Sarımsak fiyatları üreticisini üzdü

Geçen yıllarda az üretim nedeniyle fiyatı 17 liraya kadar yükselen sarımsak, bu yıl üreticisini üzdü.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yıllarda az üretim nedeniyle fiyatı 17 liraya kadar yükselen sarımsak, bu yıl üreticisini üzdü. Kahramanmaraş ve Gaziantep bölgesinde hasadına başlanan sarımsak, üretim fazlalığı nedeniyle 80 kuruşa alıcı bulamıyor.

Sarımsak üreticisi Korkmaz Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Korkmaz, Türkiye'de sarımsak ve soğanla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın uyguladığı bir politika olmaması nedeniyle çiftçinin büyük sorunlar yaşadığını ifade etti.

Korkmaz, sarımsak ve soğanda az üretim yapıldığı yıllarda tüketicinin yüksek bedeller ödeyerek mağdur olduğunu, gereğinden fazla ekimin yapıldığı yıllarda da ürün fazlalığı nedeniyle çiftçinin mağdur olduğunu dile getirdi. Korkmaz, ülke ekonomisi adına da fazla ekim alanlarında sarımsakla soğan yetiştirilmesinin ciddi zararlar oluşturduğuna vurgu yaptı.

Korkmaz, her iki ürünün yüksek değere ulaştığı yılların ardından ekim alanlarının fazla olduğunu ve üretim miktarının arttığını anlatarak, ?Üretilen ürün alıcı bulamıyor ve piyasanın ihtiyacı olan miktardan fazla üretim yapılmış oluyor. Türkiye'de sarımsak ve soğan üretim maliyetlerinin yüksek olması da ihracat yapma imkanı vermiyor. Bu nedenle fazla üretilen sarımsak ile soğan çöpe gidiyor. Ülkenin yaşadığı bu ekonomik kaybın önüne geçilmesi gerekir.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber