TASİAD üyelerine karbon kredisi bilgilendirme semineri

Tekirdağ Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (TASİAD), Macaristan'ın Botanoo firması yetkililerinden Simon Tunde'nin sunumu ile karbon kredisi ve sertifikası hakkında üyelerini bilgilendirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2012 15:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Programa TASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Özadalı ve dernek üyeleri de katıldı.

Kasım Özadalı, açılışta yaptığı konuşmada, son günlerde sıkça konuşulan karbon kredi sertifikalarının işadamları tarafından merak edilir hale geldiğini söyledi. Bu nedenle üyelerini bilgilendirmek üzere Simon Tunde'yi davet ettiklerini kaydeden Özadalı, katılımından dolayı Tunde'ye teşekkür etti.

Seminerde konuşan Simon Tunde ise sanayileşmenin hız kazanması ile sera gazı salınımlarının dünyada iklim değişikliklerine ve bazı canlı türlerinin yok olmakla yüz yüze gelmesine neden olduğunu hatırlattı. Tunde, bu tehlikelere karşı uluslararası aktörlerin önce UNFCCC'de daha sonra Kyoto Protokolü'nde çözüm yolu arayışına girdiğini belirtti.

Karbon kredisinin çerçevesi ve ekonomik değerine değinen Tunde, "Kyoto Protokolü çevre konusunda ülkelerin bir araya geldiği en büyük inisiyatiftir. Protokol temelde, 1990 yılı karbon emisyonlarının yüzde 5,2 oranında altına indirilmesini hedefler. Bu kapsamda, taahhüt alan ülkeler gerek var olan sanayi kuruluşlarını yenileyerek gerekse yenilenebilir enerji kaynaklarına yapacakları yeni yatırımlarla hedefledikleri emisyon azaltımlarına ulaşmayı hedeflemektedirler. Protokol dâhilinde olan zorunlu piyasa dışında ortaya çıkan ve temelinde sosyal sorumluluk ilkesi olan gönüllü karbon piyasalarından alınan krediler, planlanan projelerin gerçekleşmesinde katkıda bulunarak yenilenebilir enerji üretimini teşvik etmektedir.? Dedi.

Karbon kredisinin ve sertifikasyonunun amacının dünyanın mevcut ekolojik dengesinin bozulmaması için sera gazı salınımına getirilen sınırlama olduğuna değinen Tunde, alınan sertifikaların ticari boyut kazandığına dikkat çekti.

Simon Tunde, firmaların belirli bir üretim miktarını geçtikten sonra karbon kredisi alarak üretime devam edebildiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber