Türkiye'de 141 bin insan evde sağlık hizmeti alıyor

Türkiye'de Evde Sağlık Hizmeti'nden yararlananların sayısı 141 bine ulaştı. Projenin başarıyla uygulandığı illerden olan Erzurum'da ise bin 78 vatandaş bu hizmetten yararlanıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren 'Evde Sağlık Hizmeti' elemanları, yatağa bağımlı durumda olan, müzmin akciğer hastalığı, kanser veya ileri derecede düşkünlük meydana gelmiş binlerce kişiye hizmet veriyor. Vatandaşlar bu hizmetten oldukça memnun. Sağlık İl Müdürü Serhat Vançelik, ülke genelinde bu hizmetten yararlanan insanların sayısının 141 bine ulaştığını söyledi.

Erzurum'da 'Evde Sağlık Hizmeti Birimi'nin koordine ettiği doktor ve hemşireleri, yaklaşık iki yıldan beri şehrin çeşitli ilçe, mahalle ve köylerindeki evlerinden, hastalıklarından dolayı evden çıkamayan ve tedavi görmesi gereken hasta hizmet veriyor. Erzurum Evde Sağlık Hizmeti Birimi il merkezindeki 4, ilçelerdeki 10 hastanede faaliyet gösteriyor. Bu birimde görevli çalışanlar günde 30 hastayı ziyaret ederek onların dertlerine çare oluyor. Bu birim iki yıl süren çalışmalarında il genelinde bin 78 hastayı 11 bin defa ziyaret etti.

Hastaların adreslerini tek tek kayıt altına aldıktan sonra periyodik olarak muayeneye giden Evde Sağlık Hizmeti personelleri, hastalıkların durumuna göre enjeksiyon ve pansuman yapıyor, yaraları sarıp, serum veriyor, ağız ve diş sağlığı taraması yapıyor, hatta kanserli hastalara ?mama' uygulama hizmeti bile sunuyor. Bu hizmeti almak isteyenlerin 444 38 33 nolu telefonu arayarak, her ilçede bulunan toplum sağlığı merkezlerine veya bağlı bulundukları aile hekimine başvurmaları gerekiyor.

VANÇELİK: HASTALARIMIZIN DUALARI ŞEVKİMİZİ ARTIRIYOR

Pasinler'de evde sağlık hizmeti birimi ile birlikte yaşlı ve yatalak hastaların evlerinde dertlerini dinleyen İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, buradaki insanlarla bir süre sohbet etti. Vançelik, nisan ve mayıs aylarında evde sağlık hizmeti alan yaklaşık 15 aileyi ziyaret ettiğini ifade ederek, "Evde sağlık hizmetini değerlendirirken, bu sağlık hizmetinin diğerlerinden çok farklı bir yönünün olduğunun altını çizdi. Vançelik, bu sayıda ve boyutta evde sağlık hizmeti veren başka bir ülkenin olmadığını sözlerine ekledi. Vançelik, ?Mevcut durumda ülkemizde 141 bin insana bakanlığımızın şevkat eli uzatılmış durumda. Bu açıdan evde sağlık hizmeti gelişmiş ülkeleri de imrendiren bir projedir." dedi.

'ALLAH, DEVLETİMİZİ BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN'

Pasinler'in Ügümü Köyü'nün muhtarlığını yapan ve kaldığı evin çatısından düşerek beli kırılan 71 yaşındaki Eyüp Polat'ı ameliyattan sonra evinde ziyaret eden Vançelik, hastanın sağlık durumuyla ilgili bilgi aldı. Evinde düzenli olarak doktorlar tarafından muayene edildiğini ve hiçbir eksiğinin olmadığını belirten Polat ?Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin. Sağlık Müdürlüğü elemanları köyüme kadar gelerek beni evimde ziyaret edip, muayenemi yapıyorlar. Bundan daha güzel bir hizmet olabilir mi? Sağlık Bakanımıza bu hizmetinden ötürü minnettarız.? dedi.

Kadriye Karataş(88) ise osteoporoz hastalığından dolayı evinde tedavi gördüğünü ve doktorların sürekli olarak evine kadar giderek kendisini tedavi ettiğini söyledi. Karataş, ?Kendi ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum. Çocuklarım ve torunlarım bana bakıyorlar. Ancak şükürler olsun ki devletimiz de var. Doktor ve hemşireler her zaman gelip beni evimde tedavi ediyorlar.? dedi.

Akciğer hastası 84 yaşındaki Zahire Penekli de ziyaret esnasında doktor ve hemşirelere teşekkür etti. Sağlık Müdürü Serhat Vançelik bu ziyaret esnasında Zahire Penekli'nin kulaklarının az işittiğini tespit edince, yanında bulunan doktorlara işitme cihazı temini için hastanede muayene ettirme konusunda talimat verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber