Büyükşehir belediyesi sınırları yeniden belirleniyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2005 00:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Grup Başkanvekili ve Bursa Milletvekili Faruk Çelik ile arkadaşları tarafından verilen ve Büyükşehir Belediyeleri'nin sınırlarının yeniden belirlenmesini öngören yasa teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Komisyonun CHP'li üyeleri toplantıyı protesto etti ve çalışmalara katılmadı. Komisyonda benimsenen yasa teklif, Büyükşehir Belediyesi sınırları içine alınacak veya bu sınır dışına çıkarılacak köylerin yeniden belirlenmesini öngörüyor.

TBMM İçişleri Komisyonu'nda AK Parti Grup Başkanvekili ve Bursa Milletvekili Faruk Çelik ile arkadaşları tarafından verilen yasa teklifi yapılan müzakerelerini ardından kabul edildi. Teklif, Büyükşehir belediyesi kapsamına alınan ilçelerin mülki sınırları içinde kalan belediye ve köyleriyle büyükşehir kapsamına alınan belediyelerin mücavir alan sınırları içinde kalan köyler, bu mesafenin dışında olsa bile Büyükşehir Belediyesi sınırları içine alınabilecek.

Bu uygulama kanunun yayımı tarihinden itibaren iki yıl içinde gerçekleştirilecek. Bu köylerin mahalle olarak hangi ilçe veya ilk kademe belediyesine katılacakları, Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından belirlenecek. Bağlı bulunduğu ilçe veya mücavir alanında bulunduğu belediyenin büyükşehir sınırları dışında kalması halinde ise bu ilçe ve belediyelerin büyükşehir sınırları içinde kalan köyleri de kapsam dışında bırakılacak.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu'na göre, İstanbul ve Kocaeli dışındaki Büyükşehir Belediyeleri'nde, mevcut valilik binası merkez kabul edilmek ve il mülki sınırları içinde kalmak şartıyla nüfusu bir milyona kadar olan büyükşehirlerde yarıçapı yirmi kilometre, nüfusu bir milyondan iki milyona kadar olan büyükşehirlerde yarıçapı otuz kilometre, nüfusu iki milyondan fazla olan büyükşehirlerde yarıçapı elli kilometre olan dairenin sınırı, Büyükşehir Belediyesi'nin sınırını oluşturuyor. Bu sınırlar içinde kalan ilçeler Büyükşehir İlçe Belediyeleri, Beldeler Büyükşehir ilk kademe belediyeleri haline geldi; tüzel kişiliği sona eren köyler de mahalleye dönüştü. Büyükşehir Belediyesi Kanunu, öngörülen mesafeler gereğince Büyükşehir Belediyesi kapsamına alınan ilçelerin mülki sınırları içinde kalan belediye ve köyleriyle Büyükşehir Belediyesi kapsamına alınan belediyelerin mücavir alan sınırları içinde bulunan köylerden; belirtilen mesafelerin dışında kalan belediye ve köylere, yasanın yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde belediye meclisi veya köy ihtiyar heyetinin talebi üzerine, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararıyla büyükşehir sınırları içine alınma imkanı getirdi. Yasanın öngördüğü 6 aylık süre geçtiğimiz günlerde sona ermişti. Dolayısıyla yeni düzenlemeyle hükümler yeniden geçerlilik kazanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber