Göçmen kuşların yuvası Aktaş Gölü, ziyaretçilerini bekliyor

Ardahan'daki Aktaş Gölü göçmen kuşların yuvası oldu. Pelikanlar başta olmak üzere, yaban kaz, karabatak, martı, leylek, yaban ördeği, atmaca gibi kuşların koloniler halinde yaşadığı gölde yer alan küçük adalar kuş gözlemcilerini bekliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 12:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kenarbel köyündeki Aktaş Gölü'nün ortasında irili ufaklı yaklaşık 10 adacık var. Buzların çözülmesi ile birlikte yumurtlamaya yatan pelikanlar yavruları büyüyünceye kadar burada kalıp havalar soğuyunca Kızıldeniz'e doğru kanat çırpıyor. Yörede yaşayan gönüllülerden Muharrem Akdeniz koruma altında bulunan adada zaman zaman balıkçı teknesi ile adaları kontrol ederek kuşların durumlarını gözlemliyor. Yumurtaların zarar görmemesi için ellerinden geleni yaptıkların belirten Akdeniz, kuş gözlemcilerini ve bilim adamlarını Aktaş gölüne davet ediyor.

Akdeniz, "Pelikanlar bu ayda yavru yapıyorlar. 11'inci aya kadar göçe hazırlanıyorlar. 150'ye yakın kuş çeşidi olduğu söyleniyor. Manyas Gölü'nden sonra kuş türünün en çok olduğu yer burası. Buranın turizme kazandırılması için güzel şeyler yapılabilir. Ben kuşları çok sevdiğim için ara sıra onları ziyaret ediyorum." dedi.

Aktaş Gölü, Türkiye'de Ak pelikan (50 çift) ve Tepeli pelikanın (20 çift) bir arada üredikleri tek sulak alan olarak biliniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber