İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

ASO Başkanı Zafer Çağlayan, son aylarda gerçekleşen yasal değişikliklere rağmen, Türkiye'de ??bürokratik diktatörlük hegemonyasının sürdüğünü'' söyledi.

Haber Giriş : 10 Eylül 2003 06:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ASO Başkanı Zafer Çağlayan, son aylarda gerçekleşen yasal değişikliklere rağmen, Türkiye'de ??bürokratik diktatörlük hegemonyasının sürdüğünü'' söyledi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, devlete yönelik ciddi eleştirilerde bulunurken, devlet-özel sektör ilişkilerinde ??bürokratik diktatörlüğün hegemonyasının devam ettiğini'' söyledi.

Çağlayan, Türkiye-İngiltere e-Devlet Semineri'nde yaptığı konuşmada, devlette yeniden yapılanmanın mutlaka yapılması gereken acil bir görev olduğunu belirterek, ??Son aylarda gerçekleştirilen yasal değişikliklere rağmen devlet-vatandaş ilişkilerinde hükümdar-tebaa zihniyeti, devlet-özel sektör ilişkilerinde ise bürokratik diktatörlüğün hegemonyası devam etmektedir'' dedi.

Devletin yapısının Türkiye'nin her alanda sürdürdüğü uluslararası rekabette geri kalmasına yol açtığını, ekonomik ve sosyal gelişmenin önünde engel oluşturduğunu ifade eden Çağlayan, bu durumun değişmesi gerektiğini kaydetti.

?EY DEVLET' DİYELİM

Çağlayan, şöyle konuştu: ??Vatandaşı teba ya da potansiyel suçlu gibi gören devlet anlayışının, mutlaka değişmesi gerekmektedir. Biz e-devlet konusuna işte bu açıdan yaklaşıyor ve e-devleti devlette ve devlet-vatandaş ilişkilerinde yeniden yapılanmanın arçalarından biri olarak görüyoruz. Ancak e-devletle tüm bu sorunların bir çırpıda çözülebileceğini elbetteki hayal etmiyoruz. Eğer güneşe akıllı bakmazsak karanlıklar içinde kalırız. e-devlet tek başına, ekonomik kalkınmaya, bütçede tasarrufa ya da temiz ve etkin devlete giden etkin yol değildir. e-devletle devleti bir anda dönüştürmek de mümkün değildir. e-devlet maliyetleri, finansal bir politik riskleri olan bir süreçtir.''

Sanayici olarak bürokratik konularda çok vakit kaybettiklerini dile getiren Çağlayan, bir gıda sanayicisi olmak için toplam 78 belge alınması gerektiğini söyledi.

Verimliliğin sağlanması için e-devletin mutlaka dikkate alınması gerektiğini yineleyen ASO Başkanı, ??e-devlet derken, eee denilerek uyuyan ve uyutulan bir Türkiye'yi değil, (Ey Devlet) diyerek uyanan ve silkelenen bir Türkiye'yi hedeflediğimizi belirtiyoruz. Bu hedefin gerçekleşmesinde, hükümetin kararlılığı ve hassasiyetine olan inancımızı da ifade ediyoruz'' diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ''Türkiye elektronik devlete geçişte kamu hizmetlerinin etkinliğe ulaşmasında belli mesafeler almayı amaçlamaktadır'' dedi.

Şener, artık devletlerin, ülkelerin ve toplumların gelişen iletişim ile birbirlerine daha da yakınlaştığını söyledi.

Küreselleşme olarak adlandırılan oluşumda hizmet, sermaye ve kişilerin serbest hareket etme idealinin, teknolojik gelişmelerle hergün daha erişebilir olmasına dikkat çeken Şener, artık ülkelerin nekadar gelişmiş olduklarının bilgiyi ??nasıl ve ne kadar'' etkin kullandığına bağlı olarak yapıldığını kaydetti.

hürriyet


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber