S&P kendi ayağına ateş etmiştir

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, IMF Başkanının açık bir şekilde ''S&P Türkiye'den özür dilemesi gerekir'' dediğini belirtti.

Haber Giriş : 11 Mayıs 2012 18:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Çağlayan, Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Türkiye Yatırım Danışma Konseyi üyeleriyle bir araya geldi.

Çağlayan, Yatırım Danışma Konseyi birinci oturumunun ardından Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nin önünde toplantıya ilişkin basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda 19 konuşmacının gerek genel ekonomiye ilişkin gerekse de Türkiye yatırım ortamı ve Türk ekonomisiyle ilgili görüşlerini dile getirdiklerini ifade eden Çağlayan, Yatırım Danışma Konseyi'nin yatırımcılarla beraber bir danışma konseyi özelliğinde olduğunu, dünyanın son derece büyük şirketlerinin CEO ve Yönetim Kurulu Başkanlarının Türkiye'nin yatırım ortamıyla ilgili gelişmeleri ve bu ortamın daha fazla gelişmesi için neler yapılabileceğini tek tek ifade ettiklerini kaydetti.

S&P kendi ayağına ateş etmiştir

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Çağlayan, IMF Başkanının S&P'nin Türkiye'ye notuna ilişkin herhangi bir değerlendirmede bulunup bulunmadığı ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

''IMF Başkanı açık bir şekilde ifade etti, S&P Türkiye'den özür dilemesi gerekir diye.. S&P, double S&P bana göre, ister özür dilesin ister özür dilemesin, bizim böyle bir beklentimiz yok. Biz zaten bu kurumla ilgili değerlendirmeyi dünya kamuoyuna bıraktık. Ve kendi güvenirliği konusunda önemli darbe almıştır. S&P'nin yapmış olduğu değerlendirme, en hafif deyimiyle, Yunanistan'a yaptığı değerlendirme, ne kadar sığ, ne kadar derinliği olmayan, ne kadar yanlış ve politik olduğunun bir göstergesidir. Bunun için malesef S&P çifte standart uygulamıştır. Ben ismini değiştirdim double S&P yaptım. Kredi derecelendirme kuruluşlarının yapmış olduğu değerlendirmeler uluslararası arenada son derece önemli ve anlamlı. Ama maalesef zaman zaman hata yapanlar çıkıyor. Bu hatanın Türkiye'ye hiç bir maliyeti olmamıştır ve olmayacaktır, ama S&P kendi ayağına ateş etmiştir ve kendi güvenirliği gitmiştir.

Avrupa'ya IMF el atmasa IMF'siz yolumuza devam ediyoruz

Bakan Çağlayan, bir kısım yatırımcının da bilhassa bürokratik kesimlerden duyduğu ve kendisiyle beraber Başbakan Erdoğan'ın da şikayet ettiği hususları dile getirdiklerini kaydederek ''Ama bu konular üzerine kararlılıkla gideceğimizi Başbakanımız toplantıda tekrar dile getirdi. Yatırımı ve yatırımcıyı caydıracak hiçbir şey bizim önümüzde duramayacaktır. Bu konuda başbakanımız başta olmak üzere hepimiz son derece kararlıyız ve bunların hepsinin tek tek kaldırılması ve basitleştirilmesi bizim olmazsa olmazımızdır'' diye konuştu.

Çağlayan, ilerleyen günlerde en az ayda bir yatırım müjdesi vereceklerini bildirdi.

IMF, Türkiye'yi daha sağlıklı değerlendirmeli

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Sayın Lagarde ile olan konuşmamızda ben şunu söyledim, dört yıldır IMF'siz yolumuza devam ediyoruz. Ben 2001 yılında IMF'den 1 milyar dolar koparmak için neler yaptığımızı o tarihte biliyorum. O 1 milyar doları da IMF vermeseydi, o gün Türkiye bürokratına maaş ödeyemeyecekti. Ama şimdi biz 4 yıldır, küresel krizin geçtiği bir ortamda, Avrupa'ya IMF el atmasa, Avrupa'nın daha kötüye gideceği bir ortamda IMF'siz yolumuza devam ediyoruz.'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber