TUSKON, Çin'deki fuarda Afyonlu mermercilere yüzde 70 indirim sağlayacak

TUSKON Evrensel Fuarcılık Organizasyon, Çin'in Yunfu şehrinde 18?21 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan yüzde 70 devlet teşvikli 'doğaltaş fuarı'na Afyonkarahisarlı mermercileri davet etti. Dünyanın en prestijli fuarında stant açmak isteyen iş adamları metrekaresi 695 dolar yerine, 209 dolar ödeyerek ürünlerini sergileyebilecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Afyonkarahisar Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD)'nin davetlisi olarak Afyonkarahisar'a gelen TUSKON Evrensel Fuarcılık Organizasyon Koordinatörü Talha Sarıarslan, Çin'in Yunfu şehrinde yapılacak olan fuarın Afyonkarahisarlı iş adamları açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı. Burada bin 500 metrekarelik bir alan kiraladıklarını belirten Sarıaslan, "Burada yüzde 70 devlet teşviki var. Yani iş adamlarımız metrekaresi 695 dolar yerine 209 dolardan stant açabilecekler. Burada 50 bin metrekarelik bir sergi salonu var, yılın tamamında açıktır. Bizim alanımız kısıtlı ve açacağımız stant bir hafta kalacak. Dünyanın birçok ülkesinden firmalar geliyor.? dedi.

DÜNYADA İKİNCİ SIRADA

Çin'deki fuarın 9'uncusunun düzenleneceğini belirten Sarıaslan, fuarı 40 bin kişinin ziyaret ettiğini kaydetti. Sarıarslan, ?Bu fuar, Çin'deki en büyük doğaltaş fuarı. Fuarın yapıldığı Yunfu şehrinde 6 bin adet taş işleme tesisi var. 3 bin 800 tanesi büyük ölçekli. Türkiye'den ihraç edilen blok taş ve mermerlerin yüzde 50'si buradaki firmalar tarafından işleniyor. Dünyada doğaltaş işleme ve satışında ikinci sırada yani stratejik bir bölge durumunda. Sektörde, Türkiye yüzde 35'lik bir payla ilk sırada yer alıyor.? diye konuştu.

Talha Sarıarslan, 9, 20 ve 30 metrekarelik olarak toplamda 40 adet stant açacaklarını belirterek, katılacak olan firmaların bilgilerini o ülkenin diline çevirerek, mermer üreticilerine ve satıcılarına gönderdiklerini anlattı. Sarıarslan bunun dışında, resepsiyonlar düzenleyerek, buraya ticaret ve sanayi odası üyelerini, mermer üreticilerini davet ettiklerini dile getirdi. Türkiye'nin Çin'e 2009 yılında 272 milyon dolarlık ihracat yaparken 2011 yılında 517 milyon dolara çıktığını ifade eden Sarıarslan, önümüzdeki bir yıl içinde bu rakamın bir milyar dolara çıkmasını beklendiğini anlattı.

"FIRSATLARI DEĞERLENDİRMELİYİZ"

HÜRSİAD Başkanı Ramazan Özçelik ise iş adamları dernekleri olarak ülkenin ve ilin ekonomik anlamda büyümesi adına ciddi sorumluluklar üstlenilmesi gerektiğini söyledi.

Özçelik, ?Bunun için karşımıza çıkan her türlü fırsat ve imkanları her zaman değerlendirip, ülkemiz ekonomisine katma değer olarak kazandırmak gerekiyor. Ekonomilerin temel direği üretimdir. Bunu da besleyen geliştiren ve sürekli kılan ihracattır. Biz bunu yapamadığımız zaman üretim iç piyasada sıkışır kalır. Bizler ihracat yapıyoruz ancak bu yetmez.? dedi.

Özçelik, fuarın yapılacağı Çin'in Yunfu şehrinde 6 bin civarında mermer işletmesi olduğunu belirterek, Türkiye'nin mermer ve doğaltaş ihracatının yüzde 50'sini buraya yaptığını hatırlattı. Özçelik, Afyonkarahisarlı iş adamlarının bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini dile getirdi.

Toplantı sonrasında iş adamlarıyla karşılıklı görüş alış verişi yapılarak, işadamlarının talepleri dinlendi.

Haber Arama Sonuçları

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber