Belediye Başkanı 4 gündür belediyenin bahçesinde 300 ton altın arıyor!

Haber Giriş : 13 Haziran 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi işi gücü bıraktı, Osmanlı hazinesine ait olduğuna inanılan 300 ton altının peşine düştü. Bulgaristan'dan gelen eski bir haritaydı, CHP'li Başkanı bir define avcısına dönüştüren. Bulgar Fatma Ismailova eski Türkçe yazılı define haritasını ele geçirince yaşadığı isviçre'den uçağa atladığı gibi soluğu Edirne'de alıyor. Önce Edirneliler tarafından iyi tanınan define avcısı Şefik Topçu'yu buluyor, işi anlatıyor. İştahı kabaran Şefik Topçu aynı zamanda Meriç ilçesi Belediye Başkam Erol Dübek'in makam şoförünün kayınpederi. Dübek ise Edirne Belediye Başkam Hamdi Sedefçi'nin yakın dostu. İki dost başbaşa verip konuyu görüşüyorlar. Olur mu olur deyip kolları sıvıyorlar. Harita altınların yerinin Sarayiçi'ndeki Temizlik işleri Müdürlüğü olduğunu işaret ediyordu. Başkan da "ya tutarsa" diyerek 4 ortak yanına oğlu Hakan Sedefçi'yi de katıyor. 300 ton altın sikkenin bulunması için önce Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden izin alınıyor. Defineciler Nuri Şirin, Şefik Topçu, Zeki Eser ve ihsan Duman; Müze Müdürlüğü ile Emniyet ekiplerinin nezaretinde hummalı kazı çalışmalarını başlatıyor. Yüzlerce meraklı Edirneli de izliyor.

Foseptik molası
Belediye bahçesinin define avcılarına açılması tepkiyle karşılanırken yetkililer kepçenin özel bir şirketten kiralandığım ve masrafın kazıyı yaptıran 5 ortak tarafından üstlenildiğini söylüyor. Kazının l günlük maliyetinin de l milyar lira yani 1000 YTL olduğu belirtiliyor. Önce define avcısı Şefik Topçu elindeki metal çubuklarla bahçede geziyor, çubuklar ne yöne kayarsa 'işte altın burada' deyip işareti veriyor, kepçe gösterilen yere dalıyor, kazıyor da kazıyor.... Ancak altın yerine çıka çıka fosseptik çukurları rastgeliyor kepçeye... Ve kazılara ara veriliyor. Ama avcılar kararlı, pes etmeye hiç niyetleri yok. Şefik Topçu harita üzerinde durum değerlendirmesi yapıp kazıyı hafta başında yeniden başlatacaklarını söylüyor: "6.5 metre derinliğinde ve 20 metre uzunluğunda kazı yaptık. Mutlu sona ulaşacağımıza inanıyorum."

Ya tutarsa IMFden borç almaya gerek kalmaz

Harita nasıl ortaya çıktı?

Meriç Belediye Başkanı Erol Dübek 1 ay önce bana geldi, kendisi benim yakın dostumdur. Haritadan bahsetti ve büyük bir define olma ihmalini anlattı.

Siz gördünüz mü haritayı?

Hayır, harita sahipleri göstermediler, harita üzerinde başka yerlerde de hazine olduğu iddiasındalar. Meriç belediye başkanı çok emin olarak geldi, hatta basın mensuplarına size daire alacağım diye sözler vermiş, ona güvendiğim için bu işe girdim.

Haritaya göre 300 ton altın var bahçede öyle mi?

Osmanlı döneminde 1453 öncesinde Edirne'nin başkentlik yaptığı dönemde darphane olduğu söylendi. Balkan Savaşları'nda Bulgarlar Edirne'yi işgal edince, düşmanın eline geçmesin diye darphane altınlarla kapatılmış.

Siz nasıl dahil oldunuz projeye?

Benim ortak olmamı istediler, ben de oğlum Hakan'ı ortak ettim.

Altınların değeri ne kadar?

Para bulunursa 3 milyar dolar gibi bir rakam yapıyor, yüzde 50'si devlete kalıyor. Türkiye IMF'den borç almak için takla atıyor, bu define bulunursa devlete katkımız olur diye düşündüm.

Sizin payınıza ne düşecek?

200 trilyon belediyeye düşecek, gerisini 4 ortakla paylaşmayı düşünüyorduk. Ancak şu ana kadar bir şey çıkmadı.

Nasıl gidiyor kazı?

Düne kadar umutlarım vardı ama kazı yerine baktığımda sonuçta görüntü olarak bir bulgu yok.

Siz iddiayı araştırdınız mı?

Hayır ama Edirne 92 sene Osmanlı devletine başkentlik yapmış. Avrupa'nın en büyük kentlerinden biri, darphane olması mantıklı. İddiaya göre Bulgar askerleri Edirne'ye girince, tünel açılmış ve altınlar bu tünelden içeriye fırlatılarak gizlenmiş.

Define avcısı oldunuz, ne hissediyorsunuz?

İlk defa milli oluyorum. Benim için milyarda bir şanstı, biraz heyecanı seviyorum ve Edirne'yi tanıtmak için bu işe girdim. Nasrettin Hoca'nın göle maya çalması gibi 'ya tutarsa' dedim. Hem Edirne Belediyesi hem Türkiye Cumhuriyeti hem de kişisel olarak kendimizi kurtarırız dedik. Zar attık düşeş gelme ihtimali var, inşallah olur!

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber