Milletvekillerinin %74'ü göbekli

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2005 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'te yapılan bir sağlık araştırması milletvekillerinin yarısından fazlasının kilo problemi olduğunu ortaya çıkardı. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Balıkesir Milletvekili ve Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Opr. Dr. Turhan Çömez, Meclis'te yapılan araştırmada, milletvekillerinin yüzde 54'ünün fazla kilolu, yüzde 20'sinin de obezite sınırlarında çıktığını söyledi.

Sağlıklı yaşamla ilgili milletvekillerine tavsiyelerde bulunan Turhan Çömez'in yazısı, kendisine ait internet sitesinde yayınlandı. Milletvekillerine her gün spor için 30 dakika ayırmalarını tavsiye eden Turhan Çömez, "Her gün bir kilometre yürümek, haftada 3 kez hafif egzersiz kalp krizi riskini azaltır. Arabanızı uzağa park edin, merdivenleri yürüyerek çıkın, en uzak marketten alışveriş yapın, vaktiniz varsa gideceğiniz yer için daha uzun yol tercih edin, yürürken ve otururken dik durun" dedi.

Turhan Çömez, TBMM Başkanlığı ve Türkiye Diyabet Vakfı'nın sadece milletvekilleri için yaptığı, "Kan şekeri ve vücut kitle endeksi ölçümü" çalışmalarının sonuçlarının şaşırtıcı olduğunu söyledi. Çömez, milletvekillerinin sadece yüzde 13'ünün normal kilolu olduğunu, yüzde 54'ünün fazla kilolu, yüzde 20'sinin obezite sınırlarında, yüzde 1'inin aşırı obezite sınırlarında, kan şekeri ölçümlerinde de yüzde 8'inin yüksek şekerli çıktığını bildirdi.
Milletvekillerine spor yapmayı öneren Çömez, şunları kaydetti:
"Sağlıklı yaşamın, olmazsa olmaz kuralı spor yapmaktır. Elbette, her yaş grubuna uygun sporu tercih etmek gerekir. Günde 1 kilometre yürüyüş, haftada 3 kez hafif egzersiz kalp krizi riskini azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı dirençli olmayı sağlar. Beyinden serotonin salgılatır ve insanın daha mutlu, huzurlu ve üretken olmasını sağlar. Diyabeti kontrol altında tutabilirsiniz.
Kan basıncınız düşer. Vücudunuzdaki iyi kolesterol düzeyi yükselir.
Kemikleriniz güçlenir. Stres hormonları azalır ve depresyon riskiniz azalır."

Opr. Dr. Turhan Çömez, sağlıklı yaşam için batıdan da ilginç örnekler vererek, "Özel sigorta şirketleri, batı ülkelerinde, spor merkezlerine giden kişilerden, daha az prim almaya başladı. Düzenli bir spor alışkanlığı ve kültürü için, spor merkezleri teşvik edilmelidir. Hükümetimiz spor merkezleri için özel teşvikler uygulamalıdır. Meclis Başkanımızın, Meclis bünyesinde bir önderlik etmesinin yararlı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber