Unakıtan: Bağ-Kur ve SSK sorununu çözmek istiyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2005 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Bağ-Kur ve SSK sorununu köklü olarak çözmek istediklerini söyledi.

Unakıtan, makro ekonomik göstergelerdeki değişmeler ve Ocak-Mayıs dönemi bütçe uygulama sonuçları hakkında bilgi vermek üzere düzenlediği basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Unakıtan, ''SSK ve Bağ-Kur borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda çalışmaların ne aşamada olduğu ve bununla ilgili IMF'nin ne düşündüğünün'' sorusu üzerine, SSK ve Bağ-Kur ile ilgili birikmiş borçların bir şekilde halledilmesi, problemin çözülmesi gerektiğini söyledi.

Ancak bu işin hemen üzerinden bir iki maddeyle arzedilip, meselenin çözülmesinin çok zor olduğunu belirten Unakıtan, ''Yüzbinlerce Bağ-Kurlu var. Adam Bağ-Kurlu olmuş haberi yok. Adam dünyasını değiştirmiş, ölenler var. Halen Bağ-Kur (bizim borcumuzu ödemedi) diyor, adam ölmüş'' şeklinde konuştu.

Unakıtan, Bağ-Kur sisteminde çok büyük bir değişiklik yapılması, Bağ-Kur ve SSK prim alacaklarının tam manasıyla tahsil etme kabiliyetinin ortaya çıkması gerektiğini söyledi.

Vergi idarelerinde olduğu gibi, sistemin teknolojik altyapısının kuvvetlendirilmesi gerektiğini ifade eden Unakıtan, vatandaşlık numaralarının SSK veya Bağ-Kur numarası olarak takip edilmesi gerektiğini kaydetti.

''Sistem öyle bir hale gelmiş ki bütün sosyal güvenlik şemsiyesi altındaki vatandaşlarımızı topluyorsunuz, nüfusumuzdan fazla çıkıyor. Bunlar vahim durumlar'' diyen Unakıtan, bunların düzeltilmesi, borçlu olanların niye borcunu ödenmediğinin bilinmesi gerektiğini kaydetti.

''BAZILARININ ÖDEME KABİLİYETİ SIFIR''

Bazılarının ne kanun getirilirse getirilsin, ne önlem alınırsa alınsın ödeme kabiliyetlerinin sıfır olduğunu ve bunların bulunması gerektiğini anlatan Unakıtan, ''ödeme kabiliyeti olup belli bir zamanda ödeyecek ya da daha uzun zamanda ödeyebilecekler var. Bir de hinliğinden ödemeyenler var'' dedi.

Bu sorunu köklü olarak çözmek istediklerini vurgulayan Unakıtan, şöyle devam etti:

''Bu istek ve arzumuzdan dolayı da çalışmalarımız uzuyor. Getirdiğimiz kanunda acilen bunları çözelim. Neden? Problem acil ve çözülmesi lazım. Bir önergeyle getirildi. Genel Kurul'a kadar da burada detaylı bir çalışma yapar, detaylı bir çözüm getiririz diye düşündük ve halen de çalışıyoruz. Ama illa hadiseyi çözelim diye geçici çözümlerle de hareket etmek istemiyoruz. İşe köklü çözüm getirmek istiyoruz. Şu anki çalışmalarımız devam ediyor. Bunları eğer bu kanunumuza yetiştirirsek, yetiştireceğiz. Yetiştiremezsek daha köklü çözümler üzerinde çalışmalarımız devam edecek.'' Bakan Unakıtan, primlerini ödeyen vatandaşı da üzmek istemediklerini anlatırken, burada bir affın değil ''kalıcı bir çözümün'' söz konusu olduğunu bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber