8. sınıf öğrencisi, üniversitede Aleviliği anlattı

Özel Öz Munzur İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Güllü Kaplan, Tunceli Üniversitesi senato salonunda 'Aleviliğin Toplumdaki Sosyal Problemlerin Çözümüne Katkısı' isimli projesini anlattı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Düzenlenen sunuma Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, senato üyeleri, Özel Öz Munzur İlköğretim Okulu Müdürü Mevlüt Tabak ve Sosyal Bilgiler öğretmeni Recep Ketilmez katıldı. ?Hz. Peygamberin ve Hz. Ali'nin düşünceleri yolunda giden İslam dinine inanmış, Kur'an-ı Kerim'i kitap kabul eden ve İslam dinine bağlı olan evrensel bir inanç sistemi" olarak Aleviliği tanımlayan Kaplan, toplumdaki sosyal problemlerin çözümüne bu tanımlamalar ışığında çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi.

Toplumda yaşanan problemlerin başında hırsızlık, yalan söyleme, sigara, alkol kullanımı ve madde bağımlılığı, öfke ve bencillik, dedikodu yapmak, insanların arasını açmak ile ekonomik borçlar ve cinnet geçirme gibi ana başlıklara değinen Kaplan, bu problemlerin Alevilikteki yeri ve çözümü konusunda önemli tespitlerde bulundu. Hz. Ali'nin 'Allah indinde en büyük hata, yalan konuşmaktır' sözünden yola çıkılarak, Alevi kültüründe yalan söylemenin büyük hatalardan biri olarak kabul edildiğini anlatan Kaplan, ?Bu tür davranışı olan bir insanın davranışlarında ısrarcı olması durumunda, Alevi cemaatinin önünde 'dara' çekilip sorgulanabileceği ve 'düşkün' ilan edilmemesi için bu davranışlarından vazgeçmesi istenebilir.? dedi.

Alevilikteki kirvelik anlayışının, toplumdaki birlik ve beraberlik bağlarının güçlenmesine, kirvesi olduğu kişiyi ve ailesini her türlü sıkıntıdan, musibetten koruyan, onların dertleri ile dertlenen kişiler olduğunu ifade eden Kaplan, ekonomik sıkıntı içerisinde olan kişilerin kirvelerinin destekleriyle bu sıkıntılarından kurtulduklarını belirtti. Kirveliğin ve muhasipliğin Aleviliğin vazgeçilmez unsurlarından olduğunu belirten Kaplan, ?Siz de istemez misiniz böyle bir kirvenizin olmasını? diyerek sunumunu bitirdi.

Rektör Durmuş Boztuğ, ulusal bir projede ili temsil edip önemli bir başarıya imza atan Kaplan'ı tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber