Şener: Bu ülkede laikliğin teminatı AKP'dir

Haber Giriş : 07 Haziran 2005 13:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Vekili Abdüllatif Şener, Türkiye'de laikliğin teminatının AK Parti olduğunu belirterek, "Laiklik kavramı, ülkemizin birliğinin, bütünlüğünün ve ortak anlayışının ifadesi olarak değerlendirilebilir ve ele alınabilir" dedi.

Şener, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarının, dünya gerçeklerini gözeten, küresel değişimi kavrayan ve başarı ile yöneten politikalarının Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği en büyük kazanım olduğunu söyledi.

Bu önemli kazanıma en çok katkı sağlayanların AK Parti milletvekilleri olduğunu anlatan Şener, şunları kaydetti:

"Dünyanın, dünle kıyaslanamayacak derecede duyduğu Türkiye ilgisi, tüm hastalıklardan arınarak her geçen gün daha da sağlıklı bir yapıya kavuşan Türkiye ekonomisi, elbette ülkemiz adına büyük bir kazanımdır.

AK Parti, geçmişte örnekleri çokça olan, kendi yönetim dönemini kurtarmaya çalışan bir iktidar değildir. Türkiye'nin bugününü ve yarınlarını güçlü bir şekilde inşa etmeyi vatanseverliğinin bir gereği olarak gören siyaset anlayışının adıdır.

Ekonomik politikalarda sahip olduğumuz duyarlılık, bu sorumluluk bilincimizin bir sonucudur.

Polemiklere değil, gerçeklere ve gerekliliklere dayalı bir siyaset tarzını benimsiyoruz. Kolay ve faydasız olanı değil, zor ama faydası olanı yapıyoruz. Geçici makyajlar için değil, kalıcı iyileştirmeler için enerji harcıyoruz.

Siyasetin en doğrudan etkisi, oluşturduğu toplumsal kültürdür.

Siyaset konuştukça toplumda belli bir kültür oluşturur. Geçmişin siyaset tarzı-konuşma üslubu, kurumların ve bireylerin sürekli çekiştiği ve didiştiği bir yapı artık AK Parti ile gerilerde bırakılmıştır. Bizim konuşarak oluşturmaya çalıştığımız toplumsal kültür, didişmeye ve çekişmeye dayalı bir kültür değil, sevgiye, birliğe, beraberliğe, dayanışmaya dayalı bir kültürdür."

LAİKLİK

Geçmişin siyaset tarzını, bugünün Türkiye'sine taşımaya çalışan, bununla da yetinmeyip geleceğin Türkiye'sine dayatmaya çalışan anlayışları yadırgadığını anlatan Şener, "Özellikle bu anlayıştan bu ülke çok çekmiştir. Bizim milli kültürümüzün derinliklerinde çekişme değil, sevgi, kardeşlik ve dayanışma vardır" dedi. Mevlana, Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre'de sevgi, kardeşlik ve dostluğun görüleceğini anlatan Şener, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onların oluşturduğu kültür bize bu ülkeyi vatan yapmıştır. Ancak günümüz Türkiyesinde tarihin geçmiş bir dönemine ait farklılaşmaya vurgu yapan, ayrışmaya vurgu yapan, çekişmeye vurgu yapan üslubu koruyan siyasiler olabilir, kurumlar olabilir. Bu kurumların temsilcileri bulunabilir. Ama bunların bu ülkeye hiçbir faydası yoktur. İyi şeyler yapmada, başarılı olmada, Türkiye'yi çağdaş medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmada yarışmak her vatandaşımızın ve her kurumumuzun temel anlayışı ve görevi olmalıdır.

Onun için AK Parti'yi laiklik ekseni etrafında eleştirmeye kalkanları da geçmişin siyasi üsluplarını bugüne taşıma çabası içinde olanlar olarak değerlendiriyoruz. Ve bu anlayışın terk edilmesi gerektiğini, Türkiye'nin bugününe, yarınlarına hiçbir faydası olmadığını ısrarla vurguluyoruz.

Laiklik kavramı, bir ayrışma ve farklılık oluşturma anlamında değerlendirilemeyecek, kullanılamayacak ve istismar edilemeyecek bir kavramdır. Laiklik kavramı, ülkemizin birliğinin, bütünlüğünün ve ortak anlayışının ifadesi olarak değerlendirilebilir ve ele alınabilir. Bu ülkede laikliğin teminatı AK Parti'dir. Tüm anayasal kurumlarda olduğu gibi... Türk milleti ve kurumları adına konuşma, değerlendirme yapanların faydalı olmadan önce zararlı olmayı terk etmesi lazım. Zararlı olmayı terk etmenin yolu ise çekişmeye ve didişmeye dayalı, geçmişte kalmış bir siyasi üslubu bugünün Türkiyesine, geleceğin Türkiyesine taşımak değildir. Sevgi, kardeşlik, dostluk ve başarılı olmada yarışmak bu ülkede yaşan herkesin tarzı ve üslubu olmalıdır." Şener, Türkiye'nin bugününü ve geleciğini inşa etmeye, kalıcı politikalar oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, "bu ülkede yaşayan her vatandaşımızın geleceğinin güçlü olmasını temin edebilecek politikaları ortaya koymaya çalışıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber