'Eşlerini döven erkeklerin yüzde 70'i alkol kullanıyor'

Dicle Üniversitesi Tıbbi Farmakolojı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Erdinç, eşlerini döven erkeklerin yüzde 70'inin madde bağımlısı olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 17:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dicle Üniversitesi Diyarbakır Atatürk Sağlık Yüksekokulu tarafından düzenlene ?Madde Bağımlığı' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Erdinç, madde bağımlılığının tanımı ve nedenleriyle ilgili bilgiler verdi. Bağımlılığın tedavisi ve önlenmesi için birkaç yöntemi anlatan Erdinç, ?Bir maddenin yaşamı ve sağlığı olumsuz etkilemesine karşın, kullanılmaya devam edilmesi ve o maddeyi alma isteğinin durdurulamaması durumuna ?bağımlılık' deniliyor. Tedavi amaçlı ilaç kullanımın da kişide bağımlılık yapma potansiyeli yüksek olan ilaçların çoğu kontrollü olarak kullanılmalıdır.? dedi.

Kişinin maddeyi kullandığında keyif alması, ağrı veya sıkıntıyı ortadan kaldırmasının madde kullanımının devam etmesine neden olduğunu kaydeden Erdinç, ?Alkol de çeşitli kültürlerde değişik vesilelerle sık olarak kullanılan bir maddedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün verilerine göre gerçekleşen ölümlü trafik kazalarının büyük bir bölümünde sebep olarak alkollü araç kullanımı geliyor. Eşlerini dövenlerin yüzde 70'i alkol alan kişilerden oluşuyor.? ifadelerine yer verdi.

Sigara gibi diğer tütün maddelerinin kullanılmasının zamanla psişik ve fiziksel bir bağımlılık oluşturduğuna da dikkat çeken Erdinç, şunları kaydetti: ?Tütün içenlerde, duman içerisinde bulunan ve bağımlılık oluşturan en önemli etkenin nikotin olarak kabul ediliyor. Sigara içenlerdeki kanserden ölüm oranı sigara içmeyenlere göre 15-25 kat fazla. Kalp krizi geçirme riski 4 kat daha fazladır. Damar tıkanıklığı olur. Tansiyon yükselir. Tekrarlayan bronşit riski 10 kat fazladır ve solunum yolları bağışıklık sisteminin yapı ve işlevi değişir.?

?TEDAVİYE BAŞVURAN EN KÜÇÜK MADDE BAĞIMLISI 11 YAŞINDA?

Bu maddeleri kullanmaya başlayanların ilk başlarda aşırı mutluluk hissine kapıldığını söyleyen Erdinç, bağımlılık yapan maddeleri kullanan insanlarda problemlerden uzaklaşıldığı ve serbestlik hissinin oluştuğunu anlattı. Problemlerden uzaklaştıklarının sanılmasının kısa sürdüğüne vurgu yapan Erdinç, ?Avrupa Uyuşturucu İzleme Merkezi ve Türkiye Uyuşturucu İzleme Merkezi tarafından 2011'de açıklanan Bağımlılık Yapıcı Maddeler Raporu'na göre, tedaviye başvuran en küçük madde bağımlısı 11 yaşında, en yaşlı madde bağımlısı ise 65 yaşında. Raporda dikkat çekici bir başka nokta ise tedavi gören madde bağımlılarının yüzde 66'sının işsiz olması.? bilgisini aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber