Gerçek: Adana'da kayıt dışı çalışma oranı Türkiye ortalamasının üzerinde

SGK İl Müdürü Muhammet Gerçek, Adana'da kayıt dışı çalışan sayısının Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2012 21:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gerçek, şehirde 20 dairenin üzerinde 3 bin 200 apartman tespit ettiklerini, ancak kuruma kayıtlı sadece 216 kapıcı bulunduğunu söyledi.

Muhammed Gerçek, Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle Atatürk Parkı'nda düzenlenen törene katıldı. Adana Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kazım Barışık ve kurum üst düzey yöneticilerinin de katıldığı törende, Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.

İl Müdürü Gerçek, daha sonra makamındaki basın toplantısında haftayla ilgili bilgi verdi. Kutlamaların amacının; kurumu paydaşlarına tanıtmak, sosyal güvenlik reformunu anlatmak, halkı yeni yasa ile ortaya çıkan hak ve yükümlülükler konusunda bilgilendirmek olduğunu söyledi.

Sosyal güvenlik reformunun Türkiye'nin gerçekleştirdiği en büyük reformlardan biri olduğunun gün geçtikçe daha iyi anlaşıldığını ifade eden Gerçek, "SGK, bünyesinde bulunan 25 bin personeli ile 18 milyon aktif sigortalı, 37 milyon pasif sigortalı ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerle beraber 65 milyon kişi, yani nüfusun yüzde 95'ine hizmet veriyor. " dedi.

Reform ile herkesin vizyonunun genişlediğini ve ufkunun açıldığını kaydeden Gerçek, "Tüm vatandaşlarımızı sosyal ve fiziksel güvence kapsamına almış bulunmaktayız. Sağlıktan yararlanmak için daha önce 60, 90, 120, 240 gün prim ödeme şartı varken sigortalılar 30 gün prim ödedikten sonra Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilir hale gelmişlerdir. Daha önce 1 gün borcu olan sigortalılar sağlıktan yararlanamazken, 60 günden fazla borcu olmadığı sürece sağlıktan yararlanır hale getirilmiştir.? diye konuştu.

Kayıt dışı işçi çalıştıran kurum ve kuruluşlara uyarılarda bulunan Gerçek, kademeli olarak tüm sektörlerde denetimlerini yapacaklarını, şu süreçte de sigortasız kapıcı çalıştıran 20 dairelik apartmanlara yönelik çalıştıklarını anlattı. Gerçek, ?Adana'da benzer durumda 3 bin 200 apartman tespit ettik, ancak bize kayıtlı kapıcı sayısı 216. Biz ceza yazmak istemiyoruz. Aynı şekilde Adana Barosu'na kayıtlı avukat sayısı 2 bin 500 iken yanlarında işçi çalıştıran avukat sayısı 513 gözüküyor. Muhasebeciler de benzer durumlar var. Daha önce doktorları, fırınları, mobilyacılar, dolmuş taksileri de benzer şekilde denetledik. Uyarılarımızı yaptık, uymayanlara cezalarını kestik. Ama biz ceza yanlısı değiliz. Sorumlu ve yetkililerin uyarılarımızı dikkate almasını istiyoruz.? şeklinde konuştu.

Toplantı sonrası SGK İl Müdürü Gerçek ile personeli, Kızılay Seyhan Şube Müdürü Eyüp Azan'ın nezaret ettiği, sağlık ekiplerine kan bağışında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber