Yargıtay, ?Sayın Öcalan'ı ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi

Yargıtay, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan için 'sayın', PKK'lılar için de 'gerilla' ifadesini kullanan Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ile Hatip Dicle'ye verilen hapis cezasına ilişkin kararı bozdu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2012 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bir süre önce çok sayıda siyasetçinin hapis cezası almasına neden olan "Sayın Abdullah Öcalan" sözlerine vize verdi. Yargıtay, bu sözlerin "ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu ifadeye ceza uygulamasını kaldırdı. Yargıtay söz konusu kararı halen KCK davasından cezaevinde bulunan Hatip Dicle ve Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak'ın Roj Tv'ye verdikleri bir röportaj kapsamında aldı. Dicle ve Sadak röportajda, Abdullah Öcalan için 'Sayın', PKK'lılar için 'gerilla' ifadesini kullandı. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları Sadak ve Dicle hakkında dava açtı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Dicle ve Sadak, "Örgütün amacı doğrultusunda suç ve suçluyu övdükleri'' gerekçesiyle, ikiliyi altışar ay hapis cezasına mahkum etti.

Karar temyiz edilince dava Yargıtay'a taşındı. Kararı bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi; Dicle ve Sadak'ın verdiği röportajın bir bütün olarak ele alınması gerektiğini, bu sözlerin ifade özgürlüğünü düzenleyen; Anayasa'nın 26, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına ilişkin Sözleşme'nin 10. maddesi kapsamında olduğu ifade edildi.

Bozma kararının gerekçesinde de sözlerin "Yargıtay ve AİHM kararları ile desteklenen ifade hürriyetinin kullanılması kapsamında kaldığı" belirtildi ve Dicle ile Sadak'ın bu sözleri nedeniyle yargılanamayacağına dikkat çekildi. Yargıtay, Dicle ve Sadak'ın beraatlarına oybirliğiyle karar verdi.

Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 2008 yılında bir soru önergesine verdiği cevapta 7 bin 887 kişinin Öcalan'a 'sayın' dedikleri için yargılandığını açıklamıştı. 2006-2007 yıllarında ise bu suçtan 949 kişi ceza almıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber