Dalamanlı üreticiler ?Çiftçiler Günü'nde yarıştı

Muğla'nın Dalaman ilçesince Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlenen çeşitli yarışmalarda en iyi üreticilere ödüllendirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2012 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dalaman Kaymakamlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Dalaman Tarım İşletme Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı tarafından ortak düzenlenen ?Dünya Çiftçiler Günü? nedeniyle Dalaman Tarım İşletme Müdürlüğü'nde etkinlik düzenlendi. Etkinlikte en kaliteli zeytinyağı, en kaliteli domates ve en iyi çiftçiye ödülleri verildi.

Kutlamalara Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Songül Topal, Dalaman Prokolü, İlçe Müdürleri ve Ziraat Odası Başkanları ile zeytinyağı, domates üreticileri ve tarımla uğraşan diğer üreticiler ile birlikte her ilçeden katılım oldu.

Dünya Çiftçiler Günü etkinliğin ilk açılış konuşmasını yapan Ziraat Odası Başkanı Ünatın Barın; ?Bu yıl domates fiyatları üreticimizin yüzünü güldürmektedir. 2011 yılı ürünü, özellikle narenciye ve nar üretiminde kaliteli üretime rağmen, fiyatlar inanılmaz derecede düşmüştür. Hayvancılıkta girdi fiyatlarının sürekli yükselmesine karşın, süt fiyatları aynı kalmakta bu sorun çiftçiyi zora sokmaktadır. Tüm ülkemizde olduğu gibi, yöremizde de yetiştirilen ürünlerin pazarlanmasında sıkıntılar yaşaması ve pazarlama sonucu çiftçinin emeğinin karşılığını alamaması bizi son derece üzmektedir. Meslek ehli olmayan tüccarlar çiftçimizin alın terine gözlerini dikmişlerdir. Bu konuda mutlaka önlem alınmalıdır. Ziraat Odası olarak; bahsettiğim konularda, yetkililerin önünde ve basınımız kanalıyla da çiftçinin sesinin duyulmasını, çözümler üretilmesini talep ediyoruz. Tarımın sosyal yönü unutulmamalıdır. Çiftçilerimiz üretimden uzaklaştırılmamalıdır. Sürdürülebilir bir tarımın sorunlarını; Bakanlığımız, üreticiler ve ürünlerimizi pazarlayan ihracatçılar olarak bir araya gelelim; tespit edelim ve çözüm yollarını birlikte arayalım. Tek isteğimiz serbest piyasa kurallarına göre hayvansal ve bitkisel üretimde fiyat istikrarının sağlanması için ortak çalışalım? dedi.

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Songül Topal da; ?Üreticilerimizin kendileri için başka üretim şekli, sattıkları ürünleri ise, başka şekillerde üretiyor söylemlerinin yanlış olduğunu önümüzdeki zaman içerisinde bu 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde kendine güvenen üreticilerimiz arasından seçeceğimiz tarla, sera veya bahçenin basına açılarak tarladan sofraya kadar izleneceğiz? diye konuştu.

Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir ise; ?Dalamanda buluşan Muğlalı üreticilerimiziz Dünya Çiftçiler Günü'nü kutlarım. Burada diğer siyasi parti milletvekilleri olmadığından siyaset yapmayalım. Biz sizlerin sorunların Mecliste dile getiriyoruz. Tarımsal girdi fiyatları yüksektir. Devlet tarafından verilen tarımsal desteklemelerin oranları yıl geçtikçe düşürülmektedir.? Diye konuştu.

Kaymakam Yılmaz Şimşek ise; ? Tüm çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü'nü kutluyor ve hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ayrıca bu günün ilçemizde kutlanması çok anlamlı olmuştur. Çünkü ilçemiz nüfusunun yaklaşık yüzde 70 tarımla uğraşıyor ve çok önemli bir tarım işletmesinin sahibiyiz.Yine ilçemizin toplam alanının yaklaşık 104.500 dekarı tarım arazisi olarak değerlendirilmektedir.Bu anlamda; İlçemizde bu günün kutlanması ayrı bir önem ifa etmektedir. Tekrar çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü'nü kutluyorum ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum? dedi.

HERŞEY ÖRGÜTLENMEDEN GEÇİYOR

Ziraat Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı M. Sedat Kolcuoğlu ida, şunları söyledi: ?Ülkemizde çiftçilerimizin teknik bilgiye ulaşmada bir sıkıntısı kalmadı. İletişimde yaşadığımız son teknolojiler bizlere bu imkanı vermektedir. Artık çiftçilerimizin bugün ve gelecekte en büyük problemleri pazar olacaktır. Pazarda yüksek kalitede ve uygun fiyatta ürün talebi yapmaktadır. Dolayısıyla çiftçilerimizin de bu talebe uygun cevap vermeleri gerekiyorsa, örgütlenme üzerine kafa yormalı. Benim inancım, Avrupa'da olduğu gibi yüksek kalitede ve uygun fiyatta üretmenin yolu örgütlenmeden geçmektedir?

ZEYTİNYAĞI VE DOMATESLER YARIŞTI

İl genelinde yapılan seçimlerde ilçelerinde birinci olan üreticilerin kaliteli zeytinyağı yarışmasında birinci olmak için yarıştılar. Jüri üyelerinin değerlendirilmesi sonucu Kavaklı dere İlçesi'nden 71 yaşındaki üretici Hidayet Karabacak birinci oldu. Ödülü olan 200 litreli krom nikel zeytinyağı tankı ve çeyrek Cumhuriyet altınını Muğla Milletvekili Prof. Dr. Sayın Nurettin Demir tarafından verildi.

İkinci Ula İlçesi'nden Aliya Paralı, üçüncü Milas İlçesi'nden Zehra Özer oldu. Dalaman İlçesinin en iyi domates yarışmasını bayan çiftçi Gür Köyünden Sevgi Gökçeoğlu kazandı. Ödülü olan yarım Cumhuriyet altını Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek verdi. Dereceye giren zeytinyağı ve domates üreticilerinin hediyeleri protokol tarafından takdim edildi.

İkinci Kapıkargın Köyü'nden Ali Akdeniz ve üçüncü Kargınkürü Köyü'nden Cennet eriş oldu. Ayrıca ilçenin 2011 yılı önder çiftçisi olan Şükrü Çatar'a belgesi Dalaman Ziraat Odası Başkanı tarafından verildi. Davul zurna eşliğinde folklor gösterisi ile birlikte misafirlere ikramda bulunuldu. Şenlik havası içerisinde kutlanan 14 Mayıs 2012 Dünya Çiftçiler Günü programı sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber