İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Çelik: ''YÖK yasası bu yasama yılının başında TBMM'ye gelecek''

Haber Giriş : 09 Eylül 2003 09:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çelik: ''YÖK yasası bu yasama yılının başında TBMM'ye gelecek''
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yükseköğretim yasa taslağıyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) oluşturulan komisyon ile Üniversitelerarası Kurul Alt Komisyonu'nun birlikte çalışacağını ve çalışmaların yeni yasama dönemi başlamadan hızlandırılacağını bildirdi.
Yükseköğretim yasa taslağı konusunda birlikte çalışması kararlaştırılan MEB'in oluşturduğu komisyon ile Üniversitelerarası Alt Komisyonu ve diğer bazı yetkililer, Başkent Öğretmenevi'nde biraraya geldi.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Çelik, bugüne kadar gelinen süreci değerlendirdiklerini belirterek, ''geçmişe takılıp kalınmayacağı konusunda görüş birliğine vardıklarını'' söyledi.
Üniversitelerarası Alt Komisyon üyelerinin 20 Eylül 2003 tarihinde kendi aralarında İstanbul'da biraraya geleceklerini kaydeden Çelik, 21 Eylül 2003 tarihinde de Milli Eğitim Bakanlığı komisyonu ile Yıldız Teknik Üniversitesi'nde ortak bir toplantı yapılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.
Çelik, toplantıda, fazla akademik özgürlük, mali özerkliğe giden yolların açılması, üniversitelere daha fazla mali kaynak aktarılması ve özellikle akademik ve idari personel açısından rahatlatılması konularında görüş birliğine vardıklarını söyledi.
Üniversitelere Bütçe Kanunu çerçevesinde 3 bin 200 kadronun tahsis edildiğini, ancak kadroların üniversiteler arasında henüz dağıtılamadığını kaydeden Çelik, şöyle konuştu:
''Üniversitelerarası Kurul Başkanımız, üniversitelerimizi temsilen yetkililer, ben ve bu işlerden sorumlu Başbakan Yardımcımız Mehmet Ali Şahin ile biraraya geleceğiz en kısa zamanda bu dağıtımı yapacağız.''
Çelik ayrıca, yükseköğretim konusunda hazırlanacak yasa taslağının bu yasama yılının başlarında TBMM'ye geleceğini kaydetti.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, ''Komisyonlar çalışırken Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yükseköğretim yasa taslağının mı baz alınacağı, yoksa yeni bir taslak mı hazırlanacağı'' sorusu üzerine, şunları söyledi:
''Biz burada ilkeleri konuşuyoruz. İlkeler bazında tespitler yapıldıktan sonra zaten bundan sonrası uzmanların işidir. Bu açıdan peşin hükümlü olarak, peşin kabullerle bu masaya oturmadık.''
Taslağın Meclis gündemine ne zaman geleceğinin sorulması üzerine de Çelik, TBMM'nin ekim ayında açılacağını anımsattı. Öğretim elemanlarından görüş alma sürecinin devam ettiğine işaret eden Çelik, ''iki sürecin birlikte işleyeceğini, makul bir süre içinde bitirileceğini'' söyledi.
''Olmazsa olmaz dediğiniz noktalar var mı?'' sorusuna da Çelik, şu yanıtı verdi:
''Hocalarımızla şu konuda hemfikiriz: Siyasi irade üniversitelerin gelişmesi, büyümesi, daha özgür ve özerk olması için, üniversal değerlerin hakim olması için gerekli altyapıyı hazırlar, gerekli desteği verir, yasayı çıkarır.
Akademik özerklik ve özgürlükler noktasında hemfikiriz. Üniversitelerin kendilerini AB'ye hazırlaması, daha çok bilimsel üretim yapan bir üniversite modeli hepimizin mutabakata vardığı konulardır. Liyakat esasına göre öğretim üyeliğinin devam etmesi, Ar-Ge çalışmalarına daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Üniversite kapılarına yığılmış olan 1.5 milyon insana yükseköğretim imkanı hazırlanması için adımlar atılması gerektiği konusunda hemfikiriz. Hemfikir olduğumuz konulardaki detayları konuşmak üzere de bu çalışma süreci devam edecek.''

imedya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber