Üç sade polis memuru araç takibi yapacak sistemin yazılımını gerçekleştirdi. Sistem için yurtdışından teklif alındı.

Haber Giriş : 05 Eylül 2003 11:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üç sade polis memuru araç takibi yapacak sistemin yazılımını gerçekleştirdi. Sistemi için yurtdışından teklif alındı.

Amerikan filmlerinde dışarıdaki polis araçlarının merkezdeki bilgisayardan izlenerek yerinin anında tespit edildiğini, merkezdeki bilgilerin bu ekrandan görüldüğünü çocukluğumuzdan beri izliyoruz. Ancak bu sistemin gerçekte var olmadığı Amerikalılar'ın araçları video yardımı ile izleyerek gecikmeli veri aldığı ortaya çıktı. Bunu iddia edenler ise filmlerdeki bu sistemi gerçekleştiren Türk polisleri. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nda sade polis memuru olan Mustafa Hararcı, Hakan İçer ve Murat Nazmi Akman, aynı filmlerdeki gibi aracı anında takip eden sistemin yazılımını gerçekleştirdi. Üstelik polis memurları mühendislik eğitimi de almış değiller. Bu işi nasıl başardıkları sorulduğunda "İstihbarat dairesinde yazılım teknisyeni olarak çalışıyoruz. Bilgisayarla içli dışlıyız. Yazılım konusunda epey uzmanlaştık ama herhangi bir etiketimiz yok. Sade polis memuruyuz" diyorlar. Genç polisler yazılımlarını ve yaptıkları yazılım ile neler yapılabileceğini Cebit Bilişim Fuarı'nın e-devlet standlarında gururla tanıtıyorlar.

Sistemin yaratılışı Diyarbakır Emniyeti'nin bu sisteme ihtiyaç duyup istemesiyle başlamış. Ancak sistemi kuracak firma bu iş için 3 milyon dolar isteyince, iş İstihbarat Daresi'ndeki genç polislere düşmüş. Polis araçlarına yerleştirilen bilgisayar ekranlarını Tayvan'dan satın alan İstihbarat Dairesi, gerekli diğer veri olan haritayı başka bir şirketten, bağlantıyı sağlayacak GPRS sistem yardımını da Turkcell'den sağladıktan sonra işin en pahalı ve zor kısmı olan bilgisayar yazılımını da kendileri yaparak 3 milyon dolar istenen yazılımı 176 bin dolara mal etmişler. Sistem şu anda Diyarbakır'da uygulamada. Diyarbakır sokakları teker teker sokakta bulunan evlere kadar görülebiliyor.

Bu sistemle polis otosonun hangi evin önünde olduğu hemen ortaya çıkıyor. Polislerin merkezle mesaj alışveriş sağlanıyor. Sistemin arkasında çalışan database ile polis memuru bir kişi hakkındaki tüm bilgileri anında elindeki bilgisayarda görüntüleyebiliyor. Ayrıca Mobil Elektronik Sistem entegrasyonu adı verilen proje ile, istatistiki veriler ekranda da görüntüleniyor.

YURTDIŞINDAN TALEP
Aynı zamanda polis araçlarında bulunan bilgisayar yardımı ile kimlik bilgilerini de sorgulayan sistem için diğer ülkelerin polis teşkilatları da hemen talip olmuşlar. İsrail, Çek Cumhuriyeti ve Cezayir kendi polis teşkilatlarına da aynı sistemin kurulması için başvurmuş. Şimdi üç genç polis memurunun yarattığı Amerikan filmlerinden esinlenen sistem ihraç edilecek ve Türkiye Cumhuriyeti mühendis olmayan üç kaşif polisinin sayesinde teknoloji satarak para kazanacak.

sabah


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber