Tarım Sigortaları Kanunu tasarısı yasalaştı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2005 21:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Tarım Sigortaları Kanunu Tasarısı' yaklaşık 3 hafta süren görüşmelerin ardından tamamlandı ve yasalaştırıldı. Bilindiği gibi bu tasarı görüşülürken Tarım ve Köyişleri eski Bakanı Sami Güçlü görevinden alınmıştı. Tasarının görüşmelerine yeni Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker katıldı. Eker, AK Parti ve CHP Milletvekilleri, Tarım ve Köyişleri eski Bakanı Sami Güçle'ye, tasarının hazırlanması ve Meclis'e getirilmesinde büyük katkıları olduğu için teşekkür etti.

Yasayla, sigorta şirketlerinin çiftçilerden aldıkları primler ve devletin sağlayacağı prim destekleri bir havuzda toplanacak ve çiftçilerin uğrayacağı zararlar bu havuzdan karşılanacak. Söz konusu havuz, Tarım Bakanlığı ve müsteşarlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek esaslar dahilinde, havuza katılan sigorta şirketlerinin kuracağı şirket tarafından yönetilecek.

Havuz aynı zamanda, bakanlığın görüşü doğrultusunda belirlenen bitkiler, bitkisel ürünler ve seralar ile çiftlik hayvanları için kuraklık, dolu, don, sel, fırtına, deprem, heyelan, hayvan hırsızlığı, yangın ve kaza ile zararlıların ve hastalıkların neden olacağı zararları teminat altına alacak çalışmaları da yürütecek.

Tarım ürünlerine, riskler ve bölgeler itibarıyla devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarları, bakanlığın teklifi üzerine her yıl Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

Tarım Sigortaları Kanunu tarım sigortası prim desteği içine 'küçük ölçekli' işletmeleri de kapsıyor. Aynı kanunla üreticilerin bu kanunda belirtilen riskler nedeniyle uğrayacağı zararların tazmin edilmesini temin etmek üzere, tarım sigortaları uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber