiktaş Spor Kulübü'nde sayman üye görevini halen yürütüyor olmasının sıkıntısı devam ediyor. Çünkü Beşiktaş halka açık bir şirket, şirketin mali işlerinden sorumlu yönetim kurulu üyesi de Ziraat'in Genel Müdürü Çağlar. Türk Ticaret Kanunu'na göre kurulan Beşiktaş şirketinin aldığı kredilerden yönetim kurulu üyelerinin tamamı sorumlu. Örneğin krediler geri ödenemez ve şirket aleyhine dava açılırsa Çağlar'da mahkemeye gidecek. Oysa bankacılık mevzuatına göre yöneticiler münhasıran bankacılık yapmak durumundadır. Bakan Babacan da bu görüşler çerçevesinde Çağlar'dan Beşiktaş'taki görevini bırakmasını istedi. Çağlar, önce "Tamam bırakacağım" dedi ama sözünü halen yerine getirmedi. Bu bilgiyi telefonlarımıza yanıt vermediği için Çağlar'dan teyit etmeksizin aktarıyoruz.

5. OLAY: Banka yönetimi Personelden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Şeref Aksaç nedeniyle oldukça gergin günler yaşadı. Aksaç hakkında haksız mal edinmeyle ilgili bir dava açıldı. Yönetim 10 gün önceki toplantısında Aksaç'ın görevden alınmasına karar verdi. Ancak bu karardan önceki gün itibariyle geri dönüldü. İddialara göre Aksaç, Çağlar'a, "Elimde dosyalar var" dedi. Sonuçta Aksaç'ın alanı değiştirilerek genel müdür yardımcısı olarak bırakılmasına karar verildi.
Olaylar listesini uzatmak mümkün. Ama durumu anlamak için yukarıdaki 5 olay yeterli görünüyor

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber