SSK kendi binalarını boş tutarken, kirada oturuyor

Haber Giriş : 14 Haziran 2005 07:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Sigortalar Kurumu'nun yurdun çeşitli yerlerinde çok sayıda binası çürümeye terk edildi. Kurum binaları kullanmadığı gibi, kiraya verme ya da satma yoluna da gitmedi. Ankara'da SSK binası boş dururken, Kuruma bağlı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün kirada faaliyet yürütmekte olduğu belirtildi.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun (YDK), SSK'yla ilgili raporunda, kurumun boş bir şekilde bekletilen binalarının durumu eleştiri konusu yapıldı. Raporda, birçoğu yüksek rant getirecek yerde bulunan 27 taşınmazın boş olarak beklediği belirtildi. Bu taşınmazlardan bazılarının yıllardır boş kalması sonucunda, binalarda büyük çaplı bakım ve onarım yapılması gerektiğinin belirlendiği anlatılan raporda, özellikle Ankara ve İstanbul'daki taşınmazlara dikkat çekildi.

'Nedenini anlamadık'
YDK'nın raporunda, "Büyük illerde SSK'nın her türlü binaya ihtiyacı varken veya binaların satılması ya da kiraya verilmesi daha kolayken, Ankara'da üç binanın, İstanbul'da da dört binanın boş olarak bekletilme nedenini anlamak mümkün değildir" denildi.

Ankara'da üç bina boş beklemekten dolayı çürümeye yüz tutarken, SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün kiralık bir binada hizmet verdiği kaydedildi. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi nedeniyle iş yükü azalan Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün, kiradaki binayı tahliye edeceği öğrenildi. İstanbul'da eğitim tesisi, misafirhane veya lojman gibi amaçlarla dahi kullanılabilecek binaların yıllarca boş olarak bırakılması sonucunda, kurum bu binalardan kira geliri elde edemediği gibi, kiralanmış olsaydı binayı kullanacak kişiler tarafından yapılması gerekecek onarımdan da binaların mahrum kaldığı vurgulandı. Bunun sonucunda binalarda büyük çapta bakım yapılması ihtiyacı ortaya çıktığı bildirildi. İstanbul'da bu şekilde boş tutulan binalar arasında Beşiktaş Vişnezade Mahallesi'ndeki 10 katlı, 44 daireli binanın da bulunduğu ifade edildi.

Raporda, Nevşehir Kozaklı'daki Rehabilitasyon ve Fizik Tedavi Merkezi olarak bilinen hidrotermal tesislerinin durumuna da geniş yer verildi. 1996'da 25 yıl süreyle Armak A.Ş.'ye kiralanmasına rağmen işletilemeyen tesislerin 2000'de yeniden SSK'ya geçtiği bildirilen raporda, bu süre içerisinde kiracı şirketin kira bedelini ödeyemediği kaydedildi. Faiziyle birlikte 1 milyon YTL'ye ulaşan kira bedelinin tahsili için açılan davanın kazanıldığı, ancak şirket sahibinin emekli aylığından başka menkul veya gayrimenkulünün bulunmaması nedeniyle sadece aylıktan kesinti yapılabildiği belirtildi. Tesisin hiç işletilmemesi nedeniyle de en az 3 milyon YTL tutarında masraf gerektirdiği bildirildi. YDK'nın raporunda, yıllardır atıl durumda bulunan ve boş olarak beklediği için ekonomik kayıplara neden olan gayrimenkullerin değerlendirilmesi, satışa uygun olanların da bir an önce satılması önerildi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber