MÜSİAD'ın yeni yönetiminden 'sivil anayasa' vurgusu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için demokrasinin önünü açması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2012 12:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin, uzun sureli hedef ve planları için özgürlükleri kısıtlamayan, çoğulcu ve sivil bir anayasaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Olpak, ?Toplumun tamamını kucaklayan, özgürlükleri evrensel normlar seviyesine çıkaran, sivil, çoğulcu, demokratik yeni anayasa süreci mutlaka tamamlanmalıdır.? dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı MÜSİAD'ın 21. Olağan Genel Kurul'unda başkanlığı Ömer Cihat Vardan'dan devralan MÜSİAD'ın yeni başkanı Nail Olpak, düzenlediği basın toplantısıyla yeni Yönetim Kurulu'nu tanıttı. MÜSİAD Genel Merkezi'ndeki toplantıda Olpak, MÜSİAD'ın yeni dönemine ilişkin hedefleri ve faaliyet planları hakkında bilgi verdi.

Toplantıda yaptığı konuşmada kendisinden önceki Başkan Ömer Cihat Vardan ve yönetime başarılı çalışmalarından ötürü teşekkür eden Olpak, Türkiye'nin köklü sivil toplum örgütlerinden olan MÜSİAD'ın üzerine düşün sorumluluğu yerine getirmek için bütün komisyonları ve kurullarıyla çalışmalarını sürdüreceğini aktardı. Genel Kurul sonrasında ortaya çıkan yeni yönetimle 15 gündür yaptıkları toplantılarla faaliyet plan ve programının belirlendiğini aktaran Olpak, faaliyet planı hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin sahip olduğu büyük potansiyele inanarak çıktıkları yolda 22 yıldır çalıştıklarını aktaran Olpak, ?Bugün MÜSİAD üyeleri, ülkemizin ihracatının yüzde 15'ini gerçekleştiriyor, milli gelirimizin 105 milyar dolarını üretiyor ve ülke istihdamına 1,2 milyon kişilik bir katkı sağlıyor.? diye konuştu.

Son yıllarda yaşanan uluslararası gelişmelerin iş adamlarına pazar çeşitliliği ile birlikte yeni fırsatlar sunduğunu dile getiren Olpak, ?Ülkemizde de, özellikle 2000 sonrası dönemde yakalanan siyasal istikrar, ekonomik istikrarla pekiştirilmiş, bunun sonucu olarak birçok alanda olumlu gelişmeler görülmüştür. Şimdi, Türkiye daha hareketli, daha bereketli bir ekonomik sürece girmektedir. Ancak bu, 'taşı delen, damlaların kuvveti değil, sürekliliğidir' gerçeğini bilerek, yol alacağımız bir dönemdir.? dedi.

'SİVİL VE ÇOĞULCU ANAYASA ŞART'

Türkiye'nin, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alma hedefine ulaşması için kamu ve özel sektörün küresel rekabete tam anlamıyla hazır olmasını zorunlu kıldığını bildiren Olpak, ?Ülkemiz, ortaya koyduğu performansla birlikte, kritik bir eşiğe gelmiştir. Geldiğimiz konumda, orta gelir seviyesinden yüksek gelir seviyesine geçebilmemiz için, öncelikli alanlar iyi belirlenmeli, yapısal ve mikro reformlar hızla uygulanmalıdır. Bu noktada, teknolojiyi yalnızca kullanan değil, aynı zamanda üreten bir ülke olarak, yeni kalkınma hamlesiyle birlikte, sanayide ileri teknolojiye hızla geçilmelidir.? şeklinde konuştu.

Türkiye'nin uzun süreli hedef ve planları için, özgürlükleri kısıtlamayan, yeni sivil ve çoğulcu bir anayasa ihtiyacı olduğunu vurgulayan Olpak, ?Elbette, tüm bu uzun süreli hedef ve planlar için, özgürlükleri kısıtlamayan, ülke kalkınmasına katkı sağlayan istikrarlı politikalar ve uygulamalara devam edilmeli, demokrasimizin kalitesi ve standartları da yükseltilmelidir. Toplumun tamamını kucaklayan, özgürlükleri evrensel normlar seviyesine çıkaran, sivil, çoğulcu, demokratik yeni anayasa süreci mutlaka tamamlanmalıdır. MÜSİAD olarak biz, toplumsal uzlaşmaya dayalı, ?sivil? bir ?anayasa? idealini gönülden desteklediğimizi bir kez daha sizlerin huzurunda vurguluyoruz.? ifadelerini kullandı.

'MESLEKİ EĞİTİM EN UYGUN YAŞTA BAŞLATILMALI'

İş dünyası olarak, ihtiyaçları karşılayacak yetişmiş eleman sorununu sürekli dile getirdiklerini bildiren MÜSİAD'ın yeni başkanı Olpak, meslek eğitiminin çağdaş normlarda yapılması gerekliliğine işaret etti. Mesleki eğitimin uygun yaş aralığında mutlaka başlaması gerektiğini ifade eden Olpak, ?Stratejik sektörlere de ara eleman yetiştirecek şekilde hayata geçirilmesini son derece önemsiyoruz. Bu doğrultuda, komisyonumuz, ?MÜSİAD AKADEMİ? programlarına ilaveten, üç üniversite ile imzalanacak protokollerle ?Üniversite Sanayi İşbirliği?ni geliştirecek uygulamalı eğitimleri hayata geçirecektir.? dedi.

Basın mensuplarının ?mesleki eğitimde uygun yaş aralığı' hakkındaki soruları üzerine, bu aralığın her meslek grubuna göre değişkenlik gösterebileceğini belirtti. Toplantıda herhangi bir meslek için yaş aralığı vermenin doğru olmayacağını ifade eden Olpak sözlerini şöyle sürdürdü: ?Ancak bir gerçek var ki; siz insanları 18 yaşına kadar hiçbir mesleğe yönlendirmeden bir temel eğitimde getirir, ondan sonra da bir meslek seçmelerini beklerseniz bu yanlışlığın önüne geçemezsiniz. Vurgulayacağım temel nokta bu olabilir.?

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ve yönetim kurulu üyeleri basın toplantısının ardından yeni yönetim olarak objektiflere poz verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber