Eğitim Bir-Sen : Eğitim ve eğitim çalışanları çözüm bekliyor

Haber Giriş : 09 Haziran 2005 14:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Eğitim Bir-Sen'in saat 10:20 itibariyle başlayan basın toplantısında Türk Eğitim Sistemi, Çalışanları ve Problemleri üzerine kurulu pek çok konu ele alındı. Yapılan açıklamayla hükümeti "Eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunları " konusunda çözüme davet eden Eğitim Bir-Sen başkanı Ahmet Gündoğdu hükümetin tamamlamış olduğu iki buçuk yılını değerlendirdi. Gündoğdu, yaklaşan karne dönemine ithafen hükümete not vermeyi de ihmal etmedi. Hükümete 'iyi niyeti'nden "iyi", 'uygulamaları'ndan "geçer" not veren Gündoğdu, sosyal, siyasi, ekonomik ve sağlık konularındaki poblemlerin çözümünü ve bu alanlardaki iyileşmeyi eğitim alanındaki problemlerin çözümüne bağladı.

Gündoğdu, 2004-2005 eğitim ve öğretim yılı sona ermesine ilişkin , genel bir bakışla ülkemizde eğitimin ve eğitim çalışanlarının ne durumda olduğuna dair kısa bir değerlendirme yaptı. Gündoğdu:"Hükümetin göreve gelişinin üzerinden iki buçuk yıl geçmesi yani yasal anlamda 5 yıllığına seçilmiş bir hükümetin süresinin yarısına geldiğimiz böyle bir zamanda, eğitim alanında nelerin yapılıp nelerin yapılamadığının daha titizlikle dikkate alınması gerekliği görüşündeyiz.Hiç şüphesiz ülkemizde eğitim denilince yıllardan beri ilk akla gelenler, YÖK, meslek liseleri ve başörtülü öğrenci ve öğretmenlerin eğitim ve çalışma haklarının gasp edilmesi konularıdır. Bu konular, öz itibariyle birbirine bağlı, birinin çözümü bir diğerinin çözümünü de sağlayıcı nitelikte konulardır. Zira eğitim sistemi bir bütün olup. okul öncesi eğitimden üniversiteye girişe, müfredattan fiziki altyapıya, hizmetlilerin yaşadıklarından yardımcı doçentlerin sıkıntılarına kadar hepsi birbiriyle şu ya da bu ölçüde irtibat içindedir" şeklinde konuştu.

Toplantıda ele alınan konu başlıkları: Liselerin dört yıl oluşu, üstün yetenekli çocuklar, yök, öss, meslek liseleri, eğitim hakkının engellenmesi, hizmetli ve memurlar, öğretmenlikte kademelendirme, öğretmen açığı, derslik açığı, sözleşmeli öğretmenlik, eğitim çalışanlarının ekonomik durumu, ögretmenevleri, kesintisiz eğitim müdür yardımcılığı sınavı, müdürlerin yer değiştirmesi, müfredat, öğrencilerin zararlı alışkanlıkları, ücretsiz ders kitabı, 100 temel eser , kayit parası ve karneler şeklindeydi.

Açıklamada hükümetin bu alandaki çalışmalarını ayrı ayrı değerlendiren Eğitim Bir-Sen başkanı Gündoğdu, yapılan başarılı uygulamaları da takdir ederek genişletilmesi gereken uygulamaları belirtirken, altyapı ve eleman eksikliği nedeniyle başarısızlığa uğrayacağını düşündükleri projeler için de bu eksikliklerin bir an önce giderilmesi temennisinde bulundu.

Toplantıda başbakan'ın birkaç gün önce yapmış olduğu 'YÖK konusunda referanduma gidebiliriz' açıklamasına ilişkin YÖK, mesleki eğitim ve başörtüsü konularında Türk Halkı zaten 3 Kasım'da referanduma gitmiştir. Halk kendi değerlerini hiçe sayanları elemiş ve tek başına bir iktidar getirmiştir. Şimdi ise iktidara düşen kendisinden beklenileni yerine getirmesidir.

Yapılan açıklamaların belkemiğini oluşturan ÖSS sistemine yönelik ise Gündoğdu, ÖSS sınavının lise müfredatına göre ayarlanması gereğini savunarak, 'Ya öğrettiğiniz gibi sorun ya da sorduğunuz gibi öğretin' diyerek bakanlığa ve YÖK'e mesaj verdi.

Ayrıca bir okula sınıf yaptırarak, bir hastaneye oda yaptırarak Bakanlar Kurulu tarafından legal bir kurum olarak ilan edilen Lions Kulübü hatasından dönmeye çağıran Gündoğdu, bu tür örgütlerin eğitim kurumlarına yönelik çalışmaları izlenmeye alınmalıdır. Atatürk'ün uygulamalarına dayanarak Bakanlara Kurulu'nun bu kararını yeniden değerlendirmesi dileklerini bildirmiştir.

Toplantıda ele alınan konu başlıkları şöyle idi: Liselerin dört yıl oluşu, üstün yetenekli çocuklar, yök, öss, meslek liseleri, eğitim hakkının engellenmesi, hizmetli ve memurlar, öğretmenlikte kademelendirme, öğretmen açığı, derslik açığı, sözleşmeli öğretmenlik, eğitim çalışanlarının ekonomik durumu, ögretmenevleri, kesintisiz eğitim müdür yardımcılığı sınavı, müdürlerin yer değiştirmesi, müfredat, öğrencilerin zararlı alışkanlıkları, ücretsiz ders kitabı, 100 temel eser , kayit parası ve karneler.

Basın toplantısı, Ahmet Gündoğdu'nun basın mensuplarının sorularını yanıtlamasının ardından saat 11:00'de sona erdi.

Gündoğdu'nun yaptığı açıklamalara aşağıda ayrıntılarıyla yer verilmiştir.


LİSELERİN DÖRT YIL OLUŞU

Gündoğdu, konuşmasında "Liselerin 4 yıla çıkarılması 2002 yılında 57. hükümet zamanında Talim ve Terbiye Kurulu'nca kararlaştırılmıştı. Ancak yeterli derslik ve öğretmen planlaması yapılmadığı için uygulanamamıştı. Karar temelde olumludur. Hazırlık sınıflarının kaldırılmış olması da yine olumlu bir gelişmedir. Bu kararın şimdi uygulamaya konulmuş olması, daha önce erteleme sebebi olan eksikliklerin giderildiğini düşündürüyor. Oysa ne yazık ki aşağıda ayrıca belirteceğimiz gibi ne derslik açığı, ne de öğretmen açığı, kapatılmaktan çok uzaktır. Hele 60-80 kişilik sınıfların 30 kişiye indirilmesi}le bu açıklar daha da büyüyecektir. Dolayısıyla liselerin 4 yıla çıkarılması doğru ise de gerekli altyapının yetersizliği durumunun hala sürmekte olduğu gerçeğinden hareketle, uygulamanın zamanlamasından ve başarısından endişeliyiz. Liselerin dört yıla çıkmış, programlarının güçlendirilmiş olması, mevcut ÖSS sistemi sürdükçe bir işe yaramayacaktır. ÖSS mutlaka lise müfredatıyla irtibatlı olarak yeni bir anlayışla ele alınmalı ve üniversiteye girişte fırsat eşitliğine azami titizlik gösterilmelidir. Yeni sınav sistemi ele alınırken devlet okullarından başkaca bir kaynağa, mesela dersaneye ihtiyaç duyulmayacak bir sistem öngörülmelidir." ifadelerine yer verdi.

Üstün yetenekli, kavrayış ve öğrenme hızı yüksek öğrenciler için bu dört yılın üç, hatla iki yılda bitirilebilmesine imkan veren istisnai bir düzenlemenin yapılması ve asıl hedefin bir ortaöğrenim kurumunu bitiren her genç insanı, bir mesleği yeterince öğrenmiş olarak mezun etmek, mezun olur olmaz da ona istihdam imkanı sağlamak olması gereğini hatırlattı.

YÖK:

Hükümetin 16 Kasım 21)02 tarihinde "Acil Eylem Planı" olarak açıkladığı metinde konuyla ilgili; İlk ve orta öğretimde rehberlik etkin hale getirilerek mesleki ve teknik eğitime ağırlık verilmesi, Eğitimin önündeki her türlü engeller kaldırılması ve Üniversitelerin idari ve akademik özerkliğe kavuşmaları sağlanması ve Yüksek Öğretim Kurumu yeniden yapılandırılmasına yönelik daha önceki ifadelerini ifade eden Gündoğdu, geçen sürede bu hususların hiç birinin gerçekleşmediğinden yakındı.

Açıklamada Gündoğdu, "YÖK'ün bilimsel özerkliği ve demokratik işleyişi engelleyici yapısı, yeni bir üniversiteler kanunu cıkarılamadığı için bugüne kadar değiştirilememiş ve buna bağlı olarak da üniversitelerle ilgili hiçbir ilerleme sağlanamamıştır. YÖK'ün millete karşı, onun her türden ekonomik, sosyal, kültürel beklentilerine ve değerlerine karşı bir örgütmüş gibi davranmasının, öğretim üyelerinin ve öğrencilerin despotik bir baskı altında tutulmasının önüne geçilememiştir. Bolu İzzet Baysal Üniversitesi'ndeki açılışla. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde 80 genç bilim adVctfn'mın üniversiteden atılması olaylarında yaşananlar, bu söylediklerimizi doğrulayan son göstergelerdir. Yapılacak işlem, anayasanın 130 ve 131. maddeleri de değiştirilerek, kapsamlı yeni bir üniversiteler kanunu çıkarmak ve Ak Parti'nin seçim beyannamesinde de belirtildiği şekliyle YÖK'ü üniversiteler arasında koordinasyon sağlayan, standartlar belirleyen bir kurum haline getirmektir. Hükümet. TÜBİTAK konusunda gösterdiği kararlılığı YÖK ve TUBA konusunda da göstermek ve üniversiteleri özgür, demokratik bir ortamda bilim üreten kurumlara dönüştürmek zorundadır. "Üniversiteye yerleştirme sistemi, mesleki ve teknik eğitime talebi düşüren, haksız ve adaletsiz uygulamalara sebep olmaktadır. Sınavlar, yarışmayı teşvik edecek ve adaleti sağlayacak şekilde değiştirilecektir." Kaldı ki bu sınavın tek eleştirilecek yönü adaletsizliklere sebebiyet vermesi olmayıp, kişinin bütün bir mesleki kariyerini ve geleceğini iki saatlik bir süreye sıkıştırmak gibi trajik bir yönü de bulunmaktadır. Sistem hayata değil sınava hazırlamaktadır. ÖSS mutlaka lise müfredatı ile uyumlu hale getirilmeli, sistem dersane baskısından kurtarılmalıdır." şeklinde ifadelere yer verdi.

Meslek liseleriyle ilgili ilk yapılacak işin, hiç şüphesiz katsayı adaletsizlipine bir son vermek olduğunu savunan Gündoğdu, "sistem, bugün uygulandığı biçimiyle kendi alanını seçmeyeni cezalandırıcı değil, kendi alanını seçeni ödüllendirici bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir .Bu konunun çözümü de yine YÖK konusunun çözümüne bağlıdır. Geçen yıl YÖK kanununda yapılan kısmî değişiklik özellikle meslek liselerinin yıllardır yaşadığı bu mağduriyeti bir nebze olsun giderme ümidi doğurmuşken. Cumhurbaşkanlığının vetosu üzerine hükümetin de konuya "şimdilik'' bir nokta koyması, yıllardır yaşanan büyük haksızlığın bu yıl da varlığını sürdürmesine sebep olmuştur. Millî Hğitim Bakanlığı'nın açıkladığı 2005 yılı hedefleri içinde "YÖK Yasası değiştirilerek meslek lisesi mezunlarının önündeki engeller kaldırılacaktır" ifadesine yer verilmekledir. Eğitim-Bir-Sen olarak bu hedefin, söz verildiği gibi mutlaka 2005 yılı içinde gerçekleştirilmesinin takipçisi olacağız.Mesleki eğitimin yeniden yapılandırılması, küçük ve orta boy sanayici ve işletmeler açısından da bir aciliyetir. Kaçak veya sigortasız işçi çalıştırmayı engellemek ve meslek lisesi mezunlarının istihdamını sağlamak üzere, meslekle ilgili işyerlerinin diplomalı eleman istihdamı şartını getiren yasal düzenleme de yapılmalıdır." dedi.

EĞİTİM HAKKININ ENGELLENMESİ

Eğitim Bir-Sen, Kılık kıyafet üzerindeki kanunsuz baskılar da mutlaka sona erdirilmesi gerektiğini çünkü bu hukuksuz engellemenin, onbinleree genç kızın, kadının eğitim ve çalışma hakkı gibi en temel insan haklarının zorbaca engellenmesinden başka bir şey olmadığını belirtti.

Gündoğdu, "Haydi Kızlar Okula kampanyalarında ısrarla gözardı edilen iki temel hususun toplumsal duyarlılıklara saygısızlık, ekonomik imkânsızlıklardır. Kız lisesi uygulaması mutlaka yaygınlaştırılmalı, yatılı bölge okullarının sayısı artırılmalıdır.Hizmetli, memur ve idari hizmetlerde çalışan diğer personelin farklı bakanlıklarda farklı ücretler alması uygulaması, personel reformu içinde de olsa bir an önce düzeltilmeli, görev alanlarının tarifi yapılmalı, çalışma saatleri ve ek çalışma ücretleri belirlenmeli, giyim yardımlarının nakden ödenmesi sağlanmalıdır." ifadelerine de yer verdi.

ÖĞRETMENLİKTE KADEMELENDİRME

Eğitim Bir-Sen Başkanı, "Kanun Meclis'ten çıkmış. Ocak 2005'ten itibaren uygulamaya konulacağı duyurulmuş "öğretmenlikte kademelendirme" ile ilgili belirsizlik sürmektedir. Bugün itibariyle yönetmeliği bile hazırlanmamış olmasına rağmen Ağustos ayında da sınavının yapılacağı söylenmektedir. Sınavın yaz tatili ortasında yapılması durumunda eğitim çalışanları ayrı bir sıkıntı yaşayacaklardır. Sözkonusu kademelendirmede esas alınacak ölçütlerden özellikle sınava ve sicil amirinin değerlendirmesine verilen oranların gözden geçirilmesi de gerekmektedir." şeklinde konuştu.

ÖĞRETMEN AÇIĞI

Gündoğdu, "Yeni öğretmen alımı ve derslik yapımı, bu alanlardaki açıkları kapatmaktan ve eğitime her yıl katılan 500-700 bin arasındaki yeni öğrencinin ihtiyacını karşılamaktan uzaktır. YÖK ile Bakanlık arasındaki koordinasyonsuzluk sebebiyle öğretmen yetiştiren fakültelerin kontenjanları, gelecekle duyulacak ihtiyaç doğrultusunda belirlenmemekte, kimi branşlarda fazlalık oluşur ve mezunlarının işsiz kalmasına sebep olunurken, kimi branşlarda da büyük açıklar meydana gelmektedir. Öğretmen açığının vekil ve ücretli öğretmenle karşılanması uygulaması, vekil öğretmenin, aldığı ücretin son derece düşük oluşu, okuttuğu dersin eğitimini almamış olması, öğrencilerin "öğretmen" gibi algılamaması gibi sebeplerle eğitimde kaliteyi ve verimi düşürmektedir. Aynı dersi okutan ve biri 300 milyon diğeri 750 milyon alan iki eğitim çalışanının öğretmenler odasında yan yana otururken yaşadıkları psikolojik sıkıntılar da gözden uzak tutulmaması gereken bir sonuçtur.
Eğitime % 100 Destek kampanyası çerçevesinde hayırsever vatandaşların desteğiyle yapılan ve mimari bakımdan da yenilikler taşıyan okulların çok kısa bir sürede tamamlanması olumlu ve sevindirici gelişmelerdir. Mecburi temel eğitimin yeterince planlanmadan 8 yıla çıkarılması ve ideolojik bir yaklaşımla "kesintisiz" olarak tasarlanması, derslik açığını daha da büyütmüş olduğundan, gösterilen tüm gayretlere rağmen açık kapatılamamıştır. Eğitime bütçeden mutlaka daha fazla pay ayrılmalı ve öncelikle derslik açığı kapatılmalıdır."dedi

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK

Açıklamada bu yıl başlatılmış olan "sözleşmeli öğretmen" uygulamasının, çalışanların devlet memuru olan öğretmene nazaran çok daha düşük ücret alması, kanunî güvencelerden mahrum olması, tayin, atama, görevde yükselme ve sendikal örgütlenme gibi haklardan mahrum olması gibi önemli sakıncaları beraberinde getirmiş olması hasebiyle, hiçbir yasal dayanağı olmayan sözleşmeli öğretmen uygulamasının, "eğitimin özelleştirilmesi"ne giden lehlikeli kapıyı da aralamış olduğunu ve bu uygulamadan vazgeçilmesi, öğretmen alımında KPSS'yi kazanmış öğretmen adayları tercih edilmesi konularına da değinildi.

Açıklama da ayrıca Eğitim calışanlarının/Ekonomik. sosyal ve mesleki beklentileri bakımından ciddi bir iyileşme henüz gözlenmediği, komik duruma gelmiş olan kira yardımları artırılacağına, bir el çabukluğuyla tümden kaldırılmış olması, Ek ders ücretleri erimesi, tayinlerde yolluk ücretinin kaldırılması, büyük sıkıntıların doğmasına sebep olmuştur.problemleri beraberinde getirdiği ve böylece mevcut ücretlerin öğretmenin mesleki saygınlığına yaraşır bir hayat standardına ulaşmasını sağlayamamasından yakınıldı.

Bilgisayar konusuna da değinen Gündoğdu, "Öğretmenlerin "piyasaya göre çok avantajlı şartlarda bilgisayar sahibi olmaları" projesi heyecanla karşılanmış, ancak özellikle KDV'nin % 18'den % l'e düşürülmesi beklentisinin gerçekleşmemesi, bir yıllık ücretsiz ADSL hizmetinin verilmemesi.İlgili bankanın peşin almak isteyenlerin taleplerini karşılamaması ve faizinin emsallerine göre çok yüksek olması gihi sebeplerle hayal kırıklığı yaşanmıştır." dedi.

Öğretmenevlerinin, öğretmenler için ayrıcalıklı, avantajlı bir hizmet birimi olamaması, Aidat ödeyen öğretmenden ayrıca kimlik kartı ve bandrol ücreti alınması uygulaması da tümüyle yönetmeliğe aykırı olduğu belirtilen toplantıda aidatsız ama hizmet veren bir yapı beklentisi içinde olunduğu vurgulandı.

MÜDÜR YARDlMCILIĞI SINAVI

Gündoğdu, "Müdür yardımcılığı sınavlarında sınava girenlerin kendi alanlarıyla ilgili olmayan sorulara da yer verilmesi, bu durum haklı yakınmalara sebep olması ve beş yanlış soru uzmanlarca tespit edilmiştir. Buna ilişkin yanlış sorular iptal edilmeli ve yeni sınavlarda sınava girenlerin eğitim yönetimi ile ilgili alanları göz önünde bulundurulmalıdır." diye ekledi.

MÜDÜRLERİN YER DEĞİŞTİRMESİ

Gündoğdu,"Eğitim yönetiminde verimliliğin artırılması için kurum müdürlerinin yerlerinin değiştirilmesi uygulaması, çok ağır işlemektedir. Bulunduğu yerde 5 yıl hizmet süresini tamamlayan müdürlerin yer değiştirmeleri bir an önce tamamlanmalı, bir idarecinin 15-20 yıl aynı kurumda kalmasının yol açabileceği muhtemel sakıncaların önüne geçilmelidir." dedi.

MÜFREDAT

Gündoğdu" Yenilenen müfredatın başarıyla uygulanması ve çocuklarımızın daha üstün vasıflarla yetişmelerine hizmet edebilmesi herkesin temennisidir. Müfredatın bütün dersler için hazırlanması ve ilgili ders araç gereçlerinin üretilmesi henüz tamamlanmamıştır. Bu alanda yapılan çalışmaların beklenen başarı ve verimi sağlaması için öğretmenlerin kurum içi eğitimleri, yeni müfredata uyum çalışmaları daha titizlikle sürdürülmeli, pilot illerdeki uygulama sonuçları raporların tamamı eğitim kamuoyuyla paylaşılmalıdır.Çocukların zararlı alışkanlıklardan korunması, yanlış ve sapkın davranışlardan konulmasıyla birlikte ele alınmalıdır. Bu çerçevede özellikle misyonerlik, şeytana taparlık, Avrupa ve Amerika kökenli yarı gizli lions. rotary gibi masonik örgütlenmeler, eğitim kurumlarından uzak tutulmalıdır.
Eğitim verdiğimiz, çocuklarımızın "bizim" olmaktan çıkmaması için milli ve manevi değerlere, tarih ve yurt bilincine sahip kişiler olarak yetişmelerine özen gösterilmeli, yeterli ve etkin din eğitimi verilmelidir. Unutulmamalıdır ki arlık, bu mübarek topraklarda kendi çocuklarımıza Peygamber Eiendimiz'in "örnek şahsiyet" olarak gösterilmesini eleştiri konusu bile yapabilecek kadar gözü dönmüş kişiler bulunmaktadır."ifadelerine de yer verdi.

Gündoğdu,"Bu sene öğrenci kayıtları okullarda derslerin bitiminden itibaren başlatılmıştır. Özellikle eğilim yöneticilerinin iş yükünü hafifletmesi ve ailelerin tatillerini kesmeyi önlemesi bakımından çok isabetli bir uygulama olmuştur. Fakat kayıt parası konusunda yine velilerimizin bilinçli ve kararlı olmaları, kurumları ve yöneticilerini şaibe altında bırakmanın aracı durumuna düşmemeleri gerekmektedir." ifadeleriyle konuşmasına sonverdi.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber