Amasya'nın 1840'lı yıllarına ait nüfus kayıt kitabı yayımlandı

Amasya Belediyesi tarafından çıkartılan ?Belediye Kültür Yayınları' arasında yerini alacak olan ?Amasya Nüfus Defterleri 1840? adlı eser yayımlandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2012 20:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Başbakanlık Osmanlı Arşivleri'nde bulunan en eski 6 adet nüfus defteri Salih Kahriman ve Fevzi Gür'ün çalışmaları ile gün yüzüne çıkarıldı. Bu çalışma Amasya Belediyesi tarafından kitap hâline getirildi. Kitap Amasya merkez mahalle ve köylerindeki 1840'lı yıllardaki yaşamış olan sülalelerin tespitinde önemli bir kaynak niteliği taşıyor. Eser Osmanlı nüfus tespitlerinde kriter olarak belirledikleri aile reisi olan erkek üzerinden gidilmiş. Nüfus kayıtları alındığında şahısların yaşları ve yüz simalarının önemli özellikleri ve yaptığı meslekleri de kitaba yazılmış. Ayrıca Amasya'daki medreselerde vazifelendirilen talebe ve müderrislerin isimleri ayrı ayrı kaydedilmiş.

Kitabın tanıtımında konuşan Belediye Başkanı Cafer Özdemir; ?Bu eserin bir başka özelliği de Amasya'da nüfus hareketliliğinin incelenmiş olmasıdır. Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemi nüfus hareketleri ayrı ayrı değerlendirildi. Amasya'da meydana gelen göç hareketleri, Kafkas, Dağıstan ve Kırım'dan gelenler, Rumeli, Balkanlardan ve Yunanistan'dan mübadele yolu ile gelen muhacirlerin yerleştirilmesiyle alakalı nüfus kayıtlarına yer verilmiştir.? dedi.

Amasya Nüfus Defterleri 1840'ta merkez kazaya bağlı 55 mahalle ve 6 nahiyeye bağlı 142 köyün nüfus bilgileri günümüz Türkçesine sadeleştirilerek aktarıldığını kaydeden Özdemir; ?Osmanlıca asıl defterlerin 100 sayfalık tıpkı basımı da eserin son bölümüne ilave edildi.

Yerel tarihin en büyük kaynağı arşiv bilgileridir. Bu itibarla arşiv belgelerinden çıkarılan bilgilerle şehrimizin demografik, idari, sosyal ve kültürel yapısı hakkında çalışma yapacak araştırmacılara da önemli bir başvuru kaynağı olacağı inancındayız.? şeklinde konuştu.

Başkan Özdemir bu önemli eserin ?Amasya Nüfus Defterleri 1840? isimli eserin, belde belediye başkanlarına, mahalle ve köy muhtarlarına gönderilmeye başlandığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber