Yunan ve Rumlarla ?gönül bağı' kurulacak

Mübadele öncesinde Rumların yaşadığı, adını 'Güneşin Şehri' anlamından alan Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesinde, onarımı bin yıl sonra yapılan Aziz Nikolaos Manastır Kilisesi'nin hizmete açılması nedeniyle 'Gönül Bağı Festivali' düzenlenecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 13:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediye Başkanı Levent Ak, geçen yıl restorasyonuna başlanan Aziz Nikolaos Manastır Kilisesi'nin bin 600 yılında kayadan oyma, dış çevresi yörenin taşlarından yapılmış ve daha sonra bakımsızlıktan harabeye dönmüş vaziyette, günümüze kadar geldiğini belirtti.

Belediye Başkanı olduğu 2009 yılından itibaren, beldede bulunan ve Kapadokya'nın en büyük açık hava müzesi görünümünde olmasına rağmen bakımsızlıktan harabe durumda bulunan yüzlerce tarihi, doğal yapıyı barındıran bölgenin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belediyeye tahsisine uğraştığını ve başardığını kaydeden Ak, şunları söyledi:

?Onarım, yenileme ve restorasyon çalışmalarına başladık. AB'den, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan, Nevşehir Valiliği'nden, Ahiler Kalkınma Ajansı'ndan ve belediye kaynaklarından sağladığımız paralarla çalışmaya devam ediyoruz. Bunlardan biri de restorasyonuna geçen yıl başladığımız bin 600 yıllarında kayadan oyma dış çevresi yörenin taşlarından yapılmış ve daha sonra bakımsızlıktan harabeye dönüşmüş Aziz Nikolaos Manastır Kilisesi idi. Kiliseyi kısa zamanda aslına uygun olarak restore ettik ve ibadete hazır hale getirdik. Bölgeye gelen Yunan ve Rumlar çok memnun kaldı ve bize teşekkür etti. Biz de bunun üzerine kilisenin açılışını da fırsat bilerek mübadele öncesinde Mustafapaşa (Sinasos)'da yaşayan Yunanistan'da hayatlarını sürdürenleri iki toplum ülke insanlarını bir araya getirmek için, dostluğu ve kardeşliği pekiştirmesi amacıyla festival düzenlemek istedik. Fikrimizi ilettiğimiz bütün kesimlerden olumlu cevaplar aldık. Bunun üzerine, 26 Mayıs 2012 Cumartesi günü saat 17.00'de 'Gönül Bağı' adlı festivali yapacağız. Festivalin açılışına İstanbul Fener-Rum Patriği Bartholomeos ile birlikte 2 bin civarında Yunan ve Rum misafirimizi bekliyoruz. Patrik Bartholomeos, açılışın ardından Geleneksel Bahar Ayini'ni de burada yapacak.

İslam dini hoşgörü dini. Dolayısıyla bütün dinlere olan saygımızın güzel bir örneğini oluşturacak olan düzenlediğimiz 'Gönül Bağı Festivali'nin coşku içinde gerçekleştirileceğine inanıyorum.?

Festival etkinliği kapsamında, Konstantin Eleni Kilisesi'nde resim sergisi açılışı ve çeşitli sanatçıların katılacağı konser programı da yer alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber