Hasta güvenliği kültürü yaygınlaşmalı

E.Ü. Tıp Tarihi ve Etik ABD Başkanı Doç. Dr. Üstün, ?Hastalar ve yakınları tarafından sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet, ?hasta hakları' kavramının nasıl kötüye kullanılabileceği ve hasta güvenliği kültürünün Türkiye'de henüz yaygınlaşmadığına önemli bir örnektir? dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

E.Ü. Tıp Tarihi ve Etik ABD Başkanı Doç. Dr. Üstün, ?Hastalar ve yakınları tarafından sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet, ?hasta hakları' kavramının nasıl kötüye kullanılabileceği ve hasta güvenliği kültürünün Türkiye'de henüz yaygınlaşmadığına önemli bir örnektir? dedi. İzmir Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu'na konuk olan E.Ü. Tıp Tarihi ve Etik ABD Başkanı Doç. Dr. Çağatay Üstün, son günlerde yaşanan sağlık çalışanlarına şiddet olaylarını değerlendirdi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik ABD Başkanı Doç. Dr. Çağatay Üstün, İzmir Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu'nun konuğu oldu. Hemşirelik ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencilerine sunum yapan Üstün, ?Etik ve Değerler, Malpraktis Vaka Örnekleri ve Hemşirenin Uygulamadaki Yeri? başlıklarında bilgi verdi. ?Her Şeye Rağmen Etik? projesi kapsamında bugüne kadar 35 konferans veren Doç. Dr. Üstün, sağlık bakım sistemindeki sorumlulukların her geçen gün artmasının aynı oranda etik kurallara da etki yaptığını söyledi. Tıp etiği içinde hemşirelerin yaşamaları muhtemel durumlar üzerinden örnekler ile vaka analizleri yapan ve öğrencilerin sorularını yanıtlayan Üstün, son günlerde sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına da değindi. Şiddet uygulamanın hasta hakları çerçevesinde yer almadığını ifade eden Doç. Dr. Üstün, ?Hastalar ve yakınları tarafından sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet, ?hasta hakları' kavramının nasıl kötüye kullanılabileceği ve hasta güvenliği kültürünün Türkiye'de henüz yaygınlaşmadığına önemli bir örnektir? dedi.

HEMŞİRELER DOKTORLARDAN DAHA ETİK DAVRANIYOR

Sağlıkta etiğin poliklinikte başladığını belirten Üstün, hemşirelerin etik konusunda doktorlardan daha duyarlı olduğunu, hemşire adaylarının da etik kuralları öğrencilikleri aşamasında öğrenmelerinin önemine vurgu yaptı. Üstün, doktorun hastanın tıbbı sorumluluğu ile yükümlü olduğunu ancak hemşirenin, hastanın hem tıbbi hem de ahlaki sorumluluğu ile yükümlü olduğunu söyledi. Sunumunun ardından Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Emine Çakırcalı, Doç. Dr. Üstün'e teşekkür plaketi takdim etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber