Kaymakam Sağlam: Cizre'nin çehresi değişti

Şırnak'ın Cizre Kaymakamı Mehmet Ali Sağlam, son zamanlarda Cizre'nin çok geliştiğini ve çehresinin değiştiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2012 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kaymakam Mehmet Ali Sağlam, 2 yıl zarfında Cizre'de yapılan hizmetleri Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na anlattı. Kaymakam Sağlam, ?Cizre'de göreve başlayalı aşağı yukarı 2 yıl oldu. Her göreve başlayan kaymakam gibi geçmişte yapılan ve geçmişte başlayıp devam eden işleri değerlendirdik. Kısa ve orta vaade de yapılması düşünen işlerin planlaması yapılır. Sonra bununla alakalı harekete geçilir. Biz de arkadaşlarla beraber geldiğimizde bir çalışma yaptık. Bu çerçevede ödenekleri çıkmış çalışmalara başlamamış işlere başladık. Daha sonra da Cizre'de hakikaten ihtiyaç olan bir takım işlerin planlamasını yaptık. Bunların hepsi olmasa da bunların bir takımını hayata geçirmeye çalıştık.? dedi.

?CİZRE İÇİN MOBESE ŞARTTI?

Kaymakam Sağlam, Cizre için mobese kameralarının şart olduğunun altını çizerek şöyle dedi: ?Benim için en önemlisi mobese sistemidir. Cizre için belki de daha önce yapılması lazımdı. Ödeneği bir kısmı daha önceki yıllarda gelmiş ama bir türlü yapılmaya başlamamış bir iş. Mobese işlerini valimizin desteği ile tamamıyla bitirdik. Çalışmaya başladı. Şimdi bunu bir etap daha büyütme çalışmamız var. Cizre'de esnaflarımızın daha da rahatlaması için emniyetimizle beraber mobese kameraları daha da genişletmek için bir takım çalışmalarımız var.?

?CİZRE'NİN EĞİTİM ÇITASI YÜKSELDİ?

Cizre'nin eğitim çıtasının yükseldiğini belirten Kaymakam Mehmet Ali Sağlam, ?İkinci önemli hususlardan birisi de eğitimdir. Biliyorsunuz Cizre'nin öğrenci potansiyeli çok yüksek. Eğitime olan önem daha fazla olmuş. TOKİ ile 6 tane okul yapıyoruz. Diğer taraftan 2 okulumuzu Karayolları bahçesinde ve bir tanesini de Dicle Mahallesi'nde yaptık. Şu anda bu okullarımız eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Diğer okullarımız da eğitim hizmetlerine devam ediyor. Ayrıca çevre köylerden gelen öğrencilerin de okula gelme gitme gibi sıkıntılarını da giderdik. Başbakanımızın talimatıyla Cizre İmam Hatip Lisesi öğrencileri için bir yurt yapmaya başladık. Sezon başına yetişmeyebilir. Ama dönem ortasında hizmete açmayı düşünüyoruz. Diğer taraftan Fen Lisemiz için bir yurt yapıyoruz. Her iki yurdun çalışmaları devam ediyor. Cizre'de bulunan bir dernekle köye dönenlerin rehabilitasyonu için bir proje hazırladık, projemiz geçti. Şuan İdil Caddesi'nde Karayolları misafirhanesi ve anaokulu arasında bu projemiz yapılmaya başlandı. İnşallah bu projemiz yeni eğitim öğretim yılına yetişecek. Yine onun karşında bulunan boş araziye ve daha önce hayvan pazarı olan yere toplum merkezi yapıyoruz. Şimdi yapım çalışmaları devam ediyor. 1,5 yıl içerisinde orası da hizmete açılacak. Hayırsever vatandaşımız Kadooğlu Grup'la yapılan protokol çerçevesinde bir Anadolu Lisesi yapılmaya başlandı. Onun yanında bulunan 300 dönümlük bir arazi eğitim kampüsü yapılacak. Buraya bir özel okul daha yapılması planlanıyor. Onun dışında biz buraya iki lise, bir ilköğretim okulu ve bir tane de anaokulu yapmaya başladık. Bakanlığımızın programında yeni bir halk eğitim merkezi binası çıktı. Onun da inşaatına bu sene başlanacak.? diye konuştu.

?CİZRE YENİ HÜKÜMET KONAĞI 2013 YILINDA HİZMETE AÇILACAK?

Kaymakam Mehmet Ali Sağlam, 1960'larda yapılan Cizre Hükümet Konağı binasının yerine yeni bir bina yapımına başlandığını kaydetti. Sağlam, "İçişleri Bakanlığımıza ilettiğimiz talepler doğrultusunda yeni Hükümet Konağı, Cizre'mizin tarihine yakışır bir Kırmızı Medrese, Hamidiye Kışlası ve Bırca Belek'i içine alacak bir projenin ihalesini bitirdik, yapmaya başladık. Kısmet olursa 2013 yılın ilk aylarında hizmete girecek. Hükümet konağı Cizre'nin mimarisini yansıtacak. Bu sene programda olan yeni bir tarım binası var, Silopi yolu üzerinde yapmaya başlayacağız. Çevre yolunun açılmasıyla beraber tüm köylerimizin rahatça istifade edebileceği ilçe merkezine girmeden ilçe trafiğine girmeden rahatça istifade edebileceği bir konumda yapılacak. Onun dışında eski trafik bölge binamız rehabilite edilerek, özellikle ilçemize dışarıdan gelen mensuplarımızın kalabileceği tam bir ortam oluşturuldu. Gene emniyet mensuplarımızın ve diğer vatandaşlarımızın hizmetine sunulan halı saha ve sosyal eklentiler yapıldı.? dedi.

?YOLSUZ VE SUSUZ KALAN KÖYLERİMİZ YOK?

Susuz ve yolsuz kalan hiçbir köyün kalmadığını belirten Kaymakam Sağlam, bu konuda da şunları dile getirdi: ?Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak bütün köylerimize olan hizmetlerimiz tüm hızıyla devam ediyor. Alt yapı çalışmalarımız her zaman olduğu gibi devam ediyor. Köylerimizin yolları asfalt kaplamalıdır. Bu sene ana yollarımızı sıcak asfalt yapacağız. Aşağı çeşmeden Kocakpınar'a giden bir caddemiz var biliyorsunuz. O güzergahı sıcak asfalt yapacağız. Cizre'nin ciddi bir nüfusu var. Bu nüfusun faydalanacağı sosyal alanlar çok az. Dicle kenarında özellikle eski şartları belki hatırlıyorsunuzdur. Buraları eldeki imkanlar doğrultusunda park yaptık. Bunlardan bir tanesi bitti, diğerinin ihalesini yaptık. İki ay içerisinde emniyetin karşısında ve Nur Mahallesi'nde bulunan parklar bitecek. İlerleyen günlerde de Dicle Nehri kenarında köprüden başlayıp Konak Mahallesi'nin altından kömür depolarına kadar bir çevre düzenlemesi ve park yapma projemiz var. GAP İdaresi ile beraber kadınlarımıza yönelik hizmet veren ÇATOM merkezimizi bir binaya kavuşturuyoruz. SODES projeleri kapsamında bütün köylerimize çocuk oyun parkları kurmuştuk, ama ilçe merkezine yapmamıştık. Bu sene ilçe merkezine de 8 adet çocuk oyun parkı yaptık. Bunlar şu anda hizmet veriyor. Ticaret Odası ile ortaklaşa yaptığımız çalışmalar kapsamında Cizre Organize Sanayi Bölgesi parsel dağıtımını yaptık. 27 şirketle anlaşma sağladık. 1,5 yıl içerisinde faaliyete girecek. Cizre'de istihdam için büyük bir katkı sunacak. Kuzey Irak'la olan ticaret çalışmalarımızda hız kazacak.?

?CİZRE'DE SAĞLIK ALANLARINDA CİDDİ GELİŞMELER OLDU?

Cizre'de sağlık açısından önemli gelişmelerin olduğunu ifade eden Kaymakam Sağlam şöyle konuştu: ?Cizre'de sağlık açısından önemli faaliyetlerimiz oldu. Ağız ve Diş Hastanesi hizmete açıldı. Personel ve doktor sayılarında artış yapılıp daha iyi hizmet sunulacak. Diğer taraftan, Cizre Devlet Hastanemiz'de tüm sağlık hizmetleri devam ediyor. Sağlık ocaklarımız da hakeza hizmetlerine devam ediyor.?

?CİZRE'DE 15 KUR'AN KURSU VAR?

Cizre'nin ilim irfan yuvası olduğunu belirten Mehmet Ali Sağlam, ?Müftülüğümüzün ciddi çalışmaları var. Şu anda yaklaşık 15 Kur'an kursumuz var. İlçe geneli hafızlık kursları müftülük bünyesinde açıldı. Yafes Caddesi üzerinde bulunan eski vergi dairesi binamız vardı. Belli bir sebeplerden dolayı bu bina maalesef kötü hale getirildi. Burayı gene müftülüğümüzün çalışmalarıyla Diyanet'le beraber bu binayı Kur'an kursuna çevirdik, yeni sezona yetişecek. Devamında da yanında bulunan lojmanlar yıkılacak ve eklentiler yapılacak. Bu da ciddi bir ihtiyaca cevap verecektir diye düşünüyorum.? ifadelerini kullandı.

?HAVAALANI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR?

Şırnak Havaalanı çalışmalarının hızla devam ettiğini dile getiren Kaymakam Mehmet Ali Sağlam konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Şırnak Havaalanı, Cizre çevre yolu ve Dicle köprüsü çalışmaları devam ediyor. Havaalanı kamulaştırma çalışmalarıyla alakalı İdil Kaymakamlığımızla beraber hızlı bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Havaalanı inşallah bu sene faaliyete geçecek. Cizre çevre yolu ve Dicle köprüsü en kısa zamanda hizmete açılacak. Yeni Şırnak bağlantısı yolu daha sonra yapılacak. İnşallah 1,5 ay zarfında Cizre'mizin en önemli problemlerinden biri olan şehir içi trafik problemi hal olmuş olacak ve Cizre'miz çok daha yaşanabilir, sakin ve huzurlu bir havaya kavuşacak. Cizre'nin içinden bir günde geçen TIR'ların sayısı belki 5 bin kadar oluyor. Diğer taraftan küçük sanayi sitesi projesi var. Küçük sanayi sitesi ile alakalı üst yapıdaki işlerin ihaleleri yapıldı. Hak sahibi esnaflarımız sanayi sitesine geçtikleri zaman Cizre daha güzel, daha refah bir havaya kavuşacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber